19.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSportCernea aşteaptă sprijinul PNL şi PSD pentru iniţiativa parteneriatelor civile

Cernea aşteaptă sprijinul PNL şi PSD pentru iniţiativa parteneriatelor civile

Deputatul independent Remus Cernea a declarat, pentru România Liberă, că se aşteaptă ca iniţiativa  privind legalizarea parteneriatelor civile să se bucure de sprijinul PNL şi PSD, datorită apartaneneţei la familii europene care promovează astfel de legislaţii.

Citeşte şi PC CONDAMNĂ parteneriatele civile. Remus Cernea: Ar fi deplorabil să avem partide HOMOFOBE în Parlament

Cernea a arătat că speră că cele două partide mari din USL, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social-Democrat, care alcătuiesc majoritatea în Parlament, vor susţine în Comisii şi la vot propunerea privind parteneriatele civile, întrucât fac parte din familii politice europene care au promovat în Europa legislaţii asemănătoare.

“De aceea, sunt încrezător că social-democraţii şi liberalii, în marea lor majoritate, din numeroase motive şi pentru că se mândresc cu apartenenţa la aceste familii politice europene– ale socialiştilor şi liberalilor europeni- vor susţine, şi în Comisii, şi la vot, propunerea privind parteneriatul civil, pentru că acest lucru concordă cu propriile lor doctrine politice“, a declarat deputatul pentru România Liberă.

Cernea: Susţinătorii parteneriatului au făcut un gest de curaj

Iniţiativa a fost semnată de opt persoane, respectiv trei deputaţi PSD, trei independenţi, un deputat PC şi de iniţiatorul legii (vezi FOTO): Liviu Harbuz, Marius Manolache şi Cristina Dumitrache (PSD), Marian Cristinel, Ion Şcheau, Răzvan Tănase (independenţi) şi Rotaru Răzvan (PC)- care şi-a retras sprijinul joi, după cum a anunţat Partidul Conservator, într-un comunicat remis redacţiei.

Astfel, joi, “Răzvan Rotaru a anunţat că susţine punctul de vedere al parlamentarilor conservatori, revizuindu-şi sprijinul pe care l-a oferit proiectului lui Remus Cernea, în perioada în care activa într-un alt grup parlamentar”, precizează PC în comunicat.

Remus Cernea a mai precizat că numărul mic de semnături de susţinere a iniţiativei legislative este cauzat de faptul că a elaborat proiectul către sfârşitul sesiunii parlamentare.

“Eu îi felicit pe toţi, a fost un gest de curaj“, a mai spus deputatul independent.

Iniţiativa legislativă privind legalizarea parteneriatelor civile a fost depusă la Parlament în 4 iulie.

În expunerea de motive a legii, remisă de Remus Cernea României Libere, se arată că recunoaşterea parteneriatului civil este “o reflectare şi o transpunere plan legislativ a evoluţei societăţii, a normelor şi valorilor actuale din perspectiva egalităţii în drepturi şi a nediscriminării”.

Parteneriatul civil este definit de legislator ca fiind “un contract încheiat în faţa unui notar public, fără nici un fel de discriminare, între două persoane adulte care consimt să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc şi a egalităţii în drepturi”.

Totodată, la recensământul din 2002, 828.000 de persoane au declarat că trăiesc în „uniune consensuală” (3,9% din populaţie), iar sondajele mai recente arată o creştere de până la 5,7% în 2008.

Declaraţiile lui Haşotti despre gay, “disonante şi ruşinoase pentru orice liberal de pe planetă”

De asemenea, întrebat cum comentează că unii liberali şi-au exprimat deja lipsa de susţinere pentru parteneriatele civile, cu referire la declaraţiile liberalului Puiu Haşotti, Cernea a susţinut că “a dat dovadă de un exces de limbaj, care a şocat până şi Parlamentul European, o comisie a PE a trimis o scrisoare privind declaraţiile dlui Haşotti la Consiliul naţional pentru Combaterea Discriminării”.

Citeşte şi Haşotti: Homosexualii sunt doar nişte oameni bolnavi

Totodată, Cernea a catalogat declaraţiile lui Haşotti drept “disonante” şi “ruşinoase”.

“Declaraţiile dlui Haşotti sunt disonante şi ruşinoase pentru orice liberal de pe planetă şi domnia sa a fost criticat de colegi din partid, precum Crin Antonescu, Renate Weber şi Alina Gorghiu”, a spus deputatul independent pentru România Liberă.

Citeşte şi Ponta: NU SUNT şocat de propunerile legislative ale lui Cernea. E bine că cineva are CURAJ

Totodată, Cernea şi-a exprimat speranţa că va fi susţinut de liberali în promovarea parteneriatelor civile.

Citeşte şi Antonescu, despre homosexuali: Să se bucure de drepturi egale, nici mai multe, nici mai puţine

Cele mai citite

“Nu fac alte comentarii până la finalizarea anchetei”, susține fostul general Coldea

Florian Coldea, general în rezervă și fost prim-adjunct al directorului SRI, s-a prezentat în dimineața de luni, 27 mai, la un sediu de poliție...

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă