18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportCând vrea preşedintele Băsescu referendum

Când vrea preşedintele Băsescu referendum

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, luni, o declaraţie de presă pe marginea avizului favorabil acordat de Comisiile juridice din Senat referendumului de modificare a structurii Parlamentului. De asemenea, preşedintele a vorbit şi despre vizita secretarului de securitate al Federaţiei Ruse, Nicolae Patruaşev, dar şi despre şedinţa Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT).

 Citeşte mai jos, care au fost principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu.

Despre întâlnirea cu Nicolae Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

 – După cum ştiţi Nicolae Patruşev este secretarul de securitate al Federaţiei Ruse şi principalul obiectiv al vizitei sale a fost semnarea unui memorandum care vizează colaborarea între CSAT şi Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse.

-În interiorul memorandumului, s-a stabilit cooperarea pe mai multe paliere: cooperare în lupta contra terorismului, combaterea traficului de fiinţe umane, lupta împotriva spălării banilor şi a criminalităţii, combaterea răspândirii actelor de distrugere în masă.

– Cam acestea au fost subiectele din memorandum. În afara acestui memorandum, am avut discuţii pe politică şi securitate. Am discutat despre violenţele din Nordul Africii, cu o atenţie deosebită pentru Libia, Egipt, Tunisia.

– Am discutat şi despre situaţia din Siria. Trebuie ca ţările să se abţină să aprovizioneze cu arme cele două tabere din Siria.  (….)

– De asemenea, am discutat despre scutul anti- rachetă şi am subliniat că România nu va accepta niciodată pe teritoriul său un sistem ofensiv. Sistemul antirachetă din România este un sistem defensiv.

– Nu puteam să  nu discutăm despre securitatea R. Moldova şi  situaţia din Transnistria.

– Cam acestea au fost subiectele discutate cu domnul Patruşev.

– I-am spus domnului Patruşev să îi transmită preşedintelui Putin deschiderea noastră către cooperare.


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/97c6f769dfea2c145cdab45c5a9a4141/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

Despre acuzaţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, referitoare la creşterea numărului de angajaţi din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

– În 2004, preşedinţia avea 260 de locuri alocate în schema de angajaţi. În 2013, numărul de salariaţi din schema preşedinţiei este tot 260.

– Preşedinţia funcţionează cu 203 salariaţi, din care 52 sunt personal muncitor: curăţenie, lumini, electricieni, care trebuie să stea zi-noapte etc.

– Faţă de 2004, sunt cu 17 salariaţi mai puţin. Ca să închidem şi frământările bugetare: 6.3 mil euro a fost bugetul în 2004, calculat la o rată de 3,93 lei/euro.

 – În 2013, bugetul este de 5,9 mil euro, deci cu 400.000 euro mai puţin, în 2004 bugetul era 0,0001% din PIB.

-În 2013, bugetul preşedinţiei reprezintă 0,000045. Este la jumătate din 2004 faţă de PIB.

Citeşte şi: Zgonea: Preşedintele Băsescu ar trebui să-şi facă un pic de curăţenie şi la dânsul în ogradă

Despre şedinţa CSAT

-Analiza stării industriei de apărare, aici s-a stabilit că în trimestrul III guvernul să prezinte în CSAT o strategie de revitalizare a unor ramuri care sunt necesare armatei în timp de pace şi de război. De ce atunci, atunci se face proiectul pentru buget 2014 – 2015 – 2016.

-Măcar ştim din 2014 ce se poate aloca pentru patru componente vitale ale Armatei. S-a aprobat numărul de militari ce pot fi trimişi în teatre de operaţii, 30369 militari, cu 351 mai puţini decât în 2013, aceştia având şi ei două încadrări: 1364 dislocaţi în teatre de operaţii, ţinând cont de reducerea participării în Afganistan, iar 1675 la dispoziţie.

-Ministerul Administraţiei şi Internelor va avea disponibili 1089 jandarmi şi poliţişti pentru misiuni ONU, ale NATO, UE sau OSCE care implică participarea acestor structuri.

– A fost aprobată Cartea albă a Apărării, ce va fi trimisă spre analiză şi aprobare Parlamentului.
A fost aprobat planul de înzestrare al Armatei pentru 2013 – 2022. CSAT a aprobat raportul centrului de răspuns la incidentele de securitate cibernetică.

Despre Referendum

– Înţeleg că la comisia juridică s-a aprobat referendumul, sper să fie un vot şi în plen, indiferent cum va fi, dar m-aş bucura să fie pozitiv, numai pentru buna cooperare dintre preşedinte şi Parlament.

-Referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă două lucruri: adoptarea noii legi a referendumului şi adoptarea de către Parlament a Constituţiei revizuite. În acest interval voi lua decizia cu privire la data.

– Nu există, din punctul meu de vedere, diferenţe între referendum validat cu 30% sau cu 50%, voi declanşa referendumul în ambele condiţii, dacă Parlamentul nu va respecta referendumul din 2009.

Întrebări-răspuns:

Cum vedeţi amânarea votului până în toamnă?

 Băsescu: Cred că parlamentarii au luat o decizie care să le permită o analizare atentă a ce s-a votat până acum în comisie.
 
Rusia a cerut garanţii suplimentare în legătură cu scutul?

Băsescu: Fiecare avem puncte de vedere diferite, noi declarăm scutul că fiind defensiv, partea rusă a exprimă neîncredere că aceste echipamente nu ar fi utilizate îs împotrivă unor rachete ruseşti. Rămâne să crească încrederea, noi nu putem arăta decât ce scrie în acordul cu SUA.
 
Aveţi în vedere o vizită în Rusia?

Băsescu: Deocamdată nu am nicio invitaţie, m-aş duce, dar merge ministrul de Externe săptămâna viitoare. 

 Referendumul pentru Parlament unicameral ar putea avea loc în acelaşi timp cu cel pentru revizuirea Constituţiei?

Băsescu: Referendumul pe care eu îl voi propune românilor va fi cu cel puţin cu o săptămâna înaintea celui pentru Constituţie.

Cum vă veţi asuma un eşec?
Băsescu: În politică nu am avut numai succese, am avut şi eşecuri. O înfrângere e o înfrângere în politică, fără alte urmări.

Citeşte şi REFERENDUMUL iniţiat de preşedintele Băsescu, AVIZAT FAVORABIL de Comisiile juridice

 

Cele mai citite

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă