21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportBoc: O modificare importantã a Constituţiei, introducerea prevederii de confiscare a averilor...

Boc: O modificare importantã a Constituţiei, introducerea prevederii de confiscare a averilor ilicite

Liderul PDL, Emil Boc, a afirmat, cã “o modificare extrem de importantã” a Constituţiei este introducerea prevederii prin care se pot confisca averile dobândite prin acte şi fapte de corupţie, precizând cã România este singura ţarã din UE care nu poate institui acţiunea de “confiscare extinsã”, relatează Mediafax.

“Aţi vãzut cã aici PSD-ul, Victor Ponta, marele jurist, se opune, Crin Antonescu la fel. Întrebarea este simplã şi directã: de ce se opun la reviziuirea Constituiţiei, pentru ca şi România, pentru cã suntem singura ţarã din Uniunea Europeanã care nu avem posibilitatea de a institui aşa numita confiscare extinsã, cum se numeşte în termeni juridici, pentru a putea sã-i tragi la rãspundere pe cei care şi-au dobândit averea prin acte şi fapte de corupţie. Pentru cã asta este limita pe care o au PSD şi PNL în înţelegrerea reformei în justiţie. Orice reformã, cu condiţia sã nu-i vizeze. Ori din acest punct de vedere România nu mai poate fi un caz unic în Uniunea Europeanã, pentru cã suntem arãtaţi cu degetul, ca sã mã exprim într-un termen popular, prin faptul cã pãstrãm în continuare prevederi care nu permit ca legea sã meargã pânã la capãt şi, în ultimã instanţã, nu permit sã dãm satisfacţie românului şi cetãţeanului care de 20 de ani vede ce se întâmplã cu politicienii şi nu numai, cu persoane care îşi dobândesc averea în manierã ilicitã şi nu sunt traşi la rãspundere juridicã pentru cã nu avem capacitatea sã modificãm textul Constituţiei”, a declarat, sâmbãtã, la Piteşti, Emil Boc.

De asemenea, Emil Boc a spus cã o altã prevedere care trebuie introdusã în Constituţie este cea “a deficitului maxim de trei la sutã”, potrivit Tratatului de la Maastricht.

“Ar fi cu siguranţã împotriva populismului şi al mãsurilor fãrã acoperire în economie luate de, eventual, unii politicieni populişti în viitor. Limitarea deficitului la trei la sutã prin Constituţie, ceea ce deja alte ţãri din Uniunea Europeanã fac (…), ar fi o garanţie cã niciodatã politicienii nu vor mai da cadouri otrãvite cetãţenilor aşa cum le-a dat Tãriceanu şi PSD, în 2008. Cadouri otrãvite sub formã de pomeni electorale, care nu aveau acoperire în economie”, a afirmat Boc.

Potrivit liderului PDL, criza economicã “a început cu una imobiliarã, a continuat cu una a bãncilor şi a ajuns în faza ei maximã, transformându-se într-o crizã a datoriilor statelor şi a deficitelor bugetare”.

“Putem evita asemenea situaţii dramatice pentru România, dupã modelul celor existente astãzi în UE, cã într-adevãr avem situaţii dramatice dacã ne uitãm la ce se întâmplã de exemplu numai în Grecia, putem evita o asemnea situaţie prin impunerea în Constituţie a unei asemenea limite a deficitului bugetar”, a precizat Emil Boc. 

Preşedintele PDL, Emil Boc, Roberta Anastase, Teodor Baconschi, Wiliam Brânzã, Theodor Paleologu şi Florin Popescu au participat, la Piteşti, la şedinţa de constituire a Comisiei de justiţie, drepturi cetãţeneşti şi relaţii externe a PDL.

Liderii PDL şi şefii organizaţiilor judeţene ale partidului au decis, duminica trecutã, sã mandateze BPN al formaţiunii sã rezolve, pânã la finalul lunii noiembrie, printre alte probleme, modificarea Constituţiei.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, joi, într-o conferinţã de presã la Arad, cã “şansele amendãrii Constituţiei sunt zero” pentru cã nu existã o negociere între forţele politice pentru a se întruni douã treimi din voturile necesare.

Preşedintele UDMR adãuga cã din experienţa pe care o are “în Parlament şi în politica româneascã” nu crede cã în acest an sau în acest ciclu electoral se va putea modifica Constituţia.

Cele mai citite

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă