16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportBoc: Impozitarea pensiilor nu e suficientă pentru a acoperi scăderea TVA

Boc: Impozitarea pensiilor nu e suficientă pentru a acoperi scăderea TVA

Aflat la Tulcea, pentru a vizita zonele distruse de inundaţii, premierul Emil Boc a răspuns întrebărilor presei referitoare la posibilitatea ca TVA să scadă, invocată de preşedintele Băsescu: “dacă vom găsi o altă soluţie, care să fie acceptată şi de Parlament, vom scădea TVA. Dar nu veti smulge de la mine termene, date. Vom reduce cu cateva procente, dar tot rămâne o parte prin care să acoperim ce este nevoie. Se fac foarte multe scenarii”, a spus Boc, citat de realitatea.net

Premierul a precizat că există o dublă condiţie ca Taxa pe Valoarea Adăugată să revină la un nivel mai scăzut: “impozitarea pensiilor u acoperă în totalitate creşterea TVA. Trebuie văzute şi alte măsuri, care să fie acceptate de parlament.”

Boc a mai adăugat faptul că atunci când guvernul a decis creşterea TVA, nu fost o bucurie pentru nimeni, dar nu au avut, din punct de vedere politic şi legal, altă variantă.

Executivul a decis creşterea TVA cu 5%, până la 24%, după ce Curtea Constituţională a respins ca nefiind constituţională reducerea pensiilor cu 15 procente. Prin această măsură, guvernul încerca să se conformeze planului de scădere a deficitului bugetar convenit cu FMI, pentru a putea primi ultima tranşă a împrumutului de la organismul financiar internaţional.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Doljeşti, că trebuie diminuată Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) , dar că e necesară totodată impozitarea tuturor pensiilor. Băsescu i-a răspuns unei bătrâne care se plângea că s-a scumpit pâinea, că aceasta s-a scumpit la creşterea TVA. “Dacă trăim la ţară, putem să ne facem pâine” – a spus Băsescu.

Sinistraţii din Doljeşti s-au plâns şefului statului că majorarea TVA-ului, la 24%, i-a împovărat. “Trebuie dat TVA-ul înapoi, dar să ştiţi că toate pensiile vor fi impozitate cu 16%”, a declarat Traian Băsescu.

De altfel, preşedintele declarase încă de miercuri, într-un interviu la Radio Români Actualităţi, că el consideră creşterea TVA drept o greşeală: “Nu sunt un susţinător al creşterii TVA. În opinia mea, a fost o greşeală că n-a operat acolo unde este cancerul în buget. Avem nişte zone cancerigene. Procentul extrem de ridicat cu salariile din sectorul bugetar şi procentul extrem de ridicat din veniturile bugetului de stat pe care le utilizăm în zona socială”, a declarat Traian Băsescu.

Totuşi, chiar dacă TVA va reveni la 19%, sau dacă va fi redus cu alt procent, asta nu înseamnă în mod automat că şi preţurile vor scădea, consideră consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu: “Dacă statul ar veni cu măsura asta, nu exclud ca comercianţii să se bucure că nu mai plătesc TVA, dar preţurile să nu le dea înapoi de unde au plecat. Piaţa-i piaţă”.” – a declarat acesta, sâmbătă, în cadrul emisiunii 3×3, la Realitatea TV.

Cele mai citite

Militarii rezerviști vor să protesteze în Capitală

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate vrea să organizeze un miting de protest în Capitală, în data de 7 iunie anul curent. Vă prezentăm solicitarea transmisă de...

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă