12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportBecali acuză Grecia de discriminarea călugărilor români de pe muntele Athos

Becali acuză Grecia de discriminarea călugărilor români de pe muntele Athos

Europarlamentarul George Becali i-a adresat vineri o întrebare comisarei europene din partea Greciei, Androulla Vassiliou, în legătură cu ceea ce a numit nedreptăţile la care sunt supuşi călugării români de la muntele Athos de către autorităţile elene, informează Realitatea TV.

“Călugării români de pe Muntele Athos sunt supuşi unei discriminări inacceptabile din partea statului grec de mai bine de trei sferturi de secol. Atunci când statutul Muntelui Athos a fost introdus în Constituţia elenă, în 1926, niciunul din schiturile româneşti nu a primit rangul de mănăstire. Constituţia prevede un număr de 20 de mănăstiri, care nu poate fi schimbat. Dintre acestea, 17 sunt greceşti, una e rusească, una sârbă şi una bulgărească. În 2002, Esphigmenou, mănăstirea grecească, a fost excomunicată pentru erezie. Era, în sfârşit, o soluţie pentru a ridica schitul românesc Prodromu la rangul de mănăstire, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, scrie patronul echipei de fotbal Steaua Bucureşti.

Acesta îşi continuă epistola: “Nu cer, evident, Greciei, cu a cărei situaţie dificilă suntem cu toţii solidari, să-şi modifice Constituţia. Precizez însă că voievozii şi domnitorii provinciilor româneşti şi, mai târziu, ai statului român au contribuit la bunăstarea tuturor mănăstirilor din Athos. De aceea, întreb Comisia şi pe doamna comisar Androulla Vassiliou dacă poate să intervină pe lângă guvernul grec, pentru a pune capăt acestei nedreptăţi şi discriminări? Comunitatea ortodoxă românească are dreptul la această reparaţie istorică şi vă anunţ că este primul pas într-un demers pe care îl voi continua.”

George Becali a fost de-a lungul timpului un susţinător al călugărilor români de la Muntele Athos, acolo unde a făcut mai multe donaţii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă