13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportBEC a primit încă 14 cereri de anulare a alegerilor

BEC a primit încă 14 cereri de anulare a alegerilor

BEC a înregistrat încă 14 cereri de anulare a alegerilor, printre acestea numărându-se una din partea PDL Timiş pentru anularea scrutinului din întregul judeţ, din partea USL Neamţ pentru alegerile din Piatra Neamţ, precum şi pentru comuna Curcani din Călăraşi din partea Alianţei Popular-Creştine, potrivit Mediafax.

De asemenea, candidatul independent Aurel Cătălin Stoichiţă a solicitat anularea alegerilor din Sectorul 5 al Capitalei pentru funcţia de primar şi pentru consiliul local.

Totodată, au mai fost înregistrate cereri de anulare din partea PC Constanţa pentru Costineşti, din partea PSD Castelu pentru Castelu. Organizaţia judeţeană PSD Constanţa a cerut anularea alegerilor la Cogealac şi Costineşti, iar USL Botoşani a vizat anularea scrutinului din comuna Răuseni.

Niculae Cristian, candidat la Primăria din Tunari, judeţul Ilfov, a solicitat anularea alegerilor din această localitate.

Toader Horia, candidat independent la primăria comunei Costeşti din judeţul Buzău, a cerut anularea scrutinului din localitate.

UNPR Olt a cerut anularea alegerilor din comuna Coloneşti, PSD Dâmboviţa a cerut anularea în comuna Gura Foii, iar PSD Letea Veche a mai reclamat anularea scrutinului din această comună băcăuană.

În cursul zilei de luni mai fuseseră înregistrate la BEC patru cereri de anulare a alegerilor: una pentru Sectorul 5 al Capitalei, făcută de către UNPR, una pentru localitatea Valu lui Traian, făcută de PSD Constanţa, una pentru localitatea Sascut, făcută de către PSD Sascut şi una pentru localitatea ilfoveană Ştefăneştii de Jos, formulată de PC.

Biroul Electoral Central va lua miercuri o decizie privind solicitările de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

Legislaţia electorală menţionează că, în cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor dintr-o circumscripţie electorală se poate face numai de către partidele politice, alianţele sau candidaţii independenţi care au participat la alegeri şi numai în termen de 48 de ore de la închiderea votării, sub sancţiunea decăderii.

Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.

Cererea poate fi admisă numai dacă cel care a sesizat frauda nu este implicat în producerea acesteia. Cererea trebuie soluţionată până la data publicării rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial.

Dacă BEC va decide anularea alegerilor dintr-o circumscripţie electorală, în cazul în care constată, pe baza probelor administrate, că votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripţia electorală respectivă, Biroul va dispune repetarea scrutinului în termen de cel mult două săptămâni de la constatarea fraudei.

Noile alegeri au loc în aceleaşi condiţii, folosindu-se aceleaşi liste electorale şi aceleaşi liste de candidaţi şi candidaturi independente, cu excepţia cazurilor în care s-a dispus de către birou anularea unei liste de candidaţi sau a unor propuneri de candidaturi independente, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea fraudei care a determinat anularea alegerilor.

Cele mai citite

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă