21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportBătălia s-a tranşat. Dar războiul Băsescu - USL?

Bătălia s-a tranşat. Dar războiul Băsescu – USL?

Decizia de ieri a Curţii Constituţionale, de invalidare a referendumului din 29 iulie, ar trebui să marcheze sfârşitul crizei politice şi începutul unei perioade de coabitare între Traian Băsescu şi USL. Realitatea arată însă o situaţie mai tensionată ca oricând, în condiţiile în care în principal liberalii refuză să accepte evidenţa şi au declanşat deja un veritabil război al acuzaţiilor împotriva unor judecători de la Curtea Constituţională care nu au votat după cum au sperat liderii USL, a guvernatorului Isărescu şi chiar a cancelariilor occidentale.

În orele care au urmat deciziei Curţii Constituţionale, a fost evidentă pentru toată lumea diferenţa de atitudine dintre social-democraţi şi liberali. În timp ce primii nu au avut nici un fel de reacţie (doar Victor Ponta a ieşit cu declaraţii, după câteva ore bune), cei din urmă au umplut ecranele televizoarelor cu declaraţii care de care mai războinice. Au criticat vehement Curtea Constituţională şi pe judecători („nu sunt capabili să citească şi să aplice legea” – ministrul Radu Stroe), s-au lansat în interpretări ale legilor (Parlamentul poate decide peste Curtea Constituţională că Traian Băsescu a fost demis – senatorul Ioan Ghişe), au vorbit de o posibilă nouă suspendare (Relu Fenechiu) şi de imposibilitatea coabitării cu Traian Băsescu, odată întors la Palatul Cotroceni (ministrul Puiu Haşotti). Toate aceste declaraţii, reluate şi întărite pe alocuri de preşedintele interimar Crin Antonescu vin însă în contradicţie cu spusele liderilor PSD din ultimele zile, inclusiv cu ale premierului Victor Ponta.

Crin: Nu mă retrag şi vom lupta să eliberăm ţara de Traian Băsescu

Fără a se mai feri de ochii lumii, încă preşedintele interimar Crin Antonescu şi-a expus opiniile despre decizia CCR şi despre viitorul ţării chiar de la sediul PNL, cu o parte din conducerea centrală a partidului aliniată în spatele său. Din această postură, de lider al PNL, Antonescu nu s-a sfiit să critice decizia Curţii Constituţionale, pe care a catalogat-o drept „nedreaptă”, deoarece „ignoră votul a opt milioane şi jumătate dintre români”. „În mod paradoxal, cu propriile sale decizii, hotărâri, solicitări, Curtea Constituţională a refuzat să ia act de situaţia că cel puţin peste două milioane de alegători români nu puteau figura pe listele permanente şi nu puteau fi luaţi în calcul la cvorum”, a declarat Antonescu. Prin spusele sale, el a ignorat practic că, nu mai departe de luni, premierul Victor Ponta a spus că cei peste trei milioane de români cu drept de şedere în străinătate ar trebui să fie luaţi în considerare la stabilirea cvorumului.

Tot în contradicţie vădită cu premierul s-a situat liderul liberal şi în ceea ce priveşte coabitarea cu preşedintele Traian Băsescu. „Nu putem să punem problema coabitării pentru că nu e vorba de coabitarea noastră cu Traian Băsescu, ci de cea a 7,5 milioane de români şi aceşti oameni nu mai vor să colaboreze cu Traian Băsescu. Traian Băsescu poate să coabiteze cu Parchetul, cu Curtea Constituţională, cu serviciile de informaţii, cu instanţe internaţionale”, a declarat Antonescu. Aceasta în condiţiile în care, în mai multe rânduri, premierul Ponta s-a arătat dispus să colaboreze cu preşedintele Traian Băsescu, în limitele constituţionale.

Cât despre mult discutata retragere din viaţa politică, în cazul în care Traian Băsescu nu este demis la referendum, Antonescu s-a răzgândit. „Nu mă retrag din politică, pentru că Băsescu a fost demis în realitate, pe fond (…) Nu am, din punctul acesta de vedere, dreptul să mă las descurajat, intimidat sau scârbit, pentru că nu răspund în faţa presei lui Băsescu şi nu consider că am vreo obligaţie în faţa presei lui Băsescu, ci în faţa oamenilor care şi-au pus speranţa în mine, în partidele noastre, în colegii mei”, a încercat să-şi justifice decizia liderul liberal. Mai mult, el a dat asigurări că, din postura de preşedinte al PNL şi co-preşedinte al USL, va lupta pentru a elibera ţara de Traian Băsescu.

Nu în ultimul rând, Antonescu a strecurat în discursul său o instigare: „Dragi români care vedeţi azi votul vostru batjocorit, dragi români care vedeţi că soarta României e dictată azi pe alte raţiuni decât cele democratice, manifestaţi-vă şi apăraţi-vă puterea de cetăţeni. Respectaţi legile, respectaţi Constituţia, dar făceţi-vă simţite voinţa şi prezenţa”.

 

Citeşte şi editorialul: “Cruciada” lui Crin Antonescu

 

Cât mai rezistă USL?

În ciuda asigurărilor oficiale că USL rezistă în continuare şi că nici un moment nu i-a fost pusă în discuţie menţinerea, din interiorul celor două partide situaţia se vede altfel. Nemulţumirea atinge cote maxime la liberali, mai ales că mulţi au senzaţia, îndreptăţită de altfel, că social-democraţii şi-au urmat mai degrabă agenda proprie. Adică, ceva de genul „spunem ca voi, dar facem ca noi”. Şi nu este vorba doar de ex-ministrul Ioan Rus, primul membru al Guvernului Ponta care s-a grăbit să spună că populaţia cu drept de vot este de 18.292.514. Este vorba şi de graba dovedită de premier în a spune că referendumul va fi organizat în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale (după întâlnirile cu oficialii europeni) sau de cifrele confuze prezentate luni. Cifre care nu doar că nu au justificat optimismul debordant manifestat de liberali la sfârşitul săptămânii trecute, dar au fost prezentate astfel încât judecătorii CCR să nu aibă practic altă variantă decât să le ignore (vezi amestecarea minorilor cu majorilor în ceea ce priveşte numărul românilor aflaţi în străinătate).

La rândul lor, nici social-democraţii nu sunt prea veseli, dar din alte motive decât liberalii. Un motiv de îngrijorare îl constituie scăderea abruptă în sondajele de opinie a USL, scădere care, combinată cu atitudinea tot mai inconvenabilă a lui Crin Antonescu, îi face pe mulţi social-democraţi să se gândească de două ori la soarta USL.

O nouă suspendare şi o „amplă reformă constituţională”

În afara presiunilor în stradă, plănuite cu rezerviştii lui Mircea Dogaru şi nu numai, liderii USL au şi planuri ceva mai îndepărtate. Este vorba de o nouă suspendare a lui Traian Băsescu (ar fi a treia), dorită în special de liberali şi conservatorii lui Dan Voiculescu, dar şi de revizuirea Constituţiei şi a legii după care funcţionează Curtea Constituţională. Evident, ar fi de preferat, din perspectiva USL, ca această reformă centrată pe „depolitizarea Curţii” să fie făcută înainte de o nouă suspendare. Trecând peste faptul că este discutabil în ce măsură le-ar fi sporite şansele de a-l demite pe Traian Băsescu dacă judecătorii CCR ar fi numiţi din rândul magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, interesant este că „ampla reformă constituţională” ar trebui, în viziunea lui Victor Ponta, să clarifice  atribuţiile preşe-dintelui şi Parlamentului şi să instituie un mecanism mai clar de control între puterile statului. La fel de interesant este şi că, deşi vorbesc astăzi de voinţa poporului prezent la urne, liderii USL spun că reducerea numărului de parlamentari nu va figura pe lista de modificări necesar a fi aduse Constituţiei. „Nu a fost cvorum!”, a răspuns răzând Ponta, întrebat fiind de ce USL nu vrea să ţină cont de ceea ce au votat românii în 2009.

„Victoria” lui Traian Băsescu

Chiar dacă a triumfat, încă o dată, în războiul cu PSD, PNL şi PC, Traian Băsescu nu se poate considera un învingător, în condiţiile în care revine la Palatul Cotroceni datorită mai degrabă unei „chichiţe” şi nu pentru că s-ar mai bucura de sprijinul românilor la fel ca în 2007. Cele aproape 7,5 milioane de voturi strânse împotriva sa pe 29 iulie îi crează o problemă serioasă de legitimitate şi chiar de credibilitate în faţa partenerilor occidentali. Totodată, este de aşteptat ca o coabitare cu Executivul USL să nu fie tocmai lipsită de tensiuni, mai ales că se apropie alegerile parlamentare.

Din perspectiva sondajelor de opinie se poate spune însă că Traian Băsescu a câştigat de pe urma suspendării, în condiţiile în care procentele pierdute de USL şi de liderii săi se regăsesc în dreptul preşedintelui şi a PDL. 

Va trage USL de timp?

Judecătorii CCR se întrunesc astăzi pentru a citi forma finală a deciziei şi a o semna. Decizia Curţii de invalidare a referendumului din 29 iulie pleacă apoi spre Parlament, unde trebuie să fie, potrivit legii, citită în plenul celor două Camere. Parlamentul nu ar trebui însă să facă altceva decât formalitatea de a lua act de ea, după care decizia trebuie să plece spre Monitorul Oficial, în vederea publicării. Deşi preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a dat asigurări că vineri va fi convocat Parlamentul în sesiune extraordinară, nu este exclus să vedem, cum s-a mai întâmplat, o nouă tergiversare din partea USL. Nu de alta dar, până când decizia CCR apare în Monitorul Oficial, Crin Antonescu este interimar, iar Traian Băsescu nu se poate întoarce la Palatul Cotroceni. Evident, însă, o astfel de situaţie ar afecta şi mai tare imaginea USL şi a Guvernului Ponta, în subordinea căruia, în mod convenabil a fost trecut Monitorul Oficial.

“Această poveste cu economia afectată de suspendarea lui Traian Băsescu noi nu o înghiţim. (…) Nu mă interesează din acest punct de vedere nici măcar comentariile guvernatorului Mugur Isărescu.”

Crin Antonescu, preşedinte interimar

Guvernul USL nu are nici o datorie faţă de Traian Băsescu. Singura datorie este faţă de oamenii care ne-au votat, faţă de Parlament.”

Victor Ponta, premier

“Domnul Antonescu a spus că va coabita cu domnul preşedinte. Punea şi o condiţie pe care sunt convins că o ştia: dacă scorul este 6 la 3 (voturi, în plenul CCR – n.r.). Voia i-a fost împlinită, a fost 6 la 3, exact cum cerea domnia sa.”

Vasile Blaga, preşedintele PDL

Ar trebui ca viaţa politică să intre pe un făgaş normal, cu Guvernul care este în funcţie şi cu preşedintele care se întoarce la Cotroceni. Până la alegerile generale, va fi o coabitare şi este responsabilitatea preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Victor Ponta să găsească un modus vivendi în aşa fel încât actul guvernării să se îndrepte spre cetăţean.”

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR

“Decizia de invalidare este o decizie normală, firească, care ar fi putut fi luată încă din 2 august, dacă nu ar fi fost vasta operaţiune de intoxicare a Curţii de către instituţiile statului deturnate de USL.”

Mihai Răzvan Ungureanu, ex-premier

Reacţii occidentale: Băsescu îşi salvează scaunul

 

Oficialii europeni au declarat, la unison, că decizia Curţii Constituţionale trebuie respectată de autorităţile române. Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a precizat că “dacă se confirmă ştirea despre decizia Curţii aş vrea să vă amintesc ceea ce preşedintele Barroso a spus în ultima scrisoare către premierul Victor Ponta în urmă cu 11 zile, cerând Guvernului şi tuturor forţelor politice să respecte deciziile Curţii Constituţionale, indiferent care ar fi acestea şi că aşteptăm acest lucru, în virtutea respectării statului de drept, în toate ţările UE. Deci, aceasta este linia politică pe care am urmat-o de la începutul acestei situaţii politice din România şi e de aşteptat ca aceasta să fie linia în continuare”.

Într-o postare pe Twitter, Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a scris că decizia de a nu valida referendumul din 29 iulie trebuie acceptată: „A fost o decizie politică a cetăţenilor din România împotriva lui Băsescu, dar din punct de vedere legal nu a fost validată. Trebuie să acceptăm acest lucru”. Şi Grupul Partidului Popular European afirmă că USL trebuie să respecte decizia Curţii. 

Presa internaţională a menţionat, potrivit Mediafax, că Traian Băsescu “îşi salvează scaunul” şi rămâne şef al statului. Associated Press relatează că decizia Curţii îi deschide calea preşedintelui Băsescu de a se întoarce la postul său, aceasta fiind cea mai recentă rundă din bătălia pentru putere dintre Guvernul de stânga şi preşedintele populist de centru-dreapta. Ştirea AP a fost preluată rapid de numeroase ziare şi posturi de televiziune importante din Statele Unite, cum ar fi ABC, CBS sau cotidianul Washington Post, dar şi de cotidianul britanic The Guardian.

Agenţia Reuters îl citează pe judecătorul Augustin Zegrean care le-a spus reporterilor că decizia a fost luată cu “o majoritate legală de 6 la 3”.  Potrivit BBC, această decizie de invalidare a referendumului, din cauza neîntrunirii pragului de participare de 50 la sută, prejudiciază eforturile premierului Victor Ponta de a-l elimina pe Băsescu, un rival de temut.

“Traian Băsescu scapă de suspen-dare”, scrie postul de televiziune Euronews pe site-ul său de Internet, în timp ce Le Monde titrează: “Preşedintele Băsescu îşi salvează scaunul”.   

Cele mai citite

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 19 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 19 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 19 mai...

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...
Ultima oră
Pe aceeași temă