16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportBăsescu refuză să răspundă întrebărilor despre Congresul PPE şi reprezentarea la Consiliul...

Băsescu refuză să răspundă întrebărilor despre Congresul PPE şi reprezentarea la Consiliul European

Preşedintele Traian Băsescu a refuzat să răspundă, pe holurile Palatului Parlamentului, la întrebările jurnaliştilor despre afirmaţiile premierului Victor Ponta privind reprezentarea la Consiliul European şi încălcarea Constituţiei prin venirea sa la reuniunea popularilor europeni, potrivit Mediafax.

Şeful statului a ieşit din sala unde se desfăşoară lucrările Congresului PPE şi s-a retras pentru 15-20 de minute în biroul lui Gheorghe Barbu, secretarul general al Camerei, la întoarcere fiind abordat de jurnalişti.

El nu a răspuns la niciuna dintre întrebările adresate de jurnalişti privind afirmaţia lui Ponta şi a altor lideri USL cu privire la încălcarea Constituţiei prin participarea sa la lucrările PPE.

Băsescu a fost întrebat şi dacă premierul Ponta a încercat să îl contacteze în legătură cu deplasarea la Consiliul European şi dacă şeful statului este dispus să îl mandateze să meargă la reuniunea din noiembrie a Consiliului European, însă a preferat să tacă.

Premierul Victor Ponta a declarat că va încerca să discute cu preşedintele Traian Băsescu despre nivelul nivelul de reprezentare a României la următoarea reuniune CE, din noiembrie, problemă pe care o consideră una foarte delicată, şi a arătat că relaţia sa cu şeful statului este în continuare glacială.

El a amintit, la emisiunea “După 20 de ani” difuzată duminică de PRO TV, că la Consiliul European de la sfârşitul lunii noiembrie va fi negociată alocarea pe care România o va primi în următorul exerciţiu financiar

Întrebat cine negociază, premierul a răspuns că aici este o problemă foarte delicată. “Asta pentru că a negociat şi negociază Guvernul, însă este posibil să se ducă preşedintele să vorbească şi atunci o să fie…Aşa se face în toate ţările Uniunii Europene, toată negocierea se face la nivel de guvern. Din cauza conflictului constituţional între preşedinte şi guvern, Curtea Constituţională a decis că e preşedintele şi atunci sigur că eu voi încerca cu preşedintele Băsescu să găsim o soluţie ca România să fie reprezentată corect”, a spus Ponta.

Premierul a amintit că, la momentul învestirii sale la conducerea Guvernului, preşedintele i-a transmis, într-o discuţie personală, că doreşte să participe în continuare la reuniunile Consiliului European, dar că el i-a explicat că acest lucru depinde de obiectul reuniunii.

El a arătat că nu a avut încă o discuţie cu şeful statului pe tema viitorului exerciţiu bugetar UE, deoarece preşedintele nu are nici în “fişa postului” şi nici un aparat tehnic care să discute pe această temă, şi că ultima discuţie cu preşedintele a avut-o la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, între el şi Băsescu menţinându-se o relaţie glacială.

Preşedintele PSD Victor Ponta a afirmat, marţi, că participarea preşedintelui Traian Băsescu la Congresul Partidului Popular European de la Bucureşti este “în afara Constituţiei”, dar că USL nu va declanşa procedura de suspendare ca urmare a acestui fapt.

Victor Ponta a declarat, întrebat fiind dacă participarea preşedintelui Traian Băsescu la Congresul PPE este motiv pentru o nouă suspendare, că acest gest al şefului statului nu este un motiv pentru suspendare, dar “este un motiv ca pe viitor să avem preşedinţi care-şi respectă atribuţiile constituţionale”.

Fostul şef de stat Ion Iliescu a declarat, marţi, că preşedintele Traian Băsescu nu ar trebui să participe la Congresul PPE, el arătând că, în calitate de şef de stat, are nişte limite constituţionale.

Cele mai citite

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă