20.3 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSportBăsescu apără PDL

Băsescu apără PDL

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit azi la RRA despre scandalul şpăgii de la vămi, dar şi privatizarea Romgaz, Transgaz şi Transelectrica.

El neagă acuzaţiile conform cărora membrii PDL sunt implicaţi în scandal şi spune că  partidul este acuzat pe nedrept în cazul şpăgii de la vămi. El cere să informaţii concrete în aceste acuzaţii “cu nume şi prenume” a persoanelor implicate.

Lupta împotriva evaziunii fiscale şi a contrabadei

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că pe lângă combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei, hotărârea CSAT mai conţine şapte priorităţi care nu pot fi devoalate, precizând că “pentru toţi cei care ştiu că fac ilegalităţi nu vor fi surprize, îşi vor primi ce merită de la lege”, informează Mediafax.

Şeful statului a afirmat că hotărârea 69 a CSAT, din iunie 2010, în urma căreia a fost declanşată operaţiunea de la vămi, conţine nouă priorităţi, pe care nu le enumeră, pentru că “unele trebuie să fie surpriză”.

“Cele două priorităţi sunt devoalate, este clar că instituţiile au ca prioritate lupta împotriva evaziunii fiscale şi a contrabandei. Va continua”, a declarat Traian Băsescu.

Întrebat de moderatorul emisiunii pentru cine o să fie celelalte şapte puncte din hotărârea CSAT surprize, preşedintele a răspuns: “Pentru toată lumea. (…) Pentru toţi cei care ştiu că fac ilegalităţi nu vor fi surprize, îşi vor primi ce merită de la lege. Sigur, în timp”.

El a mai menţionat că sunt necesare, pe de o parte, mecanismele, pe de altă parte, culegerea probelor irefutabile, fără drept de apel, pentru a susţine celelalte şapte priorităţi din documentul CSAT.

“De ce credeţi că stau ceilalţi vameşi şi încă nu-i condamnă? Nu suspectez că numai din cauza judecătorilor sau a procedurilor. În mod cert, ele sunt pe bază de declaraţie a unui flagrant mai mult sau mai puţin reuşit. Or, ce s-a făcut acum – s-au strâns probe de necontestat”, a conchis preşedintele Băsescu.

Traian Băsescu a mai declarat  că nu este un partizan al privatizării Romgaz, Transgaz şi Transelectrica, dar că se poate discuta în ceea ce priveşte producătorii de energie.

“Eu nu sunt un partizan al privatizării Romgazului, a companiei de gaze. Nici a Romgazului, nici a Transgazului. Sunt de acord că putem discuta despre privatizare la producătorii de energie, la termocentrale, pentru că nu depinde… preţul depinde de un regulator naţional, care poate gestiona lucrurile şi nu se pot face exagerări. Sunt de acord să privatizăm acţiuni, să vindem acţiuni la Poşta Română, fără să fiu un susţinător al pierderii pachetului majoritar la Poştă. Dar Poşta trebuie să-şi facă rost de bani pentru modernizare, cum şi termocentralele trebuie să dacă la fel, dar m-aş bucura să cumpere cineva o termocentrală, însă, exclus Transelectrica”, a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că Transelectrica este un exemplu de companie strategică, extrem de importantă. “Criza ne-a arătat că este bine ca în anumite momente statul să poată interveni, cum ne-a arătat şi la Romgaz, când în anumite momente statul trebuie să aibă pârghii să intervină. Deci nu sunt un adept al privatizării segmentelor vitale, atât căt au mai rămas ele la stat, începând de la Poştă, unde se pot vinde acţiuni, ca şi la Transelectrica, ca şi la Romgaz, dar fără să pierdem pachetul majoritar, fără să pierdem decizia legată de ce este de făcut”, a menţionat şeful statului.

Băsescu a mai spus că trebuie eficientizate regiile autonome prin retehnologizare şi prin încetarea de a mai produce pagube.

“Retehnologizarea, ca să o faci, îţi trebuiesc credite. Ca să iei credite, trebuie să fii o societate care probează că poate să-şi plătească înapoi creditul, deci trebuie să se restructureze, să devină convingători că prin retehnologizare devin profitabili – şi asta trebuie să se întâmple şi la termocentrale, şi la hidrocentrale, şi la Căile Ferate, şi în multe alte domenii, şi la Huilă, unde oricum nu mai putem da subvenţii decât până în 2018, ajutoare de stat pentru închidere de mine, dar nu mai putem subvenţiona producţia, pentru că este regula Uniunii Europene. Deci trebuie să ne poziţionăm, să ştim care este poziţia noastră ca partide faţă de viitorul României”, a mai spus şeful statului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă