16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportBaconschi speră ca, după congres, PDL "să fie un partid nou"

Baconschi speră ca, după congres, PDL “să fie un partid nou”

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat marţi, într-un interviu pentru Ziare.com, că “a luat notă” de ipoteza înfiinţării unui alte formaţiuni politice, dar şi-a exprimat speranţa că, în urma Congresului, PDL va fi “un nou partid”, scrie NewsIn.

 

Teodor Baconschi a fost întrebat dacă, în virtutea discuţiilor publice despre eventualitatea apariţiei unui nou partid, se prevede o fractură între două aripi ale PDL. “Eu zic că este înţelept să pregătim cu seriozitate agenda acestui Congres şi să aşteptăm ca el să se consume. Am luat notă de această ipoteză, care circulă pe bloguri, în fine, eu sper ca PDL să fie un nou partid după congres”, a spus ministrul.

De altfel, în cadrul interviului, Baconschi a menţionat că este important ca acest congres să fie pentru PDL “o răscruce, un moment zero, în care partidul să poată creşte solid, nu pe speculaţii procentuale”.

Baconschi a fost întrebat si despre afirmaţiile făcute la sfârşitul săptămânii de către Radu Berceanu, care comentând intenţia liderului platformei creştin-democrate de a candida pentru prim-vicepreşedinte al PDL, a spus că la conducerea partidului nu poate veni cineva fără experienţă, altfel fiind o situaţie similară cu cineva care se doreşte preşedinte al asociaţiei crescătorilor de porumbei, dar încă nu a ajuns “la faza să deosebescă porumbeii de porumbiţe”.

“Domnul Berceanu a fost simpatic, ca de obicei, cu această imagine de columbofil; eu îl ştiam şi pasionat de aviaţie, zbura mai sus de obicei, dar cred că este important să faci diferenţa nu între sexul porumbeilor, ci între ulii şi porumbei. Avem nişte aşteptări de la milioane de români care nu mai votează şi cred că expertiza mea poate conta în acest rebranding al Partidului Democrat Liberal, la care ţin cu toată natura lui compozită”, a fost răspunsul lui Teodor Baconschi.

“Sigur, ca în orice organizaţie politică, există personalităţi de foarte multe niveluri şi orientări. E important însă să facem din Congres o răscruce, un moment zero, în care partidul să poată creşte solid, nu pe speculaţii procentuale, ci pe baza unei atitudini, care să reclădească şi speranţa electoratului de dreapta şi, în acelaşi timp, motivaţia civică a românilor, care se identifică cu PDL”, a mai adăugat democrat-liberalul.

Liderul PDL Dolj, Radu Berceanu, a declarat sâmbătă, la Craiova, că el îl consideră cel mai potrivit pentru funcţia de preşedinte al partidului pe Vasile Blaga, a cărui alegere ar face ca, după 48 de ore, partidul să crească în sondaje “cu şapte procente în plus”.

Berceanu a avut un comentariu şi despre anunţul lui Teodor Baconschi că este interesat de poziţia de prim-vicepreşedinte al PDL. “Domnul Baconschi este un om căruia eu nu am ce să îi reproşez, dar nu sunt foarte convins că ştie în clipa asta cam ce înseamnă să conduci un partid, să fii prim-vicepreşedinte. Nu cred! Este normal să îşi dorească, pentru că s-a înscris în partid, face politică, vrea să facă o carieră, este absolut ok, dar nu cred evaluează exact cam despre ce este vorba şi noi avem acolo nişte prevederi cu vechimea. Eu cred că atunci când am scris statutul nu ne gândeam la cineva anume şi drept urmare l-am scris bine, pentru că l-am făcut fără ne gândim la o anumită persoană. Şi mi se pare foarte corect ca să poată să fie preşedinte sau într-o conducere naţională persoane care totuşi au un pic de experienţă şi de legătură”, a spus el.

“Nu cred că este normal ca eu să mă duc, de exemplu, la asociaţia crescătorilor de porumbei şi le spun, «Domne, vreau şi eu să fiu aici membru», iar ei îmi spun «Da, domne, vino încoace, uite un băiat care s-ar putea să devină un crescător important de porumbei». Şi mă duc acolo şi după vrei trei – patru luni, când eu încă nu am ajuns la faza să deosebesc porumbeii de porumbiţe, le spun că eu vreau să fiu şeful lor, pentru că mă recomandă faptul că sunt o figură nouă. Nu cred că este foarte în regulă sau poate că este, dar nu îmi dau eu seama. O să vedem ce o să gândească cei 1.500 de delegaţi sau câţi o să fie. Poate că eu greşesc, pentru că nu am pretenţia că am nişte păreri perfecte şi de necontestat, dar aşa mi se pare mie”, a mai spus Berceanu.

 

Cele mai citite

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă