3.9 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSportAtletismHitler ar fi ştiut despre planurile de zbor ale lui Rudolf Hess

Hitler ar fi ştiut despre planurile de zbor ale lui Rudolf Hess

Zborul lui Rudolf Hess spre Marea Britanie din timpul celui de-al doilea Război Mondial a rămas în istorie ca fiind încercarea unui om de a stabili pacea pe cont propriu. Noi documente susţin, însă, că Hess a fost susţinut de Hitler în această încercare, potrivit cotidianului Daily Mail, în format electronic.

În seara zilei de 10 mai 1941, Rudolf Hess a decolat cu un avion de vânătoare german şi a zburat spre Scoţia în ceea ce el numea „o misiune umanitară”. Hess credea că războiul cu Marea Britanie trebuia oprit, chiar dacă Germania ar fi câştigat oricum. Acest zbor de acum 70 de ani a rămas unul dintre cele mai mari mistere ale celui de-al doilea Război Mondial.

Până acum, istoricii au crezut că Hess acţionase pe cont propriu. Autorul britanic Ian Kershaw, a scris, în cartea sa „Hitler: o biografie”: „Hess a acţionat fără cunoştinţa lui Hitler, dar cu convingerea fermă că îi îndeplinea dorinţele.” Dar acum, un document scris de mână, descoperit în Arhiva Statală a Federaţiei Ruse aruncă lumină asupra acestui caz.

Mărturia lui Pintsch

Documentul a fost scris în Februarie 1948, de un om apropiat al lui Hess: ajutorul său, Karlheinz Pintsch, prizonier sovietic de război între 1945-1955. Acesta l-a însoţit pe Hess atunci când acesta a decolat pentru zborul spre Marea Britanie. Potrivit martorilor, Hitler a primit a doua zi o scrisoare de la Pintsch care începea cu cuvintele: „Fuhrerul meu, când vei primi scrisoarea aceasta eu voi fi deja în Anglia.”

Potrivit lui Pintsch, Hitler nu a părut tulburat de aceste veşti. „Hitler m-a ascultat, calm şi m-a lăsat să plec fără să comenteze,” a scris Pintsch. Acesta a mai menţionat în raportul său că Fuhrerul ştia de zborul lui Hess de ceva vreme, pentru că Berlinul negocia deja cu Londra. Zborul, spune Pintsch, a avut loc în urma „unui aranjament cu britanicii”. Misiunea lui Hess, se pare, era „să încerce prin toate metodele să obţină, dacă nu o alianţă militară cu Anglia împotriva Rusiei, măcar neutralitatea Angliei.”

Zborul lui Hess, un act diplomatic?

Un lucru este cert, însă: nimeni din anturajul lui Hitler nu îi era mai loial decât Hess. Dacă zborul lui a fost sau nu un act diplomatic, nu se va şti cu certitudine, poate, niciodată. Dar noile descoperiri, care susţin că Hitler ştia de planurile lui Hess, ar putea schimba viziunea unora despre acest eveniment.

După război, valetul lui Hitler, Heinz Linge, a declarat: „Nu am îndrăznit să îl întreb dacă ştia de zborul lui Hess în Anglia, dar comportamentul lui mi-a indicat nu doar că ştia despre acesta înainte ca el să se întâmple, dar că poate chiar el fusese cel care l-a trimis pe Hess în Anglia.” Mărturii similare au dat şi cei care erau cu Hitler atunci când acesta a primit veştile despre zbor.

Teoria conspiraţiei

Potrivit versiunii online a publicaţiei Spiegel, Stalin a crezut într-o teorie a conspiraţiei germano-engleze. Acesta credea că Hitler nu ar purta un război pe două fronturi şi ar căuta să încheie pace cu Anglia înainte de a-i invada ţara. Dar Stalin s-a înşelat.

Acesta este motivul pentru care istorici precum Rainer Schmidt, de la Universitatea din Wurzburg, au privit noul document cu scepticism. Schmidt crede într-o versiune alternativă, în care Pintsch i-a povestit unui jurnalist britanic, în 1963, că Hess îi spusese în urma unui zbor de pregătire: „Fuhrerul nu ştie că voi face această încercare astă seară.”

Sfârşitul lui Hess

În scrisoarea pentru Hitler, Hess scrisese: „Şi dacă acest proiect eşuează, veţi putea întotdeauna să negaţi orice implicare. Spuneţi doar că mi-am ieşit din minţi.” La procesul său de la Nuremberg, Hess a părut să fie bolnav psihic şi cu pierderi de memorie. A fost condamnat la închisoare pe viaţă. În 1987, la vârsta de 93 de ani, Rudolf Hess s-a strangulat cu un cablu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă