9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSportArhiepiscopie: Folosirea unei fotografii cu IPS Casian, un abuz al candidatului USL

Arhiepiscopie: Folosirea unei fotografii cu IPS Casian, un abuz al candidatului USL

Arhiepiscopia Dunării de Jos susţine că fotografia în care IPS Casian Crăciun apare alături de candidatul USL în Colegiul 3 din Galaţi pentru Camera Deputaţilor, liberalul George Scarlat, a fost făcută la sfinţirea unei biserici, iar folosirea ei pe un pliant electoral este un abuz şi o îndrăzneală, potrivit Mediafax.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos mai precizează că IPS Casian Crăciun nu se implică în acţiuni politice sau electorale, transmite corespondentul Mediafax.

“Este un abuz al acelui candidat, o îndrăzneală din partea acestuia. Fotografia a fost făcută la sfinţirea unei biserici din localitatea Călmăţui, iar candidatul a folosit fotografia făcută la acel eveniment fără să aibă acordul Arhiepiscopiei sau al IPS Casian al Dunării de Jos. De altfel, există hotărâri clare ale Sfântului Sinod în legătură cu neimplicarea Bisericii în politică sau campanii electorale”, a declarat preotul Gabriel Molocea, reprezentantul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunărea de Jos.

Acesta a mai spus că este prematur să se discute despre acţiuni juridice îndreptate împotriva candidatului care a folosit acea fotografie în materialele sale electorale şi a ţinut să întărească faptul că Ariepiscopia nu s-a implicat şi nu intenţionează să se implice în niciun fel de acţiune politică.

Citeşte şi VIDEO. Arhiepiscopul Dunării de Jos, implicat în campania USL

Preotul Gabriel Molocea a precizat că Arhiepiscopia Dunării de Jos i-a cerut lui George Scarlat retragerea de urgenţă a pliantelor în care apare alături de IPS Casian Crăciun.

“Am cerut să dispară imediat afişele în care preasfinţia sa Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, apare împreună cu candidatul PNL. Nu ni s-a cerut acordul pentru folosirea imaginii acestuia. Fapta în cauză contravine hotărârii Sfântului Sinod, dar şi deontologiei civice sociale”, a precizat Gabriel Molocea.

Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun, apare pe un pliant electoral alături de candidatul USL în Colegiul 3 pentru Camera Deputaţilor din Galaţi, liberalul George Scarlat, în fotografie apărând, de altfel, mai mulţi preoţi, iar mesajul de pe pliant este “Învingem împreună”.

În pliantele sale de campanie, liberalul George Scarlat apare alături de Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun, iar lângă aceştia se află mai mulţi prelaţi.

Pe lângă această fotografie, pliantul conţine mesajele electorale “Votăm George Scarlat – Deputat” şi “Învingem împreună”.

Contracandidaţii lui Scarlat din Colegiul 3 pentru Camera Deputaţilor şi-au anunţat intenţia de a sesiza Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Galaţi în legătură cu acest material electoral în care apare reprezentantul Bisericii.

Preşedintele BEJ Galaţi, Doru Benescu, a declarat că până în acest moment nu a fost depusă nicio sesizare în acest caz.

Contactat de corespondentul Mediafax, preşedintele PNL Galaţi, Victor Paul Dobre, a evitat să comenteze, spunând că este vorba despre alegeri uninominale şi că fiecare candidat îşi organizează singur campania.

George Scarlat are 34 de ani şi este fiul unui om de afaceri din judeţul Galaţi care deţine unul dintre cele mai cunoscute hanuri din zonă şi care din 1990 este vicepreşedintele filialei PNL din comuna gălăţeanã Lieşti.

George Scarlat a activat în Organizaţia de Tineret a PNL Galaţi, iar din 2010 este membru în Biroul Permanent Judeţean.

Sfântul Sinod a interzis clericilor să facă politică, hotărârea din 2004 care prevede acest lucru fiind reexaminată în luna mai 2012.

Astfel, clericilor le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unor partide politice, să participe la campanii electorale şi să devină membri ai Parlamentului. Abaterile de la această hotărâre vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.

În acelaşi timp, Patriarhia a făcut un apel către liderii partidelor politice să nu permită recrutarea preoţilor în formaţiunile lor politice, nici să nu folosească lăcaşurile de cult, însemnele bisericeşti sau slujbele religioase ca mijloace electorale. Preoţii îşi vor exprima opinia doar prin vot.

Cele mai citite

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă