16.8 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSportAntonescu-Orban, un tandem vocal in fruntea PNL

Antonescu-Orban, un tandem vocal in fruntea PNL

La capatul a doua zile si doua nopti de Congres Extraordinar, PNL are un nou presedinte – Crin Antonescu –, un nou statut care instituie o noua functie de prim-vicepresedinte, in care a fost ales Ludovic Orban, si o noua structura de conducere: Consiliul National Executiv.

Debarcarea lui Traian Basescu si revenirea la guvernare au fost obiectivele declarate ale Congresului Extraordinar al PNL. Iesit invingator in lupta cu Tariceanu, care a dezamagit increderea partidului si care a pozat intr-un om ranit, Crin Antonescu a speculat dorinta liberalilor de revenire la putere. Imediat dupa anuntarea rezultatelor, in discursul victoriei rostit tarziu in noaptea de vineri spre sambata, noul lider Crin Antonescu s-a adresat inclusiv numerosului electorat dezamagit si care nu se prezinta la urne, transmitandu-le alegatorilor de acest gen ca nu sunt singuri si ca au sanse. "Va chem sa indreptam primul gand, in acest moment, pentru aceia care cred ca Romania nu mai are nici o sansa, pentru cei care nu mai au incredere in politica si politicieni, care cred ca in Romania sunt singuri. Va chem sa le spunem impreuna ca nu sunt singuri si ca au sanse.

 

Sa le spunem impreuna ca, daca eu, un om simplu, normal, ca dumneavoastra si ca miile de colegi ce nu sunt in aceasta sala, am muncit in acest partid 20 de ani si, fara conspiratii, aranjamente, numai si numai cu vointa dumneavoastra, am putut ajunge ca om simplu, normal, presedinte al celui mai mare partid din Romania, atunci fiecare dintre romani are o sansa", a spus Antonescu. Intrebat sambata, la Realitatea TV, daca Traian Basescu este principalul sau adversar, Crin Antonescu (care vineri vorbea despre seful statului ca despre "o codoasa batrana" ce sta "la intrarea in bordelul politicii romanesti") a replicat ca nu eventualii contracandidati il sperie, ci eventualitatea ca va castiga alegerile. "Traian Basescu nu e sperietoare. (…) Problema este ce faci in momentul in care asupra ta sta povara asteptarilor ce se strang atunci cand apare un nou presedinte si uitati-va ce s-a intamplat cu Traian Basescu si ce povara duce acum Traian Basescu pentru toate iluziile si asteptarile legate de domnia sa", a spus liderul PNL.

 

El a declarat ca nu-i este frica nici macar de pierderea puterii in partid in pespectiva unei infrangeri in alegeri: "Daca eu ratez aceasta misiune de a reprezenta PNL in competitia prezidentiala, la ce-mi mai trebuie putere dupa aceea?". Antonescu a afirmat ieri ca a discutat in seara in care a fost ales in fruntea partidului cu Dinu Patriciu despre ce trebuie sa stie un om politic referitor la problemele economice. "Ideea ca Dinu Patriciu face si desface in PNL este la fel de putin adevarata astazi cum era si ieri. Dinu Patriciu nu face si desface in PNL", a spus Antonescu. Acesta i-a salutat si le-a multumit la Congres lui Dinu Patriciu si lui Viorel Catarama pentru contributia politica adusa in anii ‘90, fapt interpretat ca o revansare pentru sprijinul acordat la Congres. Puternicul lider de la Iasi Relu Fenechiu, perdanta la alegerile parlamentare Norica Nicolai, liberali cu state vechi precum Dan Radu Rusanu si Varujan Vosganian sunt printre cei 14 vicepresedinti ai partidului alesi la Congres.

 

Noua echipa a decimat la vot aripa Tariceanu. Noii vicepresedinti ai PNL mai sunt Cristian Anghel Marin Almajan, Mircia, Muntean, Romeo Stavarache. Dan Radu Rusanu, Raducu Filipescu, Rares Manescu Aristotel Cancescu, Daniel Chitoiu, Mariana Campeanu si Vlad Moisescu.
Marele perdant al Congresului este fostul ministru al Apararii Teodor Melescanu, care a pierdut primul "sub linie" functia de vicepresedinte. Insa Antonescu are in vedere o reparatie pentru acesta, vorbind ieri despre posibilitatea de a fi trecut primul pe lista pentru europarlamentare, lista ce va fi finalizata in cateva zile. Fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu, fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, fostul vicepresedinte Puiu Hasotti, fostul ministru al Apararii Teodor Atanasiu si secretarul general al liberalilor Dan Motreanu au ramas in afara Biroului Politic Central.

 

Opt reprezentanti ai filialelor performante sunt membri de drept ai BPC: Romeo Stavarache (Bacau), Raducu Filipescu (Calarasi), Lucian Iliescu (Giurgiu), Mircia Muntean (Hunedoara), Marin Almajanu (Teleorman), Emilian Francu (Valcea), Florin Turcanu (Botosani) si Marian Petrache (Ilfov).
Democrat-liberalii au reactionat printre primii prin prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, care a declarat ca alegerea lui Crin Antonescu la sefia PNL nu schimba cu nimic evolutia partidului, el fiind "chiulangiul numarul unu din Parlament", iar partidul sau se bucura pentru ca Basescu nu va avea contracandidat la prezidentiale. "Nici unul dintre cei doi candidati la sefia PNL nu merita sa fie lider al PNL in opozitie, ambii sunt comozi. PNL are nevoie de un presedinte pragmatic si care sa fie un exemplu personal", a afirmat Theodor Stolojan.

 

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a intampinat schimbarea la varful PNL cu mult entuziasm. El l-a caracterizat pe Crin Antonescu drept un "nobil intelectual", precizand ca alegerea sa in fruntea liberalilor da o nota "atractiva" partidului. "Probabil, Crin Antonescu si Ludovic Orban vor face un cuplu reusit. Ii felicit si le urez succes", a afirmat Ion Iliescu. La randul sau, presedintele UDMR, Marko Bela,  si-a exprimat speranta ca buna colaborare avuta cu liberalii si Calin Popescu Tariceanu sa continue si sub mandatul lui Crin Antonescu, pe care l-a felicitat pentru obtinerea sefiei PNL.

"Crin Antonescu este un politician tanar, energic, dinamic, sunt convins ca va reusi foarte bine sa duca mai departe PNL. Il felicit", a declarat liderul UDMR. Analistul politic Cristian Parvulescu considera ca principalul avantaj al lui Crin Antonescu este legat de faptul ca noul presedinte al liberalilor este un bun comunicator. "PNL incearca sa gestioneze mai bine criza aceasta prin care trece, legata de postura lui de partid de opozitie. Din acest punct de vedere, PNL va deveni un partid mult mai vocal, mult mai ofensiv din punct de vedere mediatic", a spus Parvulescu.

 

Revansa lui Orban fata de Tariceanu
Congresul PNL a mai inregistrat o premiera prin infiintarea functiei de prim-vicepresedinte si prin alegerea in aceasta pozitie a lui Ludovic Orban. In felul acesta, Orban si-a luat revansa in fata lui Calin Popescu Tariceanu, cel care a insistat, la sfarsitul lunii iunie 2008, dupa alegerile locale, sa-l debarce de la sefia PNL Bucuresti si sa nu-i permita accesul la functia de vicepresedinte al partidului. Dezamagit, Orban a acceptat verdictul lui Tariceanu pentru a-si pastra functia de ministru al Transporturilor. Dupa preluarea conducerii filialei Bucuresti, Tariceanu ii numise vicepresedinti ai organizatiei pe Eugen Nicolaescu si Marian Petrache (seful filialei Ilfov). La congresul din acest weekend, Petrache s-a retras din competitia la functia de prim-vicepresedinte, nefiind ales ulterior nici vicepresedinte al PNL.

 

Nicolaescu nici macar nu a mai candidat la functia de vicepresedinte. Cunoscut ca fiind o voce extrem de critica la adresa presedintelui Traian Basescu, Ludovic Orban a fost propulsat vineri noapte in functia de prim-vicepresedinte al Partidului National Liberal, obtinand 947 din voturile exprimate de delegati la Congresul Extraordinar, contracandidatul sau, Romeo Stavarache, primind 354 de sufragii, 12 voturi fiind anulate. De remarcat e faptul ca a reusit sa obtina mai multe voturi chiar decat obtinuse inaintea sa Crin Antonescu pentru presedintia partidului (947 de delegati au votat pentru Orban, fata de 873 voturi, cat a castigat Antonescu).

 

Delegatii la Congresul Extraordinar al liberalilor au avut de ales pentru functia de prim-vicepresedinte al formatiunii intre Ludovic Orban si Romeo Stavarache, ceilalti doi liberali inscrisi initial in cursa, Teodor Atanasiu si Marian Petrache, renuntand ca urmare a castigarii sefiei partidului de catre Crin Antonescu. "Domnule presedinte, vazand increderea pe care liberalii
v-au acordat-o in aceasta seara, vazandu-va proiectele ambitioase si vazand ca este ora 23.30 si ar mai urma vreo sase ore sa-i chinuim pe colegii nostri pentru unul sau doua tururi si din respect pentru liberalii din aceasta tara si sala, am ales sa-mi retrag candidatura", a spus Atanasiu. si Marian Petrache a aratat ca isi retrage candidatura pentru a-l lasa pe Antonescu sa faca echipa cu Orban.

» "Obama fara prompter"
In urma victoriei zdrobitoare, noul presedinte al PNL, Crin Antonescu, a fost complimentat de colegii de partid, fiind descris drept un Obama al Romaniei. Deputatul PNL Relu Fenechiu a apreciat ca liberalii au ales un simbol: "A fost un Obama fara prompter. Cred ca domnul Antonescu este un simbol pentru PNL prin felul in care el a evoluat dintr-un om simplu".

» Europarlamentarii, in suspensie
Din cauza prelungirii procedurii de vot pana tarziu in noapte, liberalii au renuntat la prezentarea in Congres a listei candidatilor pentru europarlamentare. Liderul PNL, Crin Antonescu, a propus sambata, iar Congresul a aprobat ca lista pentru Parlamentul European sa nu mai fie prezentata in fata delegatilor Congresului, ci in cadrul unui eveniment separat.

 

Procedura anevoioasa de numarare a voturilor
Anuntarea rezultatului final al voturilor obtinute de cei doi candidati la presedintia PNL, Calin Popescu Tariceanu si Crin Antonescu, s-a prelungit din cauza scandalului izbucnit in cadrul comisiei speciale de numarare a voturilor. Propunerea avansata de sustinatorii lui Antonescu a fost ca subcomisiile sa fie formate din cate trei membri, in timp ce tabara lui Tariceanu sustinea ca trebuie sa fie cel putin noua-zece membri. Cearta cu strigate si vociferari pe marginea modului de numarare a voturilor a durat mai bine de jumatate de ora.

In cele din urma, a incercat sa calmeze spiritele incinse in comisie Dan Motreanu, urmat de Tariceanu. Dupa interventia acestora  si-au mai facut simtita prezenta Crin Antonescu si Ludovic Orban. Intr-un final, s-a luat decizia de a se numara, pe rand, buletin cu buletin, ceea ce a facut ca intregul proces sa dureze mai bine de trei ore. Daca numele noului presedinte al PNL a fost anuntat sambata, la ora 23.30, votarea si numararea voturilor pentru prim-vicepresedinte s-au incheiat in jurul orei 2.00 noaptea. De altfel, procedura de vot a durat mai mult decat prezentarea candidatilor si a intentiilor acestora.

» Din cauza oboselii, numerosi delegati sositi din tara au tras cate un pui de somn intre rundele de votare in fotoliile din Palatul Parlamentului.

Cele mai citite

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

Stoltenberg cere țărilor NATO un sprijin mai puternic pentru Ucraina. Iohannis încă n-a convocat CSAT, pe tema sistemului Patriot

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, solicită țărilor aliate ca, la următorul Summit, cel din iulie 2024, să aprobe un sprijin mai puternic pentru...

Papa își cere scuze după ce a folosit un cuvânt insultător şi vulgar cu privire la homosexuali

După ce Papa Francisc a folosit un termen insultător și vulgar când a vorbit despre homosexualii din Biserica Catolică, acesta și-a cerut scuze. O declarație...
Ultima oră
Pe aceeași temă