12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportAngajaţii primăriei protestează. Cum îşi exprimă prefectul de Suceava solidaritatea

Angajaţii primăriei protestează. Cum îşi exprimă prefectul de Suceava solidaritatea

După ce municipiul Rădăuţi a rămas fără primar, peste o sută de angajați ai Primăriei au protestat deoarece nu şi-au primit salariile, relatează Mediafax

Protestatarii i-au cerut prefectului de Suceava, Constantin Harasim, să facă toate eforturile pentru ca situaţia din municipiu să fie deblocată, iar ei să îşi primească salariile. Harasim a răspuns că din solidaritate nu va participa la Hora Bucovinei de duminică. 

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat că a discutat cu angajații din Primăria Rădăuți, cărora le-a prezentat toate demersurile pe care le-a făcut pentru ca municipiul să aibă o conducere provizorie şi le-a solicitat să mai aibă puţină răbdare.

”Le-am prezentat toate demersurile făcute şi le-am cerut să mai aibă puţină răbdare”, a spus prefectul, care a menţionat că angajaţii i-au reproşat că din cauză că situaţia nu a fost deblocată până acum ei nu-şi pot primi salariile.

Ce înţelege prefectul prin solidaritate

Harasim le-a spus protestatarilor că este solidar cu ei şi că, pentru a arăta această solidaritate, nu va merge duminică la Hora Bucovinei care se organizează în Tabăra Bucşoaia.

”Această problemă de la Rădăuţi nu-mi dă starea firească să merg la această sărbătoare. Consider că trebuie să stau acasă”, a spus Harasim.

El a apreciat că există şanse ca săptămâna viitoare să fie soluţionată problema printr-o decizie guvernamentală.

”Am mari speranţe că se va debloca situaţia săptămâna viitoare. Marţi ar urma ca documentaţia să fie finalizată, miercuri să fie adoptată de Guvern, iar joi să fie publicată în Monitorul Oficial”, a spus prefectul, menționând că nu ştie exact care va fi prevederea care urmează să fie adoptată.

 a arătat că există posibilitatea să fie emisă o ordonanţă de urgenţă prin care să se completeze Legea administraţiei publice locale astfel încât prefectul să poată numi, temporar, un primar şi un viceprimar, dar există şi varianta ca printr-o iniţiativă legislativă, un Consiliu Local dizolvat de instanţă să se reconstituie din supleanţii şi rezervele de pe listele de candidaţi.

Prefectul a mai spus că salariaţii din Primăria Rădăuţi merg la serviciu, dar sunt nemulţumiţi că nu îşi primesc salariile.

La întâlnirea pe care a avut-o, marți, la Prefectura Suceava, cu reprezentanţi ai angajaților, ei l-au informat că dacă Guvernul nu deblochează activitatea primăriei vor merge să protesteze la Bucureşti.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a transmis, joi dimineaţă, premierului Victor Ponta o informare despre situaţia de blocaj a municipiului Rădăuţi, care nu mai are conducere, rugându-l pe acesta să dispună, cu celeritate, rezolvarea acestei probleme.

Informarea conţine tot istoricul situaţiei municipiului Rădăuţi care a rămas fără conducere după ce primarul a fost suspendat, fiind arestat la domiciliu, Consiliul Local, dizolvat, iar mandatul secretarului CL s-a încheiat în 27 aprilie.

Harasim a spus că în prezent blocarea activităţii instituţiei are repercusiuni pe termen imediat, mediu şi lung asupra salariaţilor, a bugetului, cum ar fi penalităţile, majorări pentru întârzieri la plata angajamentelor, iar cel mai important, faptul că nu se pot asigura serviciile curente care intră în sarcina instituţiei.

Primăria Rădăuţi, fără primar din 27 aprilie

Circa 200 de salariaţi ai Primăriei nu şi-au primit salariile, existând în acelaşi timp probleme şi la Spitalul Municipal care a rămas fără conducere din 10 mai.

Prefectul de Suceava a înaintat, în urmă cu două săptămâni, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Afacerilor Interne şi Secretariatului General al Guvernului, o adresă prin care solicită urgentarea promovării unui proiect de act normativ, o ordonanţă de urgenţă, privind completarea art. 55 alin.(8) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 astfel încât să poată fi numite temporar două persoane care să preia atribuţiile de primar şi viceprimar.

Primăria Rădăuți a rămas, din 27 aprilie, fără conducere după ce mandatul primarului ales al municipiului, Aurel Olărean, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, este suspendat din septembrie 2014, Consiliul Local al Municipiului Rădăuţi a fost dizolvat prin hotărâre judecătorească definitivă, iar mandatul secretarului interimar al Primăriei municipiului, Adrian Onciul, transferat de la Primăria Marginea, singurul care mai avea dreptul să semneze documentele importante pentru funcţionarea primăriei, a expirat în 27 aprilie. Oricum, Onciul avea atribuţii limitate, respectiv doar de gestionare a treburilor curente.

O situație deosebit de gravă se înregistrează și la Spitalul municipal Rădăuţi privind plata salariilor celor 420 de angajaţi, după ce mandatul provizoriu al managerului a încetat la data de 10 mai 2015, iar directorul medical şi-a dat demisia, un blocaj fiind înregistrat şi în ceea ce priveşte plata facturilor pentru lucrările de investiţii aflate în derulare, emiterea certificatelor de naştere, de deces sau de căsătorie, a documentelor de urbanism în Rădăuţi.

Tribunalul Suceava a decis, în 9 octombrie 2014, dizolvarea de drept a Consiliului Local Rădăuţi şi a admis astfel cererea formulată de Prefectura Suceava de dizolvare a CL, care nu s-a întrunit două luni consecutiv în şedinţă, deşi a fost convocat conform prevederilor legale.

Decizia Tribunalului Suceava a fost contestată, iar Curtea de Apel Suceava a respins recursul. Astfel, Curtea de Apel Suceava a menţinut, în 31 martie, decizia Tribunalului Suceava, iar Consiliul Local Rădăuţi a fost dizolvat de drept.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă