21.7 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSportAnaliză Reuters: Ponta e la ANANGHIE. Victoria USL in alegeri este departe...

Analiză Reuters: Ponta e la ANANGHIE. Victoria USL in alegeri este departe de a fi sigură

După patru luni la conducerea ţării şi o încercare ratată de a îl demite pe preşedinte, prim-ministrul român Victor Ponta este atacat atât acasă cât şi în afara graniţelor, coaliţia sa aflându-se într-o situaţie dificilă înainte alegerilor din decembrie, când victoria este departe de a fi una sigură, scrie Reuters într-o analiză citată de HotNews.ro.

Ponta, un social-democrat de stânga, părea că “are totul” atunci când a devenit cel mai tânăr premier din UE în luna mai, alianţa să cu liberii bucurându-se de o majoritate parlamentară şi de un rating de peste 60% în sondaje.

Acum, cel care ar fi trebuit să reprezinte o schimbare de gardă pentru partidul său, succesorii comuniştilor fostului dictatori Nicolae Ceauşescu, potrivit Reuters, se află la ananghie.

În loc să se ocupe de numeroasele probleme ale ţării, mandatul lui Ponta de până acum a fost dominat de încercarea partidului său de a îl da jos pe preşedintele Traian Băsescu, ceea ce a provocat conflict cu justiţia, îngrijorare la Bruxelles şi nesiguranţa în rândul investitorilor.

Mulţi români se simt daţi la o parte în cadrul UE. Bruxelles-ul monitorizează respectarea statului de drept în România şi măsurile anti-corupţie, iar ţara este în continuare exclusă din spaţiul Schengen.

“Sperăm că după alegerile din Decembrie, tulburările politice să se sfârşească şi autoritile să se concentreze mai mult pe îmbunătăţirea situaţiei economice a ţării”, a declarat pentru Reuters Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, un fond de 3,4 miliarde de euro care deţine acţiuni în câteva zeci de companii româneşti.

Ponta, un fost procuror şi şofer de raliu amator, care a împlinit 40 de ani săptămâna trecută, a câştigat puterea în urmă unei moţiuni de cenzură care l-au dat jos pe Mihai Răzvan Ungureanu, premierul de centru-dreapta, după numai trei săptămâni.

Noul guvern al Uniunii Social Liberale, o uniune fragilă, a emis peste 40 de ordonanţe de urgenţă în primele două luni, trecând peste parlament şi limitând puterile Curţii Constituţionale.

 Distanţa între social-democraţii lui Ponta şi liberalii conduşi de Crin Antonescu, înclinat spre gafe, se adânceşte. Ponta şi-a avertizat membrii partidului să îşi păstreze opiniile pentru ei sau riscă să fie excluşi din cursa electorală.
 
 “Împreună cu PNL am eşuat, aşa că este privită că o alianţă ratată – deşi Crin Antonescu este văzut ca principalul vinovat”, a declarat un social-democrat.

Citeşte mai mult pe HotNews.ro.

Cele mai citite

Real Madrid este „Regina Europei” pentru a 15-a oară. Fanii echipei madrilene au declanșat „fiesta” la Casa de Espana din București

Real Madrid a cucerit pentru a 15-a oară trofeul Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-0...

Ce fac politicienii dați în mintea copiilor, de 1 Iunie

Ilustrație: Marian Avramescu Ziua Internațională a Copilului, 1 Iunie, se încadrează, anul acesta, în perioada campaniilor electorale din România pentru alegerile locale și pentru...

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...
Ultima oră
Pe aceeași temă