11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportAlte sporturiAfrica de Sud a cucerit a patra Cupă Mondială de Rugby. Springboks,...

Africa de Sud a cucerit a patra Cupă Mondială de Rugby. Springboks, cea mai titrată națională din istorie

Africa de Sud a devenit cea mai titrată națională de rugby din istorie, după ce a învins Noua Zeelanda cu scorul de 12-11 și a câștigat al patrulea titlu mondial.

A zecea ediție a Cupei Mondiale de Rugby s-a încheiat sâmbătă seară, pe Stade de France din Saint-Denis, o suburbie situată la nord de Paris. Iar miza finalei nu a fost doar celebrul trofeu Webb Ellis, ci dobândirea supremației absolute în sportul cu balonul oval, căci ultimul act le-a pus față în față pe Africa de Sud şi Noua Zeelandă, formații cu câte trei titluri mondiale în palmares.

Eternele rivale veneau după un parcurs similar la această ediție a Cupei Mondiale, fiecare suferind câte un eșec în faza grupelor. Noua Zeelandă a pierdut meciul de deschidere al competiției în fața Franței, iar Africa de Sud a fost surclasată de Irlanda.

Ploaia blândă de pe Stade de France a dat tonul unui meci cu puține puncte, caracterizat de o apărare dură. În fața a puțin peste 80.000 de spectatori, All Blacks au luptat din greu pentru a răzbuna înfrângerea istorică, scor 7-35, administrată de Africa de Sud în amicalul din 25 august.

Totuși, Springboks au fost și de această dată superiori. Ajutați și de faptul că Noua Zeelandă a evoluat în 14 oameni pentru ultimele 48 de minute ale meciului, după eliminarea căpitanului Sam Cane, elevii lui Jacques Nienaber şi-au păstrat titlul mondial cucerit în urmă cu patru ani în Japonia. Toate cele 12 puncte ale Africii de Sud au fost marcate din gheata lui Handre Pollard, din lovituri de pedeapsă, în timp ce pentru All Blacks, Beauden Barrett a reuşit o încercare, iar Richie Mo’unga a marcat din două lovituri de pedeapsă.

După această victorie, Africa de Sud a devenit prima echipă din istoria rugby-ului care cucerește trofeul Webb Ellis de patru ori (1995, 2007, 2019, 2023). De cealaltă parte, All Blacks rămâne cu titlurile mondiale din 1987, 2011 și 2015.

Africa de Sud şi Noua Zeelandă se mai înfruntaseră în finală la ediţia din 1995 de la Johannesburg, când selecţionata Springboks se impuneau cu scorul de 15-12.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă