13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportAliniere surprinzătoare împotriva măririi taxelor locale

Aliniere surprinzătoare împotriva măririi taxelor locale

După ce Guvernul a dat înapoi în scandalul taxelor şi impozitelor locale, mai mulţi primari de mari oraşe au anunţat că vor menţine fiscalitatea locală la nivelul anului 2012. Primarul din Cluj, fostul premier Emil Boc, a convocat pentru luni o şedinţă de Consiliu Local care să aprobe această decizie. Exemplul său a fost urmat de primarul PDL din Braşov, George Scripcaru, dar şi, surprinzător, de primarul PNL din Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Acesta a fost candidatul USL care a obţinut cel mai bun procentaj la alegerile locale din iunie 2012, însă de atunci a intrat în conflict direct cu preşedintele PNL, Crin Antonescu.

 

Aceleaşi taxe la Cluj

Consiliul Local Cluj-Napoca va decide luni menţinerea taxelor şi impozitelor locale pentru acest an la nivelul din 2012. Consilierii PDL şi UDMR, care formează majoritatea, şi-au exprimat deja un acord de principiu în acest sens. Mai mult, Consiliul Local Cluj-Napoca a adoptat în decembrie o hotărâre referitoare la menţinerea fiscalităţii la nivelul lui 2012. 

„Ordonanţa simplă a Guvernului privind taxele şi impozitele locale, adoptată miercuri, intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, astfel încât luni va fi convocată o şedinţă a Consiliului Local Cluj-Napoca pentru aprobarea menţinerii taxelor şi impozitelor locale din acest an la nivelul anului 2012″,  a spus primarul PDL Emil Boc. Plata taxelor şi a impozitelor locale la Cluj-Napoca va fi reluată de marţi, în condiţiile în care plăţile sunt suspendate din 7 ianuarie.

Braşovul urmează exemplul Clujului

„Impozitele şi taxele locale nu vor creşte. Vor rămâne la fel ca anul trecut. De fapt, nu s-au mai majorat din 2009″, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea. Consilierii locali braşoveni au aprobat din decembrie o hotărâre de Consiliu Local prin care taxele locale să fie menţinute la nivelul actual, exact ca în cazul Clujului. Primarul PDL George Scripcaru estimează că încasările din impozite şi taxe locale vor fi de circa 174 milioane de lei.

Cătălin Cherecheş revine la taxele de anul trecut

Primarul USL al municipiului Baia Mare, liberalul Cătălin Cherecheş, a convocat o şedinţă a Consiliului Local, pentru 14 ia­nuarie, în care să fie anulată indexarea cu 16,05% a taxelor şi impozitelor locale, iar cetăţenii care au plătit deja taxele majorate să-şi poată recupera banii de la Primărie. „Guvernul României a revenit asupra Hotărârii nr. 1309, prin care obliga administraţiile publice locale să indexeze taxele şi impozitele locale cu 16,05%. Prin Ordonanţa nr.  1 din 9 ianuarie 2013, Guvernul României permite administraţiilor publice locale să revină asupra hotărârilor adoptate privind această indexare, pentru anul 2013, dând derogare autorităţii locale de la prevederile Codului Fiscal. Ordonanţa nr.1 din 9 ianuarie 2013 a Guvernului României a fost publicată şi în Monitorul Oficial, cu nr.18/9.01.2013″, anunţă un comunicat al Primăriei Baia Mare. Cătălin Cherecheş face astfel un nou gest de frondă în USL.

Potrivit agenţiei Mediafax, contribuabilii care şi-au achitat deja taxele şi impozitele pe baza hotărârii prin care acestea au fost indexate cu 16,05% îşi pot recupera diferenţa dacă solicită acest lucru sau suma în cauză se va compensa la viitoarele plăţi pe care aceştia le vor efectua.   

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă