18.9 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSportAgricultura, prioritatea naţională în programul USL

Agricultura, prioritatea naţională în programul USL

România are cele mai multe exploataţii agricole din Uniunea Europeană, se arată în programul “Agricultura şi dezvoltarea satului românesc – prioritatea Uniunii Social Liberale”, prezentat astăzi de reprezentanţii USL, relatează Agerpres.

În România, sunt 4.256.000 ferme, care reprezintă  29,39% din totalul fermelor europene, se arată în documentul USL.

 Exploatările de subzistenţă şi semisubzistenţă constituie 93,7% din numărul total de ferme. De aceea, USL consideră necesară transformarea acestor exploataţii mici în ferme medii familiale.

În anul 2011, agricultura românească se caracterizează, conform sursei citate, prin terenuri fărâmiţate excesiv, dar şi prin productivitate scăzută, lipsa sprijinului pentru irigaţii, evaziune fiscală ridicată.

Alimentele au devenit tot mai scumpe prin sporirea TVA, creşterea costurilor de producţie, importuri masive, lipsa accesului agricultorilor autohtoni la desfacerea produselor într-un cadru organizat.

USL consideră că agricultura este subfinanţată, sectoare cum ar fi zootehnia, horticultura sau agricultura ecologică fiind defavorizate de lipsa sprijinului financiar.

De asemenea, rata de absorbţie a fondurilor europene este mică, iar terenurile nelucrate din România depăşesc 3 milioane de hectare.

Pornind de la principii cum ar fi declararea agriculturii ca prioritate naţională şi motor de creştere economică, programul USL stabileşte între măsurile de politică agricolă şi dezvoltare a satului românesc comasarea terenurilor, reabilitarea sistemului de îmbunătăţiri funciare, dezvoltarea cercetării agricole pe baze comerciale, notificarea ajutoarelor de stat, elaborarea de programe pentru sectorul legume-fructe, dezvoltarea zootehniei, creditarea fermierilor sau consolidarea organizaţiilor profesionale.

În domeniul resurselor naturale se prevede elaborarea de reglementări clare cuprinse în “Codul pământului” şi “Codul apei”.

Politicile agricole moderne vizează şi alte sectoare, cum ar fi silvicultura, pescuitul în Dunăre, Lunca Dunării şi Marea Neagră sau siguranţa alimentară.

Nu lipsesc din program măsurile privind reforma administrativă din Ministerul Agriculturii şi instituţiile subordonate, comasarea agenţiilor de plăţi, dar şi depolitizarea Camerelor Agricole.

Un alt obiectiv al USL îl constituie dezvoltarea durabilă a satului românesc, astfel încât să fie eliminate disparităţile dintre mediul rural şi urban şi să fie promovată conservarea patrimoniului cultural.

Programul de guvernare al USL cuprinde şi alte măsuri şi soluţii, iar prezentarea de astăzi, de la Alexandria, reprezintă prima dezbatere publică dintr-o suită de întâlniri cu fermierii din întreaga ţară, pentru completarea cu idei şi propuneri, a precizat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Cele mai citite

Putin avertizează Occidentul „să nu se joace cu focul” permițând Ucrainei să folosească armele primite în atacuri în interiorul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să...

Guvernul taie posturi la Ministerul Justiției. Ce salarii și ce sporuri au consilierii

Executivul are pe ordinea de zi a ședinței din 30 mai 2024 o Hotărâre de Guvern prin care desființează patru posturi din organigrama Ministerului...

Finală dramatică la Atena: Olympiakos Pireu a câştigat trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0...

Olympiakos Pireu a câştigat dramatic trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), după...
Ultima oră
Pe aceeași temă