21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialZiua fără carne- un nou trend eco?

Ziua fără carne- un nou trend eco?

Iniţiativa, promovată la nivel naţional în Statele Unite ale Americii, şi-a câştigat cei mai mulţi adepţi în Aspen, Colorado. Staţiunea de lux este cea de-a doua casă pentru multe dintre celebrităţile hollywoodiene, care preferă înălţimile Munţilor Stâncoşi pentru a se relaxa. Conflictele dintre aceştia şi hippioţii veniţi în anii 70 pentru experienţe halucinogene la 8000 de metri altitudine au devenit poveste veche.

Meatless Monday, după cum numesc americanii noua inoculare a mentalităţii pro- vegetarianistă în rândul cetăţenilor a devenit actuala cauză de fricţiune dintre reprezentanţii a două tabere- ecologiştii şi cei care consumă carne, anunţă New York Times.

Pe de o parte sunt localurile care aprobă iniţiativa de a înlocui în zilele de luni preparatele din carne cu unele vegetale, în timp ce reprezentanţii altor restaurante, se arată sceptici. „Este ceva la care trebuie să ne gândim cu atenţie” , afirmă Alex Harvier, managerul Cache Cache. La restaurantul cu specific franţuzesc pe care îl conduce acesta preţurile pentru specialităţile osso buco şi ficatul de viţel, servite în serile de luni, variază între $30 şi $58. Integritatea meniului şi experienţa de delectare culinară presupusă de cină trebuie să fie şi ele avute în vedere când se schimbă meniul, argumentează acesta.

Activiştii pentru un stil de viaţă „verde” îşi propun să convingă oamenii să scoată din meniul lor carnea cel puţin o zi pe săptămână. Drept urmare, cel puţin 20 de instituţii şi restaurante – inclusiv Syzygy, au oferte vegetariene pentru zilele de luni. Misiunea acestora este cu atât mai dificilă atâta timp cât „dintr-un motiv sau altul turiştii care vin în Aspen par să prefere să mănânce preparate din carne.”, susţine Mimi Lenk, manageul vegetarian al Syzygy.

Martin Oswald, un alt susţinător al Zilei fără carne, spune că prietenii săi din industria alimentară s-au aliniat la campanie fără a fi obligaţi: “Nu îţi zice nimeni să devi vegetarian. Cei care au introdus în meniu ziua fără carne au făcut-o de frică să nu rămână pe dinafară.” Nu au făcut-o neapărat pentru sănătatea consumatorilor; au acţionat astfel întrucât au văzut că din ce în ce mai mulţi întreprinzători- concurenţă au îmbrăţişat ideea, a mai completat acesta.

Se poate spune că aplicarea reuşită a filosofiei Meatless Monday în Aspen nu a fost tocmai o întâmplare. Aflată în statul cu cea mai mică rată a obezităţii din ţară, oraşul cu o paletă variată de activităţi în aer liber – biking, rafting, drumeţii, alpinism şi skiat- este considerat o capitală a fitness-ului. Aşadar, măsurile luate pentru o alimentaţie mai sănătoasă par să fie considerate, pe lângă activitatea fizică, modalitatea cea mai bună pentru un stil de viaţă corespunzător.

Măsurile ecologiste nu se opresc aici. Atât şcolile, cât şi spitalele din Aspen contribuie pe cât posibil la alegerea unui mod de viaţă sănătos.

Este posibilă ziua fără carne în România?

Atât americanii, cât şi românii adoră să mănânce. Însă în timp ce mişcările pro- vegetarianism sunt singura cale pentru a convinge cetăţenii ţării în care conform specialiştilor „industria cărnii de vită a contribuit la mai multe decese decât toate războaiele din acest secol, toate dezastrele naturale şi toate accidentele de automobil luate împreună” să renunţe la hot-dog, românii urmează o altfel de „cură de detoxifiere”.

Una dintre rarele ocazii în care românii renunţă de bună-voie la carne, pe lângă cazurile în care sunt nevoiţi din motive medicale, este perioada postului. „ Unele restaurante oferă preparate vegetariene deoarece aproximativ 85% dintre români sunt creştin-ortodoxi şi mulţi dintre ei ţin post. Asta presupune o dietă vegană pentru perioade care adunate reprezintă peste jumătate de an. În ultimii ani, până şi industria cărnii a început să scoată pe piaţă versiunile vegetariene ale produselor lor.”, afirmă Marius Cristian Vasilescu, reprezentant al European Vegetarian Union- România.

În momentul de faţă nu se poate spune cu exactitate câţi vegetarieni adevăraţi sunt în România, mai precizează Vasilescu pe site-ul oficial al asociaţiei.

„Tot ce se poate spune este că sunt mulţi cei care sunt preocupaţi de sănătatea lor, dintre care un număr considerabil urmează diete asemănătoare cu cele vegetariene. Acesta este motivul pentru care medicina alternativă şi magazinele cu alimente sănătoase sunt atât de populare.”, susţine acesta.

Vegetarienii din alte ţări

Statisticile realizate pentru stabilirea numărului aproximativ de cetăţeni care au o alimentaţie exclusiv vegetală plasează în topul „ţărilor vegetariene” India- cu 40% din locuitori, Germania- cu aproximativ 11% şi Elveţia şi Israel cu 9% fiecare.

Între codaşi se regăsesc Portugalia- 0.3%, Slovacia, Polonia şi Norvegia- cu aproximativ 1% fiecare.

Cele mai citite

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...
Ultima oră
Pe aceeași temă