25.8 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecial"Zeus" şi "Chuck Norris", traficanţi de arme

“Zeus” şi “Chuck Norris”, traficanţi de arme

Peste 250 de poliţişti şi jandarmi au percheziţionat ieri 53 de locuinţe, pentru a prinde o grupare implicată în trafic de arme şi fraudă cu carduri bancare. Grupările acţionau nu doar în România, ci şi în alte state din Uniunea Europeană.

 

Treizeci de persoane din lumea interlopă din Craiova au fost audiate ieri la DIICOT, în urma unei operaţiuni în forţă, desfăşurată în trei judeţe. Procurori însoţiţi de poliţişti şi jandarmi au făcut în cursul dimineţii 53 de descinderi în Craiova, Bacău şi Piteşti, pentru a desfiinţa gru-parea criminală. Potrivit DIICOT, învinuiţii au adus ilegal în ţară, cu ajutorul unor cetăţeni bulgari, arme de foc şi muniţie. Acestea erau apoi vândute unor persoane din lumea interlopă din Craiova şi folosite în conflicte de stradă şi în răfuielile dintre grupările interlope. De altfel, Craiova este cunoscută pentru desele scandaluri şi răfuieli între bande, dar şi pentru faptul că autorităţile au închis ochii adesea la astfel de acţiuni.

Pe lângă traficul de arme, gruparea se ocupa şi cu skimming – montau pe bancomate şi POS-uri dispozitive cu care copiau datele de pe carduri bancare, după care scoteau bani din conturile ataşate cardurilor clonate. Operaţiunile de skimming aveau loc în ţări ale Uniunii Europene, în special în Portugalia.

Au fost identificaţi şi liderii grupării – Viorel Parnică, zis „Levier”, Ion Parnică, zis „Wilifort”, Stazian Miclescu, zis „Stazică”, Altafin Poenaru, Chiril Olegov Gheorghiev, Gabi Alin Poenaru, zis „Patrian”, George Dumitru, zis „Zeus”, Ion Zătreanu, zis „Cuvânt” şi Dirivan Dumitru Nicolae, zis „Chuck Norris”. Aceştia au mai fost anchetaţi pentru ilegalităţi în ultimii ani.

În cazul lor şi al altor membri ai reţelei, procurorii au dispus începerea urmăririi penale pentru constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, falsificarea instrumentelor de plată electronică, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi operaţiuni financiare frauduloase.

Peste 250 de poliţişti şi jandarmi au participat la descinderi alături de procurori. Aceştia au avut sprijin tehnic şi informativ de la SRI Dolj. În plus, având în vedere complexitatea acţiunii, şi şeful DIICOT, procurorul Codruţ Olaru, s-a deplasat la Craiova.

Finul unui deputat PDL, audiat pentru delapidare

O operaţiune a procurorilor DIICOT a avut loc ieri şi în Prahova, unde un om de afaceri apropiat de PDL a fost dus la audieri pentru că ar fi înşelat firme de leasing şi bănci, dar şi parteneri de afaceri. Nicolae Ceapchie, finul deputatului PDL George Ionescu, soţia sa – fiică a unui consilier municipal PDL – şi alte patru persoane au fost duse la audieri. În cest caz, prejudiciul este estimat la 10.000.000 lei. Cei şase sunt anchetaţi pentru constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Proiectul care vizează protejarea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani, votat în Senat

O propunere legislativă, iniţiată de liberali, care vizează protejarea şi păstrarea cotei unice de impozitare în România pentru următorii zece ani, ajunge mâine pentru...

Nicușor Dan a fost consiliat de oamenii lui Plahotniuc și Băsescu

Nicușor Dan mai vrea un mandat de primar al Capitalei pentru încă patru ani, dar se pare că a uitat cam repede că...

Cine sunt românii care vor primi pensii mai mari din toamnă. Anunțul șefului Casei de Pensii

Începând cu 1 septembrie, 3 milioane de pensionari ar urma să primească bani în plus. Până atunci însă știm că modelul noilor decizii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă