24.2 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialZegrean: Constituţia nu împiedică modificarea codurilor prin OUG

Zegrean: Constituţia nu împiedică modificarea codurilor prin OUG

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat vineri că legea fundamentală nu interzice emiterea de ordonanţe de urgenţă privind eventualele modificări ale noilor coduri, relatează Mediafax.

“Nu este nici o problemă cu ordonanţa de guvern. Au mai fost cazuri în care s-a dat. Nu împiedică Constituţia să se dea o ordonanţă pentru modificarea legii penale”, a spus Zegrean, referitor la promovarea unei OUG de modificare a unor dispoziţii din noile coduri.

Citeşte şi: Şova: Codurile nu pot fi modificate prin OUG

Preşedintele Curţii Constituţionale a mai spus că nu poate face comentarii în legătură cu constituţionalitatea eventualelor modificări aduse printr-o OUG.

“Nu pot spune dacă este sau nu constituţională, pentru că nu ştiu ce prevede”, a adăugat judecătorul.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu ştie dacă este constituţional ca Guvernul să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală prin ordonanţă de urgenţă.

Citeşte şi: Băsescu îi cere imperativ lui Ponta să opereze astăzi, prin OUG, modificările la Codul de procedură penală

“Cum să modificăm, dom’ne ? Nu ai când să modifici, că nu mai e nicio şedinţă de guvern, cum să modificăm ? Nu cred că e constituţional să modificăm prin ordonanţă de urgenţă”, a răspuns Ponta întrebat de jurnalişti dacă Guvernul va introduce modificări prin ordonanţă de urgenţă.

Întrebat dacă vor fi totuşi introduse modificări chiar şi după 1 februarie, premierul a spus: “Vreau în primul rând un punct de vedere să vedem dacă e constituţional să modific. Dacă nu, Parlamentul, prin lege poate să modifice”.

Citeşte şi: Kovesi, despre noul Cod Penal: Noi am semnalat problemele. Sesizările noastre probabil zac într-un sertar

Ulterior, premierul a declarat că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, va centraliza până vineri propunerile primite din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind modificarea Codului de procedură penală, dar aceste propuneri vor fi analizate de Guvern doar în şedinţa de miercuri.

Cele mai citite

Primar din Buzău cercetat penal pentru folosirea resurselor primăriei

Mai mulți locuitori ai comunei Cozieni, județul Buzău, au făcut publice acuzații grave împotriva actualului primar al localității, susținând că acesta comite infracțiuni...

Polițiștii și procurorii fac peste 150 de percheziții, în dosare cu prejudicii de peste 30 de milioane lei

Polițiștii și procurorii români au efectuat peste 150 de percheziții domiciliare în ziua de joi, 30 mai 2024, aceasta fiind cea de-a patra zi...

Finală dramatică la Atena: Olympiakos Pireu a câştigat trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0...

Olympiakos Pireu a câştigat dramatic trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), după...
Ultima oră
Pe aceeași temă