33.8 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăEconomieEconomie internăGuvern: Salariile pe luna iunie ale angajaţilor de la Şantierul naval Damen...

Guvern: Salariile pe luna iunie ale angajaţilor de la Şantierul naval Damen Mangalia sunt bugetate

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat joi că salariile pe luna iunie ale angajaţilor de la Şantierul naval Damen Mangalia sunt bugetate, iar şomajul tehnic pentru aceştia este asigurat pentru cel puţin 4 luni, potrivit agerpres.ro.

Mihai Constantin a fost întrebat cât de pregătit este statul român să suporte şomajul tehnic şi pentru ce perioadă pentru angajaţii de la Şantierului naval Damen.

“Am vorbit cu ministrul Economiei şi chiar m-a autorizat să dau un mesaj încurajator celor de acolo. Salariile pe luna iunie sunt bugetate, iar perspectiva şomajului tehnic este şi ea de asemenea finanţată, să spunem, pe o perioadă de cel puţin 4 luni din momentul în care ea urmează să fie declanşată. Dar este o perspectivă pe care Guvernul român, în calitate de acţionar majoritar, vrea să o vadă ca pe o oportunitate. În continuare, printr-un dialog, prin toate demersurile pe care le poate accesa se fac eforturi pentru ca şantierul naval de la 2 Mai să rămână operaţional, să renască şi să îşi continue activitatea, pentru că reprezintă o componentă importantă a sistemului economic românesc din proprietatea statului”, a spus Constantin într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

El a adăugat că angajaţilor de acolo li se vor respectarea drepturile care li se cuvin, iar Ministerul Economiei, care este titularul acestei speţe, lucrează la soluţii.

Damen Olanda a solicitat judecătorilor de la Tribunalul Constanţa să declare falimentul şantierului naval Damen Mangalia, la care deţine 49% din acţiuni. Motivul ar fi existenţa unor datorii neachitate, care s-ar ridica la aproximativ 160 de milioane de euro, dar şi schimbarea legislaţiei în domeniul guvernanţei corporative. Conducerea a anunţat că aproape trei sferturi dintre angajaţi ar putea intra în şomaj tehnic, începând cu data de 3 iunie.

Restructurarea angajaților de la șantierul naval Damen Mangalia se amână

Restructurarea angajaților de la şantierul Damen Mangalia se amână, Florin Spătaru, ministrul economiei argumentând că „Statul nu a dat avizul pozitiv pentru că nu există o justificare în acest sens. Conducerea trebuie să vină cu un plan realist“.

Şantierul raporta o cifră de afaceri de 88,5 mil. lei şi pierderi de 108,6 mil. lei în 2020, ultimul an în care sunt prezentate datele la mfinante.ro.

Restructurarea angajaţilor la şantierul naval Damen Mangalia, unul din cei mai mari jucători de pe această piaţă, în acţionariatul căruia au intrat în 2018 olandezii de la Damen Shipyards Group, se amână în condiţiile în care statul, ca acţionar majoritar prin Ministerul Economiei, nu a dat un aviz pozitiv, potrivit Ziarul Financiar.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

FOTO. Accident între un autocar și un autocamion. A fost activat Planul Roșu

Un accident în care sunt implicate un autocar şi un camion s-a produs, în această dimineaţă, la Porumbacul de Sus, fiind activat Planul Roşu.Potrivi...

Aproape de tragedie la Scoția – Ungaria. Jucătorul Barnabas Varga a suferit o fractură facială

Barnabas Varga, atacantul Ungariei, a suferit o accidentare gravă în timpul meciului cu Scoția din cadrul EURO 2024, fiind evacuat de pe teren în...
Ultima oră
Pe aceeași temă