31 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialZeci de "pesti mari" se reintorc in plasa PNA

Zeci de “pesti mari” se reintorc in plasa PNA

Ca (nou) departament autonom in cadrul Parchetului General, PNA, si-a redobandit competenta de a ancheta si trimite in judecata parlamentari acuzati de coruptie.
Mai multe dosare ale unor fosti sau actuali deputati si senatori vor intra sub bagheta noului sef al PNA, Daniel Morar, care dispune si de o noua echipa de conducere a institutiei.

In momentul de fata, o serie de dosare asteapta sa fie preluate de PNA de la Serviciul Anchete Speciale al PG. O alta serie de dosare au fost atacate de PNA in cursul acestei luni prin reanalizarea unor probe sau infirmarea unor solutii NUP sau SUP. Acum, PNA a devenit suveran asupra urmaririi penale in urmatoarele cauze cu “pesti mari”:
Dosarul “Nastase-Zambaccian” – a fost redeschis recent de PNA, Daniel Morar anuntand public ca a descoperit nereguli procedurale comise de procurorii care au solutionat doar plangerea penala, dar nu au emis o rezolutie comunicata. Adrian Nastase este acuzat ca a obtinut un valoros teren in zona zero a Capitalei (str. Zambaccian, langa TVR) dupa ce l-a achizitionat la un pret de zece ori mai mic prin anumiti intermediari, care cumparasera acea suprafata de pamant de la PSD-istul Gabriel Bivolaru (infractor pentru care fostul premier a demonstrat in fata Parchetului General). Nastase mai e cercetat si in dosarul “Stenograme PSD”, impreuna cu alti lideri social-democrati.
Dosarul Puwak – in care fostul ministru PSD al Integrarii Europene a fost acuzat ca ar fi favorizat dobandirea de catre unele firme ale sotului sau a sumei de 150.000 euro, prin programul “Leonardo da Vinci” (fonduri UE pentru calificare profesionala). Morar a infirmat NUP-ul dat in 2004.
Dosarul DIP-Electrica Banat – in care fostul ministru PSD al Industriilor, Dan Ioan Popescu, ar fi implicat prin favorizarea unor retele de firme care furnizau produse contrafacute filialelor Electrica din tara. PNA Timisoara a sesizat PG asupra faptului ca DIP a fost indicat de un martor in dosarul “Electrica Banat” ca fiind politicianul care a sustinut din umbra tranzactii dubioase soldate cu imense prejudicii la bugetul de stat.

Traficarea functiei

O alta serie de dosare de coruptie vizeaza nume de parlamentari PSD implicate (majoritatea) in afaceri dubioase in care si-ar fi traficat functiile si puterea: Savu Ioan Vasile (fost deputat PSD – cercetat pentru ca ar fi pretins si primit sume de bani de la lideri de sindicate din Valea Jiului pentru a le favoriza contracte de munca; Daea Petre (senator PSD), in calitate de secretar de stat la MAA, ar fi trucat vanzarea SC Piscicola Neamt; Marin Diaconescu (deputat PSD), denuntat de un justitiabil ca a intervenit la Tribunalul Olt pe langa un judecator; Balcan Viorel (deputat PSD), acuzat ca a intervenit in justitia locala si in activitatea unor institutii publice; Sireteanu Mihail (fost deputat PSD), implicat in afacerea MFA Mizil SA; Iorgovan Antonie si Adrian Paunescu, implicati in privatizarea frauduloasa a societatii “Grup Silozuri”; Vintila Matei (fost senator PSD), cercetat pentru ca i-ar fi promis unui primar o interventie la IGPR.

Cele mai citite

Iohannis a promulgat legea privind libera circulație a cetățenilor români în străinătate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Potrivit unui comunicat transmis de Președinția României, șeful statului...

Promisiunea lui Sorin Grindeanu: „La sfârşitul anului viitor se va circula de la Paşcani până la Bucureşti pe autostradă”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, promite că până la sfârşitul anului viitor se va circula pe autostrada A7 a Moldovei de la Paşcani...

Gyor, din nou „regina” Europei! Maghiarele au obținut al șaselea succes în Liga Campionilor

Formația maghiară Gyor a câştigat al șaselea trofeu al Ligii Campionilor la handbal feminin, după ce a învins-o pe SG BBM Bietigheim cu scorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă