11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPeste 100 de morţi şi răniţi în SUA. Atac terorist într-un club...

Peste 100 de morţi şi răniţi în SUA. Atac terorist într-un club de noapte. Autorul era adept ISIS

UPDATE 22,45: Autorul masacrului care a făcut 50 de morţi într-un club de noapte gay din Orlando fusese interogat în repetate rânduri de poliţia federală, însă fără urmări, a declarat duminică un oficial din cadrul FBI, transmite AFP citată de Agerpres.

“FBI a avut cunoştinţă de existenţa lui când a făcut unele afirmaţii colegilor săi care au dat de gândit că ar avea eventuale legături cu terorişti”, a explicat Ronald Hopper în cursul unei conferinţe de presă, precizând că a fost interogat în două rânduri. El a atras din nou atenţia FBI pentru legături cu un kamikaze american.

—————————–

UPDATE 21,15: Preşedintele Barack Obama a declarat că atacul de duminică reprezintă “un act de teroare şi de ură”, acesta fiind cel mai sângeros atac armat din istoria Statelor Unite, care a făcut 50 de morţi într-un club de noapte gay din Orlando, statul Florida, transmite AFP citată de Agerpres.

“Niciun act de teroare şi de ură nu poate schimba cine suntem”, a declarat preşedintele într-o alocuţiune în direct de la Casa Albă. 

Preşedintele Obama a afirmat că “FBI a făcut bine că a deschis o anchetă pentru terorism”. 

El a mai ordonat ca drapelele de pe toate clădirile federale să fie coborâte în bernă ca omagiu adus victimelor. 

———————–

UPDATE 21,00: Omar S. Mateen, presupusul autor al atacului armat dintr-un club de noapte gay soldat cu 50 de morţi la Orlando, în statul american Florida, a sunat la 911 înainte de atac şi a jurat credinţă grupării jihadiste Statul Islamic, relatează NBC News pe Twitter, potrivit Reuters, informează Agerpres.

Într-o postare pe pagina sa de internet, MSNBC a transmis că Mateen a jurat credinţă liderului grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi.

————————————

UPDATE 20.04: Atacul armat de duminică dintr-un club de noapte gay din Orlando, soldat cu 50 de morţi şi considerat cel mai sângeros din istoria SUA, este “clar un act de terorism”, a afirmat guvernatorul statului Florida, Rick Scott, potrivit AFP. “Când cineva intră aşa, trage, ucide la întâmplare şi răneşte alţi oameni, este clar un act de teroare”, a spus guvernatorul într-o conferinţă de presă. Atacatorul, care a murit în schimbul de focuri cu poliţia, este un tânăr cetăţean american de origine afgană, Omar Mateen, în vârstă de 29 de ani, conform presei americane. 

UPDATE 18.05: Atacul armat dintr-un club gay din Orlando s-a soldat cu 50 de morţi – cel mai sângeros din istoria SUA – şi circa 53 de răniţi, conform unui nou bilanţ transmis duminică de primarul oraşului, Buddy Dyer, potrivit AFP. 

UPDATE 17.10: Autorul atacului din noaptea de sâmbătă spre duminică din clubul de noapte pentru homosexuali din Florida, soldat cu circa 20 de morţi, a fost identificat drept Omar Mateen, cetăţean american de origine afgană, născut în 1986, potrivit posturilor de televiziune CBS şi NBC. Conform posturilor de televiziune citate, Omar Mateen, care a murit în schimbul de focuri cu forţele speciale, nu avea cazier judiciar.

UPDATE 15.00: Aproximativ 20 de persoane au fost ucise în atacul armat care a avut loc la primele ore ale dimineţii de duminică în clubul de noapte Pulse, pentru homosexuali, din Orlando, în statul american Florida, a anunţat şeful poliţiei locale, John Mina. El a precizat că 42 de persoane au fost transportate la spital. Suspectul a fost găsit mort în club, având asupra sa două arme de foc şi ‘un fel de dispozitiv’, a spus Mina într-o conferinţă de presă. Atacatorul a murit după schimbul de focuri cu poliţiştii. 

Nouă poliţişti au fost implicaţi în schimbul de focuri cu atacatorul, unul dintre ei fiind rănit, a adăugat şeful poliţiei, potrivit Reuters. El a precizat că atacul s-a transformat într-o luare de ostatici. “Aproape de ora 05.00 în această dimineaţă, a fost luată decizia de a-i salva pe ostaticii care erau în interior”, a spus Mina, precizând că intervenţia poliţiei a dus la salvarea a cel puţin 30 de vieţi. 

Poliţia nu a dezvăluit deocamdată identitatea atacatorului şi nu a precizat posibilele motive ale gestului acestuia, însă unii oficiali au descris atacul ca fiind ‘un incident terorist intern’, potrivit şerifului din ţinutul Orange, Jerry Demings. Pe de altă parte, potrivit FBI, suspectul ar fi putut avea ‘o înclinaţie’ pentru terorismul islamist, transmite AFP. “Avem indicii (care lasă să se înţeleagă faptul) că acest individ ar fi avut simpatii pentru această ideologie, însă nu putem afirma acest lucru cu certitudine”, a explicat Ron Harper, agent special al FBI. Biroul Federal de Investigaţii a deschis de altfel o anchetă pentru “act de terorism”. 

====

Un atac armat cu luare de ostatici a fost raportat la un club de noapte din oraşul Orlando, din Florida, Statele Unite. După cum transmite BBC, incidentul s-a petrecut la Pulse Club, un local de noapte frecventat de homosexuali. Mai mulţi martori oculari au postat pe reţelele de socializare imagini cu oameni speriaţi, alergând afară din club pe stradă.

Potrivit primelor informaţii de la faţa locului, sunt răniţi care primesc îngrijiri medicale pe trotuar. Se pare că sunt şi mai multe persoane care au fost împuşcate mortal. Un reporter de la o televiziune locală a anunţat că peste 20 de oameni au fost împuşcaţi. Zeci de echipaje de intervenţie se află la faţa locului, iar surse din poliţie au declarat că atacatorul poartă o bombă şi ameninţă cu exacutarea ostaticilor. 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă