16.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Yemen: Un american care era ostatic Al-Qaida, omorât în operaţiunea vizând...

UPDATE. Yemen: Un american care era ostatic Al-Qaida, omorât în operaţiunea vizând eliberarea sa. Și un profesor sud-african, ostatic, a murit în aceeași operațiune

Americanul Luke Somers, care era ţinut ostatic de Al-Qaida în Yemen, a fost ucis sâmbătă într-o operaţiune militară americano-yemenită vizând să-l elibereze, a declarat un oficial yemenit de rang înalt pentru AFP, relatează Mediafax.

"Ostaticul american Somers a fost ucis", a declarat oficialul sub protecţia anonimatului, fără să ofere alte precizări.

De asemenea, un profesor sud-african, care era ostatic în Yemen din mai 2013, a fost omorât, tot sâmbătă, într-o încercare a armatei americane de eliberare a unor ostatici, a anunţat o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care încerca să negocieze eliberarea acestuia, mai arată AFP.

"Am primit cu tristeţe vestea că Pierre Korkie a fost ucis într-o tentativă a forţelor speciale americane, (sâmbătă) la prima oră, de eliberare a unor ostatici în Yemen", a anunţat Asociaţia Gift of the Givers într-un comunicat.

Pierre Korkie, un profesor a cărui sănătate era fragilă, originar din Bloemfontein, în centrul Africii de Sud, a fost răpit pe 27 mai 2013, împreună cu soţia sa, Yolande. Ea a fost eliberată pe 10 ianuarie 2014.

Răpitorii săi, care au legături cu Al-Qaida, cereau o răscumpărare în valoare de trei milioane de dolari, însă luau în calcul, de curând, să-şi reducă pretenţiile. ONG-ul negocia prin intermediul beduinilor yemeniţi.

"Yolande şi familia sa sunt extrem de puternic afectaţi psihologic şi emoţional, ştiind că Pierre urma să fie eliberat de către Al-Qaida" duminică, subliniază Gift of Givers.

"În urmă cu trei zile, i-am spus (lui Yolande) că Pierre va fi acasă de Crăciun", a anunţat asociaţia umanitară. "Toată organizarea logistică era pregătită pentru a-l scoate la bordul unui avion din Yemen, sub acoperire diplomatică, şi întâlnirea, ulterior, cu membrii familiei sale într-o ţară «sigură»", adaugă ONG-ul.

Pierre şi Yolande Korkie erau profesori, de patru ani, atunci când au fost răpiţi, în oraşul Taz (sud-vest), de către membri Al Qaida în Peninsula Arabia (AQPA).

Contactele cu răpitorii au fost întrerupte în mai multe rânduri, după ce aceştia au ameninţat cu executarea ostaticului.

Cele mai citite

În New Delhi s-a înregistrat o temperatură record

Miercuri, autoritățile indiene au anunțat că New Delhi a atins un nou record național de temperatură, cu 52,3°C. Acest record a fost înregistrat la...

Au început deliberările cu cei 12 jurați în procesul penal al lui Donald Trump

Cei 12 jurați în procesul penal al lui Donald Trump la New York deliberează miercuri pentru a ajunge la un verdict istoric care ar...

Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de ploi consistente, descărcări electrice şi vijelii, valabilă până mâine seară în 25...
Ultima oră
Pe aceeași temă