33.8 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăȘtirile zileiSUA vor da Republicii Moldova fonduri de 50 milioane de dolari pentru...

SUA vor da Republicii Moldova fonduri de 50 milioane de dolari pentru a se opune interferențelor ruse

Statele Unite ale Americii (SUA) vor oferi Republicii Moldova 50 de milioane de dolari pentru a întări capacitatea republicii de a rezista interferenţelor ruse, de a organiza alegeri libere, corecte şi de a continua parcursul spre Uniunea Europeană, a anunţat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de preşedintele Maia Sandu, la Chişinău, informează MOLDPRES, preluat de agerpres.ro.

Oficialul american a subliniat că SUA îşi doreşte să conlucreze cu Republica Moldova pentru a consolida economia şi securitatea energetică a ţării.

“Atacurile ruse asupra infrastructurii ucrainene au exacerbat şi provocările pentru ţara voastră. Au crescut preţurile la energie, care afectează întreprinderile şi consumatorii. Statele Unite, împreună cu Republica Moldova, doresc să sporească utilizarea surselor regenerabile, pentru a ne îndepărta de dependenţa faţă de sursele energetice ruse”, a declarat Blinken.

Potrivit secretarului de stat american, “Republica Moldova are o experienţă directă cu aceste provocări” şi de aceea este”atât de ferm alături de poporul ucrainean”. “Sunteţi într-adevăr o ţară mică cu o inima mare. Aţi primit peste un milion de refugiaţi la începutul războiului, aţi oferit adăpost, locuri de muncă, asistenţă medicală şi educaţie. Cred că moldovenii sunt conştienţi de faptul că ceea ce se întâmplă în Ucraina este important nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru Moldova, pentru restul Europei şi dincolo de ea. Noi ştim că dacă permitem acestei agresiuni împotriva Ucrainei să continue, aceste atacuri nu se vor opri la Ucraina. De aceea, suntem alături şi sprijinim Ucraina’, a subliniat Antony Blinken.

Secretarul american de stat a spus că SUA şi partenerii folosesc sancţiuni împotriva celor ce încearcă să submineze democraţia Moldovei. Acesta a apreciat angajamentul Republicii Moldova pentru democraţie, în contextul unei campanii de dezinformare şi tentative antiguvernamentale.

“Sunt aici şi aduc din partea preşedintelui Biden angajamentul ferm pentru suveranitatea şi succesul Republicii Moldova. Doamnă preşedinte, ultima oară când am fost aici mi-aţi spus că o Moldovă mai puternică, mai rezistentă poate deveni un pol de stabilitate, un partener de încredere, un bastion al lumii libere şi cred că aceasta este calea pe care se află poporul Republicii Moldova şi acesta este parcursul de care aţi vorbit. Acum doi ani am discutat cum vom continua să construim o Moldovă dinamică, ancorată în Europa, care trăieşte în pace, cu moldovenii care îşi vor decide viitorul lor”, a amintit Blinken.

“În ciuda atâtor dificultăţi cu care vă confruntaţi, aţi făcut paşi concreţi pentru a îndeplini această viziune care va crea un viitor puternic – parcursul european. Astăzi dorim să continuăm aceste progrese şi vom încheia în curând negocierile pentru un nou sediu al ambasadei, care va fi un simbol al profunzimii relaţiei noastre şi va oferi o bază pentru aprofundarea acestora. Aici este foarte puternic angajamentul pentru democraţie, astfel încât moldovenii să îşi decidă propriul viitor şi asta în faţa unei campanii de intimidare, de interferenţă rusească, răspândire a dezinformării, utilizare a corupţiei ca armă, fabricarea de proteste antiguvernamentale”, a adăugat oficialul american.

“Împreună cu alte ţări încercăm să vă oferim sprijinul necesar pentru a avansa. Mă reîntorc la februarie 2022, de atunci SUA au alocat 774 de milioane de dolari pentru a consolida instituţiile moldoveneşti, a construi rezilienţa voastră şi a contracara aceste acţiuni care vin din partea Federaţiei Ruse’, a precizat Antony Blinken.

Secretarul american de stat, Antony Blinken, efectuează miercuri o vizită în Republica Moldova. Agenda include întrevederi cu şefa statului Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean, precum şi alţi oficiali moldoveni. Aceasta este a doua vizită a lui Antony Blinken în Republica Moldova după cea din martie 2022.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

UE sprijină planul de înghețare a activelor pentru a ajuta Ucraina, stârnind furia Ungariei

Guvernele Uniunii Europene au convenit să utilizeze 1,4 miliarde de euro (1,50 miliarde de dolari) din profiturile provenite din activele rusești înghețate pentru arme...

Sora regelui Charles al III-lea se află în spital, după un incident care i-a cauzat o comoție

Prințesa Anne a suferit răni minore și o comoție cerebrală în urma unui incident petrecut la casa ei de la țară, a anunțat Palatul...

Netanyahu, despre când s-ar putea încheia luptele din Rafah

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat seara trecută că luptele "intense" împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde armata...
Ultima oră
Pe aceeași temă