21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialWikiLeaks: Marian Lupu ar fi încercat în 2009 să influenţeze o decizie...

WikiLeaks: Marian Lupu ar fi încercat în 2009 să influenţeze o decizie a Curţii Constituţionale

Marian Lupu i-ar fi spus ambasadorului american la Chişinău că l-a avertizat pe preşedintele Curţii Constituţionale că “zilele lui Voronin sunt numărate” şi i-a promis că dacă va lua “decizia corectă” va “avea grijă” de el, potrivit unei telegrame publicate de WikiLeaks, informează Mediafax.

Într-o întâlnire din 3 septembrie 2009, Lupu i-a spus ambasadorului că s-a întâlnit în secret cu preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, despre care susţine că lucrează cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. El a afirmat însă că l-a avertizat pe Pulbere că “zilele lui Voronin sunt numărate” şi că este important “să facă ceea ce este corect (prin care el înţelege luarea unei decizii în favoarea alegerii lui Ghimpu ca preşedinte al Parlamentului)”.

Lupu i-a spus ambasadorului că ştie că lui Pulbere “îi plac banii”, dar deoarece, din nefericire, nu are niciun ban de oferit, i-a făcut lui Pulbere o promisiune vagă de genul “Dacă iei decizia corectă, voi avea grijă de tine”.

Contactat de Jurnal de Chişinău, Dumitru Pulbere a afirmat că aceste desecretizări sunt nişte “aberaţii” al căror scop este să îl discrediteze înainte de 20 septembrie, când Curtea Constituţională va examina sesizarea AIE cu privire la interpretarea alineatului 6, articolul 78 din Constituţie cu privire la alegerea preşedintelui Republicii Moldova.

“Neg categoric acest fapt. Asemenea discuţii nu au fost nici cu Lupu, nici cu alţi lideri politici din R.Moldova … Consider că se face presiune asupra Curţii Constituţionale, asupra judecătorilor şi asupra mea pentru a mă discredita înainte de 20 septembrie, când vom examina sesizarea a trei deputaţi din alianţă cu privire la interpretarea alineatului 6, art. 78, din Constituţie”, a declarat Pulbere.

Marian Lupu a declarat că informaţiile de pe site-ul Wikileaks sunt nişte “minciuni gogonate”. “Asemenea discuţii nu au fost purtate niciodată, la fel ca în cazul milioanelor care mi-ar fi fost oferite pentru o anumită funcţie”, a declarat Lupu.

Cele mai citite

Alexander Zverev, campion la Foro Italico

Germanul Alexander Zverev a câştigat pentru a doua oară în carieră turneul ATP Masters 1.000 de la Roma, după ce l-a învins în finală...

Mircea Geoană susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa

Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație tranșantă privind sistemul...

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă