13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialVotez MRU

Votez MRU

Marele atu al lui Mihai-Răzvan Ungureanu este acela că reprezintă cel mai bine plasat candidat al dreptei (în afara mizerabilului Crin Antonescu) pentru alegerile prezidențiale.

Circulă în aceste zile de dinainte de euro­parlamentare îndemnul de a nu vota, de a boicota alegerile de pe 25 mai. Înțeleg chiar că unii consideră cool această po­ziție. Cu aceștia din urmă nu e nimic de discutat. De­cizia de a vota sau nu nu poate avea nimic de-a face cu această ridicolă eti­che­tă: cool. Alții invocă ve­chile argumente: alegerile sunt irelevante, partidele sunt deopotrivă de nea­trac­tive, toți candidații sunt aproape la fel de răi, nu mai vrem să alegem cu lu­pa între răul mai mare și răul mai mic. Dacă aceste argumente sunt afirmate cu sinceritate, ele denotă o mare naivitate, ca să nu spun lipsă de informație. Dar cred că în multe cazuri cei care le di­fu­zează mai ales pe rețelele de socializare și pe bloguri joacă propriul lor joc politic, foarte discutabil, după părerea mea.

Mai întâi, trebuie spus că alegerile de față sunt foarte relevante, nu neapărat pentru România, ci mai cu seamă pentru Europa. Vin într-un moment de cumpănă: relația cu Rusia, problema extinderii Uniunii, ten­dințele eurosceptice puternice din unele țări comunitare, nevoia de a decide asupra unor noi strategii privitoare la energie și, în general, nevoia de a se decide dacă și cât se va avansa pe linia integrării sau se consideră că aceasta a mers prea departe. În plus, deja în seara alegerilor se va ști pro­babil care va fi noul președinte al Co­misiei Europene – în esență, dacă va fi social-democratul german Martin Schultz sau conservatorul luxemburghez Jean-Clau­de Juncker. Se va ști destul de repede, de asemenea, cât de mare va fi ponderea gru­purilor antisistem, antieuropene și ra­di­ca­le în PE și cum vor influența acestea alcă­tui­rea viitoarei Comisii Europene. Sunt toa­te lucruri extrem de importante, pen­tru ca­re merită votat și numai cei al căror ori­zont politico-intelectual este extrem de jos pot vorbi despre ire­le­vanță.

Citește continuarea articolului în Revista 22.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă