19.1 C
București
joi, 11 august 2022
AcasăSpecialVIDEO. UPDATE. Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare...

VIDEO. UPDATE. Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA pentru spălare de bani. Sentința este definitivă. Imobilul Grivco și sediul Antenelor, confiscate

UPDATE. 17.10. Sorin Pantiș, fostul director general executiv Grivco SA București, condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul ICA, s-a predat la sediul Poliției Capitalei

UPDATE. 16.30. Medicul Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la opt ani de închisoare cu executare în dosarul ICA, s-a predat la poliție. Acesta a spus că "poate" a "deranjat și pe alții" când a vorbit despre pericolul reprezentat de E-uri din mâncare.  "Poate și de la asta o parte din pedeapsă mi se trage", a apreciat el. 

UPDATE. 15.25. Dan Voiculescu a ajuns la sediul IPJ Ilfov.

Citește și: Dan Voiculescu s-a predat la sediul IPJ Ilfov

UPDATE. 15.15. Instanţa a dispus ca DNA să se ocupe de confiscare. 

UPDATE. 15.00. Verișoara lui Dan Voiculescu a declarat la B1tv, că Dan Voiculescu nu a trăit în condiții așa de grele cum se plânge. 

UPDATE. 14.55. Sediul Antenelor era închiriat de la ICA, au arătat anchetatorii. 

UPDATE. 14.47.Trei imobile, între care cel al Grivco și cel al Antenelor, vor fi confiscate pentru recuperarea prejudiciului, informează B1tv. Acţiunile deţinute de Dan Voiculescu la ICA şi donate fiicelor lui vor fi confiscate. De asemenea, sumele obținute din chiria de la Romtelecom vor fi de asemenea confiscate. Totodată, de la Corina Voiculescu vor fi confiscate în calitate de acționar din 6.06.2006. 

Citește și: UPDATE. Sediul Antenelor, confiscat și conturile lui Voiculescu puse sub sechestru. Antenele plăteau chirie ICA

Totodată, instanţa a mai decis şi confiscarea a 3,5 milioane de dolari de la Dan Voiculescu.

Urmează să fie pus sechestru pe conturile lui Dan Voiculescu din ţară şi din străinătate.

Prejudiciul în acest dosar este de aproximativ 60 de milioane de euro

UPDATE 14.25: Dan Voiculescu a fost condamnat, vineri, la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA pentru spălare de bani. Sentința este definitivă și vine în urma unui proces ce a durat mai bine de 6 ani, timp în care Voiculescu a încercat prin toate metodele posibile să amâne acest moment. 

Voiculescu a primit pedeapsa maximă prevăzută în noul Cod penal, legea mai favorabilă în cazul său. De asemenea, fondatorului PC i se interzic mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales, timp de cinci ani.

Prin această sentinţă, Curtea de Apel i-a dublat lui Voiculescu pedeapsa dată de Tribunalul Capitalei la fondul procesului.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti va fi comunicată Tribunalului Capitalei, care va emite mandatul de punere în executare a pedepsei. Mandatul va fi pus în aplicare de Serviciul Urmăriri al Poliţiei. Astfel, Dan Voiculescu va fi luat de poliţişti de la domiciliu sau se poate preda la o secţie, urmând să fie încarcerat.

Sorin Pantiș, fost director general executiv Grivco SA București, a primit 7 ani de închisoare. Judecătorii CAB au majorat astfel pedeapsa de şase ani de închisoare dată de Tribunalul Bucureşti în cazul lui Pantiş, în septembrie 2013, la fondul procesului. Pantiş a fost acuzat de complicitate la stabilirea unei valori diminuate a institutului faţă de cea reală şi fals în înscrisuri.

Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare. El a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de stabilire a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a institutului, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Citește și: Condamnare dosar ICA. Mencinicopschi: E o sentință nedreaptă. Sunt nevinovat

În același dosar au mai fost condamnați: 

Corneliu Popa – fost director general și președinte al Consiliului de Administrație al Agenției Domeniilor Statului, a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel București la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Vlad Săvulescu– fost director al Direcției Privatizare — Concesionare a ADS, a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel București la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Cătălin Sandu Jean -administrator al S.C. Benefica S.A. București (firmă din grupul Grivco) în perioada 01.01.2002 — 28.01.2005, director al Direcției Juridice din cadrul ADS în perioada octombrie 2001—mai 2005, membru AGA al S.C. I.C.A. SA București în perioada noiembrie 2003, secretar executiv al PC și vicepreședinte al AVAS –  6 ani închisoare

Gheorghe Sin – fost membru AGA a ICA București, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare, aceeași pedeapsă primind și Constantin Baciu, fost reprezentant al Ministerului Agriculturii în Adunarea Generală a Acționarilor a ICA. 
Foștii cenzori la ICA inculpați în dosar, Alexandru Petre, Grigore Marinescu și Vica Ene, au primit pedepse de câte 3 ani de închisoare cu suspendare.

UPDATE 14.00: Magitrații au intrat în sala de judecată însoțiți de grefier. Sentința ar putea fi citită chiar de judecătoarea Camelia Bogdan. Dan Voiculescu așteaptă sentința la sediul Grivco. Pronunțarea sentinței în dosarul ICA urmează să fie făcută în orice moment.

UPDATE 12.55: Instanța va anunța la ora 14.00 sentința în dosarul ICA într-o ședință ce va fi publică dar nu va fi permis accesul cu dispozitive de filmat sau înregistrare audio. Accesul în sala de judecată va fi posibil începând cu ora 14 fără 10 minute.

UPDATE 12.30:  Dan Voiculescu se află la sediul Grivco împreună cu avocatul Gheorghiță Mateuț și Sorin Pantiș, inculpat, de asemenea, în acest dosar.

UPDATE 11.23: Dan Voiculescu a trecut mai întâi pe la sediul IPJ Ilfov pentru controlul judiciar, într-un dosar de șantaj. ”Azi aștept la ora 12.00 verdictul, apoi merg acasă, fac o baie și aștept să vină să mă ia cine mă ia. Nu voi merge la instanță. Merg la biroul meu”, a declarat Dan Voiculescu, la ieșirea de la IPJ Ilfov.

Aveam wc în curte, nu e mai greu la penitenciar

Dan Voiculescu a mai spus că până la 34 de ani a trăit cu soţia şi cu doi copii în condiţii rele, cu WC în curte, iar la penitenciar nu are cum să fie mai rău de atât.

”Eu am noroc, Până la 34 de ani am stat într-o casă unde aveam toaleta în curte. Iarna nici nu vă povestesc cum era, prin zăpadă, să te duci la toaletă în curte. Nu cred că la penitenciar condițiile sunt mai grele. Pentru că am înţeles că oricum toaleta e înuntru, nu e afară. Orcium am înţeles că suntem 2 – 3 camarazi, nu mai mulţi, adică nu suntem aşa un regiment. Condiţiile în sine nu sunt de natură să mă sperie. De-aia am spus mereu că nu sunt speriat”, a mai spus Voiculescu. 

E lupta mea cu Băsescu

"Eu mi-am asumat o luptă, mi-am asumat-o cu demnitate, cu onoare, cu mult curaj, că nu e uşor să te lupţi cu preşedintele statului tău, care are pârghii nenumărate şi are o forţă care nu se poate compara cu forţa unui cetăţean în fond, chiar dacă am avut disputa politică cu el legată de suspendarea din 2007 şi tot ce-a urmat", a mai spus Voiculescu.

”Sunt oameni care suferă. Cel mai mare regret al meu este  în dosarul ICA este faptul că, oameni nevinovați, care toată viață lor au fost cinstiți, sunt acum târâți fără vină într-un proces politic nedrept”, a mai spus Voiculescu. 

Voiculescu și-a făcut planul pentru ziua sentinței

Dan Voiculescu a mai spus că seara trecută și-a petrecut-o cu familia, a mâncat varză cu cârnați, a băut câteva pahare de vin alb. De semenea, în cazul în care va fi condamnat, fondatorul PC va scrie cărți în închisoare, deoarece acolo are program strict și are timp. 

Voiculescu a mai spus că dacă va fi achitat, va sărbători cu familia, dar dacă instanța va decide condamnarea, va aștepta acasă.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/26e544d4ebde5043bd3c48855a5d994c/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Dan Voiculescu va afla vineri care este decizia finală în dosarul ICA de Curtea de Apel București. Completul care a judecat dosarul va anunţa verdictul în şedinţă publică. Ziua pronunţării a fost anunţată, joi, după ce avocaţii inculpaţilor au depus la instanţă concluziiile finale, în scris.

Marți, la ieșirea de la Curtea de Apel București, Voiculescu a susținut că rechizitoriul este incorect și că  "procurorul a mințit cu nerușinare".

În schimb, procurorul de ședință a cerut majorarea pedepsei lui Voiculescu de la 5 ani, cât a primit la instanța de fond a Tribunalului București, la 10 ani închisoare. 

Cele mai citite

Grafitul SALROM ar putea fi noul El Dorado 

Compania Națională a Sării – SALROM – va fi listată, probabil, la începutul anului 2023 – pe Bursa de Valori București. Nimic rău, aș...

Grafitul SALROM ar putea fi noul El Dorado 

Compania Națională a Sării – SALROM – va fi listată, probabil, la începutul anului 2023 – pe Bursa de Valori București. Nimic rău, aș...
00:01:47

Pelosi: „Nu vom permite Chinei să izoleze Taiwanul”

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, este fermă și spune că nu va permite Chinei să izoleze Taiwanul. Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă