20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialVoicu & Co., trimişi în judecată

Voicu & Co., trimişi în judecată

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată senatorului Cătălin Voicu, pentru trafic de influenţă în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată şi a judecătorului ÎCCJ Florin Costiniu, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Alături de ei au fost trimişi în judecată şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată, respectiv cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie, toate în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în anul 2009, Voicu a pretins de Căşuneanu, în mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani, totalizând 260.000 euro, din care a primit suma de 200.000 euro, promiţând că în schimb va interveni pe lângă magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie investiţi cu soluţionarea unui dosar având ca obiect litigiul dintre SC PA&CO Internaţional SRL Bacău şi C.N.A.D.N.R. şi-i va determina pe aceştia să adopte o soluţie favorabilă societăţii comerciale la care Căşuneanu era asociat.
În perioada iulie – noiembrie 2009, în schimbul foloaselor materiale reprezentând suma de 200.000 euro (pretinsă şi primită de Voicu de la Căşuneanu), judecătorul Florin Costiniu l-a sprijinit pe Voicu să intervină pe lângă magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a-i determina să adopte o soluţie în favoarea societăţii la care Căşuneanu era asociat.

În perioada 30 august 2009 – 21 octombrie 2009, Voicu a pretins şi primit de la inculpatul Locic suma de 119.000 RON, promiţându-i că în schimb va interveni pe lângă poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi-i va determina să nu dispună măsura preventivă a reţinerii împotriva lui Locic, ci să propună soluţia de neurmărire penală, într-un dosar în care omul de afaceri era cercetat pentru înşelăciune de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

De asemenea, mai spuns procurorii, Voicu a acceptat în mod repetat, la diferite intervale de timp, promisiunea lui Locic de a-i remite foloase materiale constând în publicarea cu titlu gratuit, în cotidianul „Interesul Public”, a unor articole cu conţinut electoral.
Pentru a ascunde fapta de corupţie sus menţionată, cei doi au întocmit şi prezentat organelor de control ale Gărzii Financiare şi organelor de urmărire penală documente justificative întocmite cu date nereale (contract de asistenţă juridică, ordin de plată, factură fiscală). Totodată, Locic a determinat trei angajaţi ai SC Locic Imobiliare SRL să înregistreze în evidenţa contabilă a firmei documente comerciale, financiar contabile şi bancare cu conţinut nereal.

La data de 4 mai 2010 procurorii au dispus instituirea inscripţiei ipotecare asupra unui imobil proprietate a lui Locic, situat în Bucureşti, până la concurenţa sumei de 119.000 RON.
La data de 6 mai 2010, procurorii au dispus instituirea popririi asupra sumei de 200.000 euro aparţinând lui Costel Căşuneanu.

Prin acelaşi rechizitoriu, procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea actelor de urmărire penală cu privire la Voicu, pentru infracţiunea de trafic de influenţă, cu privire la Cristian Jipa, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, şi cu privire la Alexandru Mazăre, senator în Parlamentul României, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă