21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialVladimir Putin, desemnat "omul anului" în Rusia

Vladimir Putin, desemnat “omul anului” în Rusia

Premierul rus Vladimir Putin a fost desemnat “omul anului” în Rusia, potrivit unui sondaj publicat joi de Institutul Fom, apropiat de putere, într-un moment în care fostul agent KGB se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent de când a preluat puterea, în 2000, relatează AFP, potrivit Mediafax.

La întrebarea “dintre liderii politici şi personalităţile publice ruse, care este, în opinia dumneavoastră, personalitatea anului”, 25 la sută dintre cei chestionaţi au răspuns Vladimir Putin. Cel mai puternic om din ţară este urmat de preşedintele Dmitri Medvedev (10 la sută) şi ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski (7 la sută), potrivit acestei anchete publicate pe site-ul Fom.

Sondajul a fost realizat asupra unui eşantion reprezentativ de 1.500 de persoane, pe 11 şi 12 decembrie, în momentul manifestaţiilor de amploare ale opoziţiei, care a contestat rezultatul alegerilor legislative de la 4 decembrie, câştigate de partidul lui Putin cu aproape 50 la sută din voturile exprimate.

Denunţând fraude masive, opoziţia a mobilizat între 50.000 şi 80.000 de persoane, pe 10 decembrie, la Moscova, şi alte mii de persoane în alte aproximativ 50 de oraşe din ţară.

De asemenea, aproxiamtiv 55 la sută dintre respondenţi au declarat că nu au auzit niciodată vorbindu-se despre fraude în alegeri, în timp ce 40 la sută susţin contrariul.

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au anunţat după scrutin că au relevat “indicii serioase cu privire la introducerea de buletine suplimentare în urne”.

Putin a exclus joi punerea în discuţie a rezultatului alegerilor legislative, apreciind că scrutinul reflectă în mod “incontestabil raportul de forţe din ţară”.

Cota de popularitate a lui Putin, candidat în legerile prezidenţiale din martie 2012, după ce a deţinut două mndate consecutive la Kremlin, în perioada 2000-2008, a scăzut puternic de la începutul anului, trecând de la 69 la sută în primăvară la 39 la sută la sfârşitul verii, potrivit unor sondaje.

Cele mai citite

Jaqueline Cristian a fost învinsă de franţuzoaica de origine rusă Varvara Gracheva

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian a suferit o înfrângere în runda finală a calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului WTA 1.000...

România – Cehia. Declarațiile selecționerului George Buricea înaintea barajului pentru Cupa Mondială

George Buricea, selecţionerul echipei naţionale de handbal masculin a României, spune că barajul cu Cehia, contând pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2025, se...

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...
Ultima oră
Pe aceeași temă