15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialViolenţe anti-chineze fără precedent

Violenţe anti-chineze fără precedent

Rapida deteriorare a relaţiilor dintre China şi Vietnam, provocată de serioase confruntări navale între două nave aparţinând celor două ţări într-un arhipelag disputat din Marea Chinei de Sud a dus la repercusiuni neaşteptate. Mii de angajaţi vietnamezi în uzine chineze au distrus şi incendiat peste o duzină de obiective, un chinez a fost ucis şi poliţia a arestat sute de persoane.

Mişcarea de protest antichineză a vietnamezilor, născută după amplasarea de către Beijing a unei platforme de foraj într-o zonă maritimă revendicată de Hanoi, a luat amploare cu fiecare zi. Mii de angajaţi vietnamezi au încetat lucrul în uzinele cu capital chinez din cel puţin patru parcuri industriale din sudul Vietnamului, au distrus şi incendiat fabricile. China a transmis Hanoiului „via sa preocupare” şi un „protest solemn”, cerând Vietnamului să ia măsurile necesare pentru a pune capăt acestor acte criminale şi să pedepsească vinovaţii. Peste 250 de întreprinderi au fost incendiate, avariate şi jefuite în special în parcul industrial din Ho Chi Minh-Ville (ex-Saigon). Peste 500 de protestatari au fost arestaţi, un muncitor chinez a fost ucis şi o sută de persoane au fost rănite, potrivit unui diplomat taiwanez aflat la post în Vietnam. Zeci de uzine au fost transformate în cenuşă, sute de chinezi au început să fugă din Vietnam.

Bilanţul violentelor revolte care au izbucnit de luni în Vietnam devine din ce în ce mai grav. Cel puţin un chinez a fost ucis şi alte sute de persoane au fost rănite. Experţii susţin că este vorba de cea mai mare revoltă antichineză care s-a produs în Vietnam după reunificarea ţării, în 1975, data căderii Saigonului în mâna comuniştilor. În numeroase cazuri, protestatarii nu au făcut diferenţa între întreprinderile cu adevărat chineze şi cele ale companiilor taiwaneze şi sud-coreene.

Aceste proteste au fost precedate de o adunare inedită, duminică 11 mai la Hanoi, unde o mie de persoane au protestat contra recentei instalări a unei platforme chineze de foraj în apele disputate ale arhipelagului Paracelsus. O provocare chineză care a fost la originea incidentului naval din 7 mai, în cursul căruia nave chineze au tras cu tunuri de apă asupra navelor vietnameze ale pazei de coastă după ce le tamponaseră violent. La Hanoi, la manifestaţie au luat parte şi foşti militari şi activişti critici ai regimului. Dar, în timp ce în majoritatea lor, manifestaţiile naţionaliste contra Beijingului sunt dispersate rapid, de această dată autorităţile au permis furiei populare să se exprime în jurul ambasadei Chinei. Manifestaţii similare au avut loc în aceeaşi zi şi la Saigon şi Danang.

Potrivit analiştilor, atitudinea autorităţilor de la Hanoi, care în general asigură un strict control politic şi social, a avut un obiectiv precis. Hanoiul este conştient că permiterea unei astfel de manifestări este un mesaj clar trimis Beijingului. Recentul episod de confruntare în arhipelagul Paracelsus îngrijorează ţările din regiune, alarmate deja de caracterul agresiv al revendicărilor chineze.

Conflicte vechi

Hanoi protestează aproape cotidian contra intrării în apele sale teritoriale din apropierea arhipelagului Paracelsus a navelor chineze, dar la începutul lunii a venit în zonă o impozantă platformă chineză de foraj petrolier. Marina vietnameză a încercat să blocheze instalarea ei, dar nave de război chineze au protejat instalarea de noi echipamente de foraj. China a anexat prin forţă, în 1974, acest ansamblu de insule strategice bogate în petrol, pe atunci ocupate de Vietnamul de Sud. Hanoiul nu recunoaşte suveranitatea Chinei asupra acestui arhilepeleag „vietnamez”. Platforma chineză, care permite efectuarea de foraje în ape profunde, a sosit escortată de o flotilă de zeci de nave chineze, civile şi militare. Acestea s-au confruntat cu zeci de nave vietnameze care au încercat să împiedice ancorarea platformei. Navele chineze au ripostat cu puternice tunuri cu apă şi după confruntarea care a durat o săptămână, cele două flotile s-au înfruntat reciproc de sute de ori, într-un balet periculos care poate sfârşi prost în orice moment. Aceste evenimente, percepute ca o agresiune contra Hanoiului, au trezit vechile conflicte dintre cele două naţiuni care s-au confruntat deja militar în 1979 şi mereu au avut neîncredere una faţă de alta, în pofida discursurilor lor politicoase privind necesitatea unei apropieri strategice. Amintirile dureroase ale vietnamezilor au reapărut. Anexarea unui recif de către marina chineză în 1988, în insulele Spratlys, a costat viaţa a 64 de marinari vietnamezi. Sau sângeroasa invazie „punitivă” lansată de China contra nordului Vietnamului în 1979, care potrivit Hanoiului s-a soldat cu moartea a 200.000 de „civili vietnamezi”. Beijingul încerca atunci să dea „o lecţie” Vietnamului care alungase aliaţii săi, Khmerii Roşii, de la putere în Cambodgia.

Cele mai citite

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...
Ultima oră
Pe aceeași temă