12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialViitorul Internetului se joacă în Dubai

Viitorul Internetului se joacă în Dubai

Summitul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT), o agenţie a ONU, deschis ieri în Dubai, a fost precedat de intense campanii de lobbying, miza fiind libertatea circulaţiei informaţiilor pe internet sau, dimpotrivă, controlul lor, aşa cum cer ţări precum Rusia şi China. UIT pregăteşte o nouă versiune a Tratatului internaţional al telecomunicaţiilor, care datează din 1988.

 

Delegaţii din 193 de state membre ale UIT s-au reunit la Dubai pentru a se pune de acord asupra unui nou tratat privind Reglementarea telecomunicaţiilor internaţionale, RTI, vechiul text devenind caduc după deschiderea concurenţei în anii 1990 şi dezvoltarea internetului. În centrul dezbaterilor se vor afla controlul reţelei informatice şi relaţiile dintre operatori şi giganţii web şi revizuirea reglementărilor telecomunicaţilor internaţionale care garantează libera circulaţie a informaţiilor. Concret, ţările lumii s-au întrunit pentru a discuta despre viitorul internetului şi, mai precis, despre guvernarea acestuia.

Pregătirea summitului a fost supusă presiunilor lobby-urilor, fiecare, implicat mai îndeaproape sau nu în discuţii, venind cu propriile propuneri. Operatorii istorici din Europa, reuniţi în Asociaţia Etno, au văzut o şansă de reechilibrare a relaţilor lor economice cu giganţii americani ai net-ului. O altă parte a dezbaterilor a privit probleme geopolitice. Statele vor să adauge în tratat o secţiune consacrată internetului, pentru întărirea luptei contra criminalităţii cibernetice. „Statele membre au drepturi egale pentru a gestiona internetul, inclusiv în ce priveşte atribuirea şi retragerea de pe internet a numerotării, numelor, adreselor şi a identificării resurselor şi în susţinerea exploatării şi dezvoltării infrastructurilor de bază”, a scris Rusia într-un proiect de amendament susţinut de ţările arabe şi India, atacând SUA, care deţin controlul infrastructurilor cheie din reţea, în special sistemul numelui  domeniilor. La ora actuală, aceste probleme de infrastructură a iInternetului sunt tratate de organisme nonprofit care sunt responsabile în faţa Ministerului american al Comerţului.

„Inamicul” din reţea

Larry Downes, analist la Bell Mason Group, care urmăreşte problemele de tehnologie, a declarat că propunerea rusă face explicită dorinţa Moscovei de a supune internetul unui control mai extins din partea agenţiei ONU şi de a diminua rolul Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, care gestionează sistemul de adrese al internetului. „Federaţia Rusă, cu alte guverne represive, foloseşte fiecare ocazie pentru a prelua controlul liberei circulaţii a informaţiei şi vede internetul ca duşmanul său cel mai de temut”.

Conferinţa mondială asupra comunicaţiilor internaţionale din Dubai va stabili reguli globale, pentru prima oară după 1988 şi unele ţări o văd ca pe o oportunitate de a stabili reguli noi pentru internet. Toate propunerile, în număr de 1.300, au contribuit la învăluirea summitului din Dubai de o atmosferă de neîncredere. Google şi Mozilla, care dezvoltă Firefox, au cerut internauţilor să se mobilizeze contra unui nou tratat ce riscă să afecteze libertatea de expresie pe web. Google avertizase de câteva săptămâni că summitul agenţiei onusiene UIT reprezintă o ameninţare gravă pentru libertatea internetului, iar Silicon Valley, gigantul cercetărilor, a declarat că această conferinţă intervine pe fondul unor dispute din ce în ce mai dure privind libertatea net-ului.

Google consideră că UIT este un loc neadecvat pentru luarea deciziilor legate de viitorul internetului, iar summitul intervine într-un moment în care „presiuni crescânde” apasă asupra „libertăţii internetului”. Grupul arată că „guvernele nu trebuie să decidă singure viitorul reţelei. Miliardele de persoane care utilizează web-ul şi experţii care îl întreţin trebuie, de asemenea, să participe la discuţii”. Responsabili şi parlamentari americani şi-au exprimat la rândul lor îngrijorarea de a vedea că propunerile susţinute de unele ţări, în special de Rusia şi China, ar putea ameninţa o reţea în prezent liberă şi deschisă, conferind mai multe puteri UIT.

Propuneri secrete

„UIT” este cel mai greşit loc pentru a decide viitorul internetului, pentru că aici sunt reprezentate doar guvernele, dintre care unele nu susţin un internet liber şi deschis”, a denunţat Google, iar responsabilii firmei Mountaind View au subliniat că „UIT funcţionează într-o manieră secretă, iar propunerile sunt confidenţiale”. Firma arată că unele dintre modificările propuse pentru tratatul aşteptat a fi stabilit la summitul din Dubai „ar putea accentua cenzura şi ameninţa inovaţia”, în timp ce altele „ar obliga servicii ca YouTube, Facebook şi Skype să plătească drepturile de intrare pentru a putea ajunge la internauţii aflaţi dincolo de anumite frontiere. Ceea ce ar putea limita accesul la informaţii, în special în ţările emergente”.

Washingtonul susţine poziţia Google şi se opune propunerii susţinute, printre altele, de Rusia şi China, ca internetul să intre sub tutela UIT. Poziţia americană este că „multiactorii” din sistemul de guvernare a internetului trebuie să rămână în funcţiune. Propunerile formulate de cele două ţări menţionate sunt susceptibile să pună în pericol modelul deschis de guvernare a internetului, conferindu-i ONU un rol mult mai important. Unele dintre schimbările propuse „permit guvernelor să cenzureze dreptul legitim la exprimare sau chiar să taie accesul la internet”.  Unele state doresc un organism internaţional pentru a prelua responsabilităţile supravegherii sistemului de urmărire a numelui domeniilor şi a specificaţiilor tehnice.

Viziuni diferite

Comentatorii arată că propunerile cele mai contestate nu vor primi practic decât o susţinere parţială printre cele 193 de state membre, singurele ce vor avea o voce în timpul dezbaterilor summitului din Dubai. Europa va pleda pentru menţinerea unui tratat general care va lăsa la latitudinea fiecărui stat subiectele securităţii cibernetice şi cooperării cu giganţii net-ului. SUA, cu o delegaţie compusă din 125 de persoane, printre care reprezentanţi ai societăţilor private, vor susţine, de asemenea, un statu-quo.

Dezbaterile ar putea duce spre avansări simbolice în jurul internetului şi asupra punctelor tehnice, cum ar fi facturarea „roaming”-ului, ca şi a declaraţiilor de principiu asupra ajutorului dezvoltării telecomunicaţiilor în ţările din sud. În caz de dezacord, delegaţiile vor putea fi separate de un vot, dar această variantă ar reprezenta un eşec. O ţară care se opune noului tratat va putea refuza semnarea şi aplicarea lui.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă