30 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Satul cu oameni care dorm cu săptămânile, un caz care uimește...

VIDEO: Satul cu oameni care dorm cu săptămânile, un caz care uimește medicina de doi ani

Locuitorii satului Kalachi din Kazahstan sunt afectaţi, de doi ani, de o maladie misterioasă care îi face să intre într-un somn adânc, ce durează uneori săptămâni la rând, şi, deşi cauza acestei ciudate boli nu a fost încă descoperită, sătenii refuză să se mute din localitatea natală, citează Mediafax.

Satul Kalachi, un sat izolat, aflat la circa 480 de kilometri vest de Astana, capitala Kazahstanului, este afectat de aproape doi ani de o maladie ciudată. Misterioasa afecţiune îi face pe rezidenţii acestui sat să intre într-un fel de comă, care durează uneori chiar și câteva săptămâni.

În ultimii doi ani, sătenii au suferit stări de comă şi simptome invalidante precum ameţeli, greaţă, dureri de cap foarte severe şi pierderi de memorie. Boala a lovit satul pentru prima dată în primăvara anului 2013 şi a afectat circa 120 de oameni, circa un sfert dintre locuitorii din Kalachi. Ultimele două cazuri au fost înregistrate pe 1 martie, iar numărul total al persoanelor afectate a crescut la 152.

Unii săteni au căzut victime ale afecţiunii de mai multe ori. Medicii şi oamenii de ştiinţă sunt nedumeriţi de “boala somnului”, savanţii investigând o posibilă creştere a nivelurilor de radiaţii, de monoxid de carbon, radon (element chimic radioactiv, sub formă de gaz, provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din dezintegrarea uraniului, n.r.) sau săruri de metale grele, care pot fi foarte toxice.

Oamenii de ştiinţă spun că nivelul de radiaţii se încadrează în limitele normale, ca şi concentraţia de săruri ale unor metale grele. Investigaţiile au arătat o creştere a concentraţiilor de radon şi monoxid de carbon în regiune, dar acestea au fost apoi excluse ca posibile cauze ale ciudatei afecţiuni.

În luna ianuarie, Sergey Lukashenko, directorul Institutului pentru siguranţă radioactivă din cadrul Centrul Nuclear Naţional, a recunoscut că într-unele dintre locuinţele sătenilor afectaţi s-au înregistrat concentraţii de monoxid de carbon de zece ori mai mari decât limita maxim admisă. Lukashenko a spus că aceste concentraţii ar fi putut cauza simptome similare “bolii somnului”.

Cele mai citite

Care sunt prețurile apartamentelor în principalele orașe din țară

În luna mai a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna mai a...

Leonardo Badea (BNR): Premise pentru creșterea investițiilor străine directe în Europa Centrală și de Est. Cazul României

Pentru ca țările emergente din Europa Centrală și de Est să atingă un ritm rapid de dezvoltare economică, atragerea investițiilor străine directe (ISD) este...

Primar din Buzău, cercetat pentru o lucrare plătită și nefinalizată

Primarul comunei Bălăceanu se află sub cercetare, după ce s-a descoperit o lucrare publică nefinalizată, dar recepționată și plătită din fondurile publice. Investigația...
Ultima oră
Pe aceeași temă