15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO Mircea Cărtărescu, despre Nobelul pentru literatură: Dacă comitetul Nobel ar da...

VIDEO Mircea Cărtărescu, despre Nobelul pentru literatură: Dacă comitetul Nobel ar da cu banul, rezultatul ar fi cam același

Doi dintre scriitoriii care ajung în fiecare an pe lista scurtă a Nobelului pentru literatură, Mircea Cărtărescu și Olga Tokarczuk, s-au întâlnit la Iași chiar în seara în care a fost anunțat câștigătorul pentru 2017.

Pe 5 octombrie, comitetul Nobel l-a anunțat pe scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro drept cel care a obținut, anul acesta, mult râvnitul premiu pentru literatură. În seara aceleiași zile, doi autori care prind mereu lista nominalizărilor, Mircea Cărtărescu și poloneza Olga Tokarczuk, au venit la Iași, în fața unei săli arhipline, pentru a discuta despre literatură, dar și despre viață, ba chiar și despre politică. A fost o reuniune relaxată în cea de a doua seară de gală a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) Iași, mai ales că moderatorul ei nu s-a sfiit să scoată pe masă o sticlă de vin, dacă tot își aniversase cu o zi înainte ziua de naștere.

Iar moderatorul, Robert Șerban, nu putea rata momentul pentru a afla împreună cu spectatorii ce cred autorul român și partenera sa de dezbatere despre competiția la care participă și ei, dar mai ales despre câștigător. „M-am dezobișnuit în ultima vreme să comentez deciziile comitetului Nobel. Nici nu mai găsesc un punct de interes în aceste decizii, pentru că sunt întodeauna stranii, ca în Kafka. Fiecare decizie este ciudată pentru că nu poți găsi o structură, un fundament al său. Dacă comitetul Nobel ar da cu banul pentru a alege un câștigător în fiecare an, rezultatul ar fi cam același din prezent”, a declarat Mircea Cărtărescu.

Acesta și-a nuanțat însă poziția și a explicat că nu este un reproș pentru comitetul Nobel, ci mai degrabă înțelege dificultatea cu care se confruntă acesta. „Sunt atâția mari scriitori în fiecare an, trăim într-o epocă în care există încă scriitori uriași dintre care e imposibil de ales doar unul pe baza unor criterii. Și eu, dacă aș fi în situația celor care deliberează, aș alege la întâmplare din 50 de autori”, a arătat scriitorul român.

O alegere bună

Totuși, decizia de anul acesta l-a mulțumit pe Mircea Cărtărescu. „Kazuo Ishiguro este un autor serios, un autor care are un foarte bun nume între scriitori. După părerea mea este o alegere foarte bună și o alegere care dă speranță, pentru că Ishiguro este un scriitor real. În condițiile în care Premiul Nobel pentru literatură se acordă cu adevărat pentru literatură, alegerea este foarte bună”, a menționat scriitorul, în a doua seară FILIT.

De altfel, și Olga Tokarczuk a fost de acord că scriitorul britanic de origine japoneză merită premiul. „Eram la cumpărături când am fost sunată și mi s-a spus cine a câștigat. Știu despre acest scriitor că are o anumită profunzime literară, că este pasionat de ceea ce se întâmplă în lume, îl iubesc și îl citesc cu interes”, a povestit autoarea poloneză. Olga Tokarczuk a menționat, însă, că nu trebuie să i se acorde Nobelului o importanță prea mare pentru definirea unui scriitor. „Nu este o distincție pentru activitatea de scriitor. Poate că și anul acesta comitetul Nobel a vrut să atragă atenția asupra faptului că mai sunt scriitori care au ceva de spus în alt mod decât majoritatea. Până la urmă trebuie privit și la ceea ce își propune scriitorul să aducă nou”, a menționat scriitoarea.

Intelectualii devin iar ținte

Un alt moment important al celei de a doua seri de gală de la FILIT a fost atunci când discuția a alunecat spre actualitate și spre problemele cu care se confruntă Europa și lumea în ultima vreme. Olga Tokarczuk a recunoscut, când Robert Șerban a întrebat-o dacă vrea să plece din Polonia și din limba polonă spre o cultură cu o circulație mai amplă, că până anul acesta nu s-a gândit la așa ceva. „Anul acesta este unul extrem de dificil din punct de vedere politico-social pentru Polonia. Pe de altă parte, cred că ar fi bine să rămân în țară, să încerc să rezist, să găsesc și să dau un sens existenței”, a menționat scriitoarea.

Mai mult, ea crede că are o datorie să îi avertizeze pe ceilalți, să le arate cum să reacționeze în viitor. „Astăzi este și mai necesar să îi determin pe ceilalți să devină activi și să ia parte la ce se întâmplă. Deși m-am străduit să scriu ceva netru, fără mesaj politic, se pare că totul a fost interpretat prin prisma politicii. Nu ne putem despărți de politică. Așa că îmi voi renova casa și cred că rămân în Polonia”.

Mircea Cărtărescu a pus în context cele spuse de partenera sa de dezbatere și a amintit celor prezenți la Teatrul Național din Iași că Olga Tokarczuk a fost persecutată în Polonia. „E un fenomen comun țărilor din Est, iarăși. Intelectualii sunt percepuți ca formatori de opinie și, în țările care se îndepărtează de democrație, redevin niște ținte, ca în anii ’50. E la fel în Ungaria, Polonia, România și în alte țări”, a apreciat scriitorul român.

Totuși, Mircea Cărtărescu a menționat că acest fenomen nu îl sperie, ci îl întărâtă. „Am început să simt și eu un fel de chemare civică foarte naturală în mine. Am început să aleg, având ca alternativă exilul, rămânerea în comunitate și încercarea de a ajuta. Aceasta este o alegere mai bună decât salvarea individuală. Iar «Solenoid» despre asta este, despre salvarea colectivă”, a menționat autorul român.

Aceasta a vrut să transmită că fiecare voce contează, că fiecare om contează, că fiecare vot contează. „Li se reproșează intelectualilor că se retrag din piață. Dar acum nu mai e valabil asta, pentru că fiecare dintre noi este un intelectual, care are posibilitatea de a se exprima, care își poate transmite opiniile pe rețelele sociale”. E o suprademocratizare a lumii, la care putem participa cu toții, a arătat Mircea Cărtărescu, mirându-se că în ultima vreme românii au dat înapoi în lupta pentru o țară mai bună tocmai când răul și prostia au devenit din ce în ce mai mari.   

Nu mai trăim în Galaxia Gutenberg

Trăim o revoluție, la fel de importantă precum cea agrară sau cea industrială, a evocat Mircea Cărtărescu pe scena FILIT. Nimeni nu poate nega că în ultimii 50 de ani, 20 de ani sau 10 ani, lucrurile se schimbă foarte rapid datorită progreselor tehnologice. „Se schimbă toate domeniile, se schimbă psihologia, educația, ideea despre om, despre cultură, despre literatură. Trăim într-o agitație extraordinată”, a precizat scriitorul, care a avertizat că ne aflăm „într-o bravă lume nouă” la care ne adaptăm sau murim. „Nu ai cum să nu ții seama de această formidabilă schimbare pe care au adus-o ecranele. Nu mai trăim în Galaxia Gutenberg, acest -lucru este fundamental și trebuie să îl știm foarte bine ca să facem pasul următor”, este sfatul scriitorului Mircea Cărtărescu.

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Gigantul german BASF are un nou CEO

Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al conglomeratului german BASF SE, a informat compania prin intermediul unui comunicat transmis către...
Ultima oră
Pe aceeași temă