12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO/FOTO Cutremur devastator în Noua Zeelandă. Cel puţin 65 de morţi. Cum...

VIDEO/FOTO Cutremur devastator în Noua Zeelandă. Cel puţin 65 de morţi. Cum este afectată România

UPDATE. Aproximativ 500 de poliţişti şi militari, ajutaţi de macarale, încearcă să caute printre ruinele clădirilor prăbuşite în oraşul neo-zeelandez Christchurch, după seismul produs marţi.

120 de persoane au fost scoase de sub dărâmături la Christchurch, al doilea oraş ca mărime din Noua Zeelandă, afectat marţi de un cutremur puternic, a anunţat primarul Bob Parker, citat de BBC News.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat într-un comunicat că este “şocată” de acest incident. “Gândurile mele sunt alături de toţi cei afectaţi de acest eveniment îngrozitor”, se arată în comunicat.

UPDATE. Australia a trimis o echipă de salvare de 40 de persoane la Christchurch, în Noua Zeelandă, pentru a ajuta la eforturile de salvare, relatează NewsIn.

Sute de oameni au fost răniţi, iar cel puţin 200 de persoane sunt prinse sub dărâmături, potrivit The Telegraph.

Google a lansat o aplicaţie prin care cei care caută sau au găsit răniţi îşi pot înregistra cererea. Până acum s-au strâns 4000 de solicitări. Oraşul a rămas, în mare parte, fără apă şi electricitate.

“Probabil că vor fi multe operaţiuni de căutare sub dărâmături”, a spus premierul Julia Giilard Parlamentului, precizând că imaginile din Christchurch sunt “cu adevărat şocante”.

“Toată lumea trebuie să înţeleagă că este vorba de o zi neagră pentru acest oraş afectat grav”, a declarat primarul Christchurch, Bob Parke.

Premierul John Key a descris oraşul Christchurch drept “o scenă de devastare totală“.

“Este posibil să asistăm la cea mai neagră zi a Noii Zeelande”, a spus Key. “Este o comunitate aflată în agonie totală. Avem nevoie ca această comunitate să se unească, iar oamenii să se ajute unii pe alţii, aşa cum au mai făcut-o în trecut şi o vor face din nou”, a adăugat el.

Cutremurul, cu magnitudinea 6,3, s-a produs la ora locală 12.51 (2.51, ora României), la 5 kilometri de Christchurch şi la o adâncime de numai 4 kilometri, conform Institutului de geofizică american (USGS). Seismul a fost urmat de mai multe replici, cu magnitudini de până la 5,6, şi a provocat distrugeri masive.

Christchurch, cu o populaţie de 340.000 de locuitori, a mai fost afectat, la 4 septembrie 2010, de un cutremur cu magnitudinea 7, care nu s-a soldat însă cu victime.

Cum va fi afectată România

Seismul din Christchurch, Noua Zeelandă, nu va produce efecte nici în ţara noastră şi nici într-o altă zonă din Europa, susţine directorul Institutului de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, potrivit realitatea.net.

“Magnitudinea este în altă scară, de fapt e 7,5. Într-adevăr e distrugător. E al 3-lea. A mai fost unul mai mic. Zona asta va fi foarte activă până în 2022, ceea ce înseamnă că în partea europeană lucrurile vor fi mai liniştite”, a declarat Mărmureanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă