17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Două persoane, ARESTATE în cazul de corupţie de la Universitatea Maritimă...

VIDEO. Două persoane, ARESTATE în cazul de corupţie de la Universitatea Maritimă Constanţa

UPDATE. Două persoane, între care un lector de la Universitatea Maritimă Constanţa, au fost arestate, vineri, în cazul fraudării examenelor din sesiunile iunie şi septembrie, iar celelalte 11 persoane reţinute în acest caz au primit interdicţia de a părăsi localitatea, relatează Mediafax.

Magistraţii Tribunalului Constanţa au admis, vineri, propunerea procurorilor de arestare preventivă, pentru 29 de zile, doar în cazul lui Emilian-Anatoli Costache, lector la Universitatea Maritimă Constanţa, şi a lui Dumitru-Florin Merăuţă, absolvent al instituţiei.

De asemenea, ceilalţi 11 suspecţi reţinuţi în acest caz, toţi studenţi ai universităţii, au primit interdicţia de a părăsi localitatea.

Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Constanţa.

Două cadre didactice de la Universitatea Maritimă Constanţa au fost ridicate, joi după-amiază, în urma percheziţiilor de la sediul instituţiei şi duse la Parchetul Curţii de Apel Constanţa pentru audieri, relatează Mediafax. Procurorii au precizat că ancheta vizează patru persoane suspectate de infracţiuni de corupţie. 

Unul dintre profesorii ridicaţi de anchetatori este Emilian Costache, în timp ce al doilea a fost scos din sediul instituţiei având faţa acoperită pentru a nu fi recunoscut.

De asemenea, alte cadre didactice sunt audiate de procurori în sediul universităţii, spun surse judiciare.


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/9cc35c8b571997d1a4d29838b0cca719/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa al Parchetului Curţii de Apel Constanţa a anunţat, joi după-amiază, că în aceast caz au fost făcute patru percheziţii domiciliare, cărora li se adaugă percheziţiile de la sediul instituţiei.

“Procurori ai Parchetului Curţii de Apel Constanţa, împreună cu ofiţeri DGA, efectuează percheziţii domiciliare la patru persoane suspecte şi în cadrul Universităţii Maritime Constanţa, cu privire la comiterea infracţiunilor de corupţie, în referire la fraudarea examenelor din sesiunile iunie şi septembrie 2013. În funcţie de evoluţia anchetei, urmează să fie comunicate date de interes public”, se menţionează în comunicatul Parchetului, fără a fi oferite alte precizări.

Anchetatorii au descins, joi dimineaţă, la Universitatea Maritimă din Constanţa, unde au loc percheziţii în mai multe birouri, existând suspiciuni privind fraudarea unor examene, afirmau surse judiciare.

Potrivit acestora, ar exista mai multe plângeri în legătură cu fraudarea unor examene, iar anchetatorii verifică o serie de acte şi cataloage.

Prorectorul Universităţii Maritime, Cornel Panait, declara corespondentului Mediafax că percheziţiile vizează “cinci până la şapte profesori care predau 13 sau 14 discipline” şi care sunt suspectaţi că au primit bani de la studenţi pentru a-i promova examenele.

“Este o anchetă în desfăşurare, coordonată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel şi ofiţeri DGA. Sunt suspiciuni de dare şi luare de mită şi substituire de persoană. Dare şi luare de mită înseamnă că au fost studenţi care au dat mită ca să promoveze anumite examene”, a declarat Cornel Panait.

El a spus că nu ştie exact câte cadre didactice ar fi suspectate de luare de mită, dar că ar fi vorba despre “cinci până la şapte profesori care predau 13 sau 14 discipline”.

“Nu pot să spun câte cadre didactice sunt implicate, dar sunt 13 sau 14 materii la care s-au ridicat cataloage. Ţinând cont de faptul că un profesor poate să predea două sau chiar trei materii, făcând un calcul sumar, ar fi vorba de cinci – şapte cadre didactice”, a mai afirmat prorectorul Universităţii Maritime din Constanţa.

El preciza că suspiciunile ar viza sesiunea de examene din iunie – iulie 2013 şi sesiunea de restanţe din septembrie 2013.

Potrivit prorectorului, anchetatorii verifică şi evidenţa electronică a instituţiei pentru a se vedea dacă s-a intervenit pe parcurs prin modificări de note.

“Se verifică note mai mari date la examen şi, eventual, înlocuirea unei note de nepromovare, ulterior, cu o notă de promovare”, a precizat Panait.

Totodată, ancheta vizează prezenţa în examene a altor persoane decât cele care ar fi trebuit să susţină probele.

“Altă suspiciune este substituirea de persoane. Se pare că există indicii că locul unor studenţi ar fi fost luat în examen de alte persoane. Adică, la anumite examene ar fi venit studenţi care nu au fost cei din catalog sau studenţi mai mari, ori din acelaşi an, dar mai bine pregătiţi la materia respectivă. Substituirea de persoană nu s-a făcut neapărat cu complicitatea cadrelor didactice, dar ce este sigur este că acestea s-au făcut în condiţiile în care cadrele didactice nu au manifestat rigurozitatea necesară, pentru că dacă cereau actul de identitate al fiecărui student un asemenea lucru nu ar fi fost posibil”, a mai spus Cornel Panait.

La ora transmiterii acestei ştiri, percheziţiile la Universitatea Maritimă din Constanţa sunt în desfăşurare. Porţile universităţii sunt închise, iar jandarmii permit accesul în instituţie doar angajaţilor, pe bază de carte de identitate.

Cele mai citite

Flaviu Hoțopan, fost demnitar al Guvernului României, prins la furat cu camionul!

Un fost demnitar al Guvernului României, Flaviu Hoțopan, a fost prins în flagrant în timp ce încărcă într-un camion închiriat bunurile aflate într-un...

Un bebeluș de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat cu un avion SMURD de la Timișoara la București

Un bebeluş în vârstă de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat, marţi seară, de la Timişoara la Bucureşti cu un avion...

Proliferarea în mediul online a imaginilor cu abuzuri sexual asupra copiilor, creștere alarmantă

Proliferarea în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut dăunător s-a accentuat în primul trimestru al...
Ultima oră
Pe aceeași temă