0.5 C
București
joi, 20 ianuarie 2022
AcasăSpecialVIDEO. Coaliţia pentru Mediu protestează faţă de modificarea Legii spaţiilor verzi

VIDEO. Coaliţia pentru Mediu protestează faţă de modificarea Legii spaţiilor verzi

ONG-urile din Coaliţia pentru Mediu protestează faţă de un proiect de modificare a Legii spaţiilor verzi ce prevede posibilitatea de a se construi pe 85 la sută din suprafeţele spaţiilor verzi retrocedate, informează Mediafax.

Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor discută marţi un proiect de modificare a Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din localităţi.

Potrivit Coaliţiei pentru Mediu, noul alineat al articolului 5 din Legea 24/2007, propus de către comisie are următorul conţinut: „Prin excepţie de la prevederilealin. (5) este permisă schimbarea destinaţiei terenurilor proprietate privată, prevăzute ca atare în planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligaţia amenajării ca spaţiu verde a unui teren echivalent ca suprafaţă, indicat de către autoritatea administraţiei publice locale, sau cu obligaţia menţinerii ori amenajării din suprafaţa terenului a unui procent de 15% de spaţiu verde”.

Reprezentanţii ONG-urilor spun că astfel ar exista posibilitatea construirii pe 85 la sută din suprafaţa spaţiilor verzi retrocedate ceea ce „echivalează cu un genocid în materie de ecologie şi urbanism”.

Prezenţi vineri, la o conferinţă de presă în Parcul Izvor, mai mulţi reprezentanţi ai unor ONG-uri din coaliţie au explicat că Legea mediului, respectiv OUG 195/2005, aşa cum a fost modificată prin OUG nr. 114/2007 prevede în articolul 71 interzicerea schimbării destinaţiei spaţiilor verzi, iar Legea 24/2007 aconfirmă această interdicţie şi impune sancţiuni pentru încălcarea ei.

Ei au mai spus că, dacă modificarea legii va fi făcută, numai în Bucureşti ar fi afectate peste 300 de hectare de spaţii verzi, retrocedate sau în curs de retrocedare în mai multe parcurişi anume: Parcul Tineretului – 22 hectare + 4 rezervă de retrocedare, Parcul IOR- 12 hectare (jumătate din parc), Baza Spartac- 8 hectare, Parcul Plumbuita – 4 hectare, Parcul Prisaca Dornei – 6 hectare, Parcul Politehnicii – 3 hectare, Parcul Poligrafiei – 3 hectare, Parcul Bazilescu în întregime, toate pepinierele Bucureştiului- peste 200 hectare, toate livezile Capitalei şi multe spaţii verzi şi parcuri dintre blocuri, jumătate din Parcul Izvor şi Parcul Bordei.

Reprezentanţii ONG-urilor au cerut Comisiei de administraţie publică şi amenajarea teritoriului retragerea de urgenţă a modificării şi Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice o poziţie oficială cu privire la potenţiala modificare.

Ei au mai amintit că, potrivit legislaţiei europene, oraşele din România trebuie să asigure o suprafaţă de spaţiu verde de minim 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor, Bucureştiul oferind în prezent locuitorilor săi aproximativ 8,5 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor.

Reprezentantii celor 74 de ONG-uri au anunţat că duminică, la ora 16.00, în Piaţa Universităţii, în zona statuilor, va fi organizat un protest, iar marţi, când proiectul legislativ va fi discutat de Comisia de administraţie publică a Camerei Deputatilor va fi organizată o altă acţiune în faţa Palatului Parlamentului.


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_min/dd57a24aaf00456afbb901399d92b6ce/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

Cele mai citite

Guvernul reintroduce șomajul tehnic – VIDEO

Executivul va adopta, miercuri, o ordonanță de urgență pentru reintroducerea șomajului tehnic, determinat de interdicțiile ca urmare a pendemia de COVID-19. Indemnizația nu mai...
00:00:45

Antony Blinken a ajuns în Ucraina, pe fondul îngrijorărilor cu privire la invazia Rusiei

Principalul diplomat al președintelui Biden, Antony Blinken, a ajus în Ucraina într-o vizită oficială, pe fondul îngrijorărilor cu privire la invazia Rusiei. Oficialul încearcă...
00:01:25

Familia Trump este suspectată de fraudă în afaceri

Procurorul general al statului New York a acuzat afacerea de familie a lui Donald Trump că a denaturat în mod repetat valoarea activelor sale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă