3.6 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialVictoria Nuland: SUA nu intenționează să-și schimbe actuala politică față de Rusia

Victoria Nuland: SUA nu intenționează să-și schimbe actuala politică față de Rusia

Statele Unite ale Americii intenționează să continue politica actuală față de Rusia, care prevede o cooperare selectivă cu Moscova, a declarat miercuri subsecretarul de stat american pentru afaceri europene și euroasiatice, Victoria Nuland, potrivit Agerpres

”Acolo unde putem coopera, unde interesele noastre coincid, unde putem interacționa în cadrul sistemului internațional, totul este în regulă”, a declarat Nuland, invocând în acest sens ”acordul cu Iranul, unde interesele noastre au coincis într-o mare măsură”.

Citește și: Victoria Nuland: Corupția rămâne o problemă în România

Nuland a precizat că SUA va colabora cu Moscova în acele domenii ”în care se poate și atunci când se poate”.

”Noi nu suntem pregătiți să schimbăm principiile și regulile sistemului internațional și Statutul Organizației Națiunilor Unite atunci când acestea nu se potrivesc cu interesele Rusiei”, a subliniat Victoria Nuland. 

Secretarul de stat american John Kerry a efectuat în luna mai o vizită la Soci pentru ‘a încerca să se asigure că noi vorbim direct cu persoanele cheie responsabile de luarea deciziilor în Rusia’, a subliniat Nuland, în timp ce partea rusă percepuse această vizită ca un ‘semn al dezghețului’ între Moscova și Washington.

În acest sens, Nuland a amintit că între președinții rus și american,Vladimir Putin, și Barack Obama, nu a mai avut loc de mult timp o întâlnire tete-a-tete.

Guvernul american spera că acceptul lui Putin de a-l primi pe Kerry la Soci va face posibil ‘un progres în probleme în care deja lucrăm împreună’, a adăugat ea, indicând că Washingtonul intenționa să afle dacă există și alte ‘probleme în care ne-am putea reconcilia pozițiile’ — ca, de exemplu, asupra Siriei, care a făcut obiectul discuției la Soci — precum și de a avea o discuție ‘deschisă și sinceră’ în domeniile în dezacord, inclusiv criza din Ucraina.

”Voiam să vedem dacă examinarea acestor divergențe ar putea juca un rol constructiv. Deci scopul nostru a fost de a avea o discuție directă, sinceră și deschisă pentru a vedea ceea ce este posibil”, a concluzionat reprezentanta Departamentului de Stat.

Președinții Rusiei și SUA și-ar putea intersecta pașii în luna septembrie în cadrul unor acțiuni în marja celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU la New York, a afirmat Victoria Nuland, specificând totodată că nu poate face niciun anunț oficial privind eventuale contacte între liderii rus și american cu această ocazie.

 

Cele mai citite

Rumen Radev a respins acordul ratificat ce prevedea furnizarea de vehicule blindate de transport Ucrainei

Preşedintele Rumen Radev a respins acordul ratificat anterior între Ministerul bulgar de Interne şi Ministerul ucrainean al Apărării privind furnizarea de vehicule blindate de...

Ciolacu afirmă că România va fi alături de Ucraina până la victoria împotriva Federației Ruse

România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Federației Ruse, a spus premierul României, Marcel Ciolacu,...

Armenia se plânge că forțele azere au deschis focul asupra unei poziții armene

Ministerul Apărării din Armenia a declarat într-un comunicat că forţele azere au deschis focul luni asupra unei poziţii armene din Bardzruni, în apropiere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă