17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialVictime colaterale. O "lectie" europeana

Victime colaterale. O “lectie” europeana

Una din neplacutele revelatii cu care a trebuit sa ne acomodam in Basarabia dupa 1989, indeosebi in ultimii ani, au fost afirmatiile unor reprezentanti occidentali privind "originalitatea" identitatii moldovenesti, orgoliul diferentei de care ar trebui sa ne lasam locuiti in raport cu Romania, despre "multiculturalismul" ca marca a Republicii Moldova. "Voi sunteti altfel, ne spuneau ei, lasati-o mai moale cu «romanismul» ca-i speriati pe transnistreni, care nu vor mai dori sa revina sub jurisdictia Moldovei!" In acelasi timp, sfatuitorii nostri din Vest atrageau atentia Romaniei sa-si mai tempereze atitudinea de "frate mai mare", pentru ca raneste sensibilitatile de balerina ale autoritatilor moldovenesti.

Acelasi "pachet" de reprosuri si povete l-a livrat, recent, autoritatilor romane dl Kalman Mizsei, reprezentantul UE in Republica Moldova. Adaugand si o observatie dictata de ultimele evolutii: Bucurestiul ar trebui sa-si inaspreasca legislatia privind cetatenia romana acordata moldovenilor, intrucat prea multi dintre ei isi doresc pasaport romanesc pentru a pleca sa munceasca in Europa Occidentala, aspect ce deranjeaza atat Chisinaul, cat si Bruxelles-ul. Dl Mizsei nu a rostit nici un cuvant de rau la adresa regimului Voronin – adevaratul responsabil pentru exodul basarabenilor – si nu a indraznit sa critice Rusia, prezenta in Republica Moldova cu trupe si armament greu fara nici o baza legala, ignorandu-si propriile angajamente internationale, supunand Republica Moldova celui mai oribil santaj politico-economic din cate le-a suportat aceasta dupa colapsul URSS. Romania e de vina, cine altcineva?!…

Kalman Mizsei nu este primul si, probabil, nici ultimul functionar european, care, dupa ce isi preia, intr-un mod cat se poate de promitator, postul la Chisinau ("promitator" pentru sperantele noastre de democratizare), imprumuta intr-un mod jenant retorica gazdelor sale moldovenesti. Acestea din urma stiu sa fie convingatoare, mai bine zis, o stiu cramele de la Cricova, unde au fost "dizolvate" in Negru de Purcari pretentiile multor emisari UE si OSCE, sositi in inspectie prin zona. Nu putem interpreta vorbele dlui Mizsei decat astfel: "valorile europene" se opresc la Prut, mai departe se intinde o alta imparatie, cu reguli diferite, pe care Bruxelles-ul intelege sa le respecte. Mai departe e Rusia, "desertul tatarilor", labirintul din Creta. Nu deranjam Minotaurul, ii servim tributul de est-europeni, pentru linistea si confortul nostru. Un lucru mai trist e ca acest mesaj emana de la un diplomat originar dintr-o tara fosta comunista, care stie – trebuia sa o fi auzit la scoala! – cum e sa fii abandonat de "lumea libera", de Occidentul in numele caruia fratii tai mureau pe strazile Budapestei, in 1956, ciuruiti de gloantele sovieticilor.

Kalman Mizsei si cei care ii sustin demersul fac referiri la cadrul legal existent azi in Uniunea Europeana, considerand improprii si caduce factorii de natura istorico-morala (si "sentimentala", mai adauga ei, cu dispret, de parca ar rosti un cuvant infamant), factori din perspectiva carora statul roman le acorda cetatenie basarabenilor. Or, basarabenii, precum bine se stie, nu au renuntat de bunavoie la cetatenia romana – au pierdut-o ca urmare a agresiunii staliniste din 1940. Exact la fel, adica talhareste, le-au fost luate romanilor de o parte si alta a Prutului casele si mosiile de catre comunisti dupa razboi. Sunt crime din aceeasi categorie, dle Mizsei! Daca nu recunosti validitatea acestor "sentimentalisme", atunci, ca sa fii logic pana la capat, ar trebui sa pedepsesti Germania pentru faptul ca le acorda compensatii urmasilor evreilor ucisi in Holocaust sau sa-i ceri anularea legii prin care etnicii germani din fostul spatiu sovietic sunt incurajati sa se mute cu traiul in "patria stramosilor". Ar trebui sa declari nule si neavenite toate masurile reparatorii pe care le-au adoptat guvernele democratice din Europa Centrala si de Est dupa 1989, ca parte a revenirii la normalitate. Daca insa le recunosti aceste drepturi unora si le refuzi altora, inseamna ca introduci o discriminare in interiorul Uniunii Europene, inseamna ca imparti tarile-membre in natiuni de gradul 1 si in natiuni de gradul 2, recomandandu-le acestora din urma, vorba lui Jacques Chirac, sa nu rateze sansa de a-si tine gura.

Uniunea Europeana sau unii dintre oficialii sai sunt gata sa le ia moldovenilor singura solutie existentiala pe care o au – cetatenia romana –, fara a le oferi nimic in schimb. Ni se preda mereu aceeasi lectie cinica: tot ce conteaza in "politica mare" sunt interesele, restul – adica drepturile individuale, valorile democratice, spiritul de justitie – sunt fleacuri, victime colaterale.

Vitalie Ciobanu este scriitor din Chisinau

Cele mai citite

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...
Ultima oră
Pe aceeași temă