16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialVestigii istorice timisene, in pelerinaj prin Europa

Vestigii istorice timisene, in pelerinaj prin Europa

Expozitia itineranta “La leaganul Europei”, care va fi vernisata, anul viitor, in Elvetia, si care va fi prezentata prin Franta si Germania, va cuprinde o serie de obiecte descoperite pe santierele arheologice din judetul Timis. Astfel, incepand din luna iunie a anului viitor, amatorii de istorie din Europa vor putea sa ia aminte la originile poporului roman si vor putea afla aspecte mai putin cunoscute din trecutul natiunii.
Prof. dr. Florin Drasovan a fost desemnat, in cadrul unei sedinte pregatitoare, la Bucuresti, drept organizator al sectorului de habitat, relatii culturale si date cronologice din cadrul expozitiei internationale. Unul dintre punctele de atractie al expozitiei va fi – a dezvaluit celebrul arheolog banatean – Sanctuarul descoperit la Parta, in urma cu 25 de ani, care provine din epoca neolitica. Acesta se afla la Muzeul Banatului din Timisoara si provine din mileniul V i.Ch.
Specialistii sustin ca asezarea din lunca Timisului avea un inalt nivel de dezvoltare pentru acea perioada. Sanctuarul de la Parta, prin tehnicile de ridicare din teren folosite si prin restaurarea riguroasa, reprezinta un unicat in Romania si unul dintre putinele de acest fel din Europa.
Locatia in care a fost descoperit sanctuarul, apartinand neoliticului mijlociu, si care va face turul continentului anul viitor, a fost denumita “Casa cerbului”, deoarece in urma cu zece ani aici a fost descoperit un cap de cerb sculptat, lipit de peretele unei locuinte datand din perioada amintita. Sanctuarul, care insumeaza o istorie de sase mii de ani, se incadreaza in seria de descoperiri similare facute atat in Romania, cat si in lume (la est de Bosfor, in Catal Huyuk, din Anatolia, de exemplu), care evoca cultul fertilitatii prin adorarea “Marii Zeite Mame si a taurului”, ambele simboluri ale fecunditatii si vietii.
Pe langa aceasta descoperire, in cadrul expozitiei itinerante vor mai fi expuse alte 19 piese la fel de reprezentative pentru istoria acestor locuri. Printre ele, masca unui zeu neolitic descoperita la Uivar, statuete milenare sau vase decorate artistic.

Cele mai citite

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...
Ultima oră
Pe aceeași temă