13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialVa mai fi locomotiva fotbalului românesc în Europa?

Va mai fi locomotiva fotbalului românesc în Europa?

Steaua Bucureşti este echipa care a contribuit cel mai mult la coeficientul obţinut de România în clasamentul UEFA, iar din 2015 am putea avea chiar două echipe în preliminariile Ligii Campionilor. Totuşi Steaua se confruntă cu o serie de probleme după ce plecarea unora dintre jucătorii importanţi este mai sigură.

După egalul cu Schalke, scor 0-0, Steaua a cumulat 11,5 puncte, în condiţiile în care la un loc, cele patru echipe implicate în competiţiile europene, din care mai fac parte Astra, Pandurii şi Petrolul, au adunat anul acesta 26,5 puncte. Coeficientul României, de 6,625, obţinut prin împărţirea celor 26,5 puncte la cele patru echipe, este al doilea cel mai bun din ultimii cinci ani, ceea ce i-a adus ţării noastre trei locuri în clasament, în prezent ocupând poziţia a cincisprezecea.

Una dintre cele mai mari probleme care îi pot afecta randamentul şi pot da peste cap planurile grupării din Ghencea, sezonul următor, este pierderea căpitanului Alex Bourceanu. Închizătorul stelist a lăsat de înţeles, în repetate rânduri, că este gata să accepte o ofertă benefică, atât pentru el, cât şi pentru club, atunci când aceasta va apărea. Interesate de el sunt mai multe cluburi din Europa, ba chiar şi din Orientul Mijlociu. Cum din iarnă va intra în ultimele şase luni de contract, steliştii speră să obţină ceva bani de pe urma sa, existând riscul să-l piardă chiar gratis, dacă îl vor păstra până în vară.

“Probabil a fost ultimul meu meci în Liga Campionilor”, declara căpitanul stelist la sfârşitul meciului Steaua – Schalke, de pe Arena Naţională, el completând că sunt şanse foarte mari ca echipa la care va merge să nu fie interesată de cea mai prestigioasă competiţie a fotbalului european. Totuşi deocamdată nici­una dintre echipele interesate de el, precum Fiorentina, Torino, Köln, Stuttgart sau cele din fotbalul englez, nu s-au arătat convinse de Bourceanu, un impact negativ avându-l numeroase suspendări ale jucătorului în meciuri importante, atât pentru Steaua, cât şi pentru naţională.

Alţi doi jucători importanţi pe care Steaua este pe cale să-i piardă sunt Piovaccari, golgheterul echipei şi portarul Tătăruşanu. În cazul italianului, care de ­altfel a manifestat un interes pentru a rămâne la Steaua, lucrurile au fost făcute cât se poate de clare chiar de Mihai Stoica: clubul nu îşi poate permite salariul său nici dacă ar fi cedat gratis de către Sampdoria. El încasează un salariu de 700.000 euro de la clubul italian, din care, Steaua, pentru un an de împrumut, ar plăti circa o treime. În plus, Piovaccari a atras deja atenţia unor cluburi mult mai înstărite din Rusia. În ceea ce-l priveşte pe Tătăruşanu, portarul a refuzat până acum prelungirea contractului, însă după meciul cu Schalke le-a dat speranţe fanilor că ar putea continua la campioana României.

După ce a fost eliminată din primăvara europeană, în urma egalului cu Schalke, Steaua se concentrează acum pe campionat şi Cupa României. Dacă în Cupă, pe 5 decembrie, Oţelul nu pare un adversar de speriat, în campionat a pierdut deja poziţia de lider în favoarea celor de la Astra, care conduc la două puncte distanţă. Două meciuri cruciale, dintre stelişti şi giurgiuveni, în urma cărora s-ar putea stabili liderul campionatului la pauza de iarnă, sunt cele din 18 decembrie, ultima etapă, respectiv 21 decembrie, acesta fiind o res­tanţă din etapa a doua. 

Liga I, etapa a XVI-a: Steaua – Petrolul, aproape un derby

Viitoarea adversară a Stelei, din această etapă, Petrolul, care, duminică va face deplasarea la Bucureşti, se află în prezent pe locul al treilea, tot cu 30 puncte ca şi Steaua. Cu toate că Steaua domină clar în întâlnirile cu Petrolul, lupii galbeni le-ar putea încurca calculele steliştilor.

Prahovenii au anunţat pentru luna ianuarie transferul anului în Liga I, aducerea lui Adi Mutu în lotul antrenat de Cosmin Contra. “Briliantul” va contribui la consolidarea echipei şi totodată va intensifica lupta la titlu dată între Steaua, Astra şi Petrolul. Nu trebuie uitat nici faptul că un adeversar dificil pentru Steaua, în faţa căruia a obţinut doar un punct, etapa trecută, este şi Pandurii Târgu Jiu. În aceste con­diţii, mai ales că steliştii nu au anunţat încă transferuri importante în pauza de iarnă, rămâne de văzut dacă roş-albaştrii vor mai prinde un loc de Liga Campionilor sezonul viitor.  

Cele mai citite

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

Motivul incredibil pentru care Kristi Noem, om politic din SUA, și-a ucis câinele

Kristi Noem a spus că a relatat întâmplarea pentru a demonstra că este dispusă să facă lucruri care sunt „dificile şi urâte” atât în...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă