11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialVa fi din nou instalata bulina rosie

Va fi din nou instalata bulina rosie

Cladirile incadrate in clasa I de risc seismic vor purta din nou buline rosii pentru a fi usor identificate de cei care doresc sa cumpere proprietati in imobilele respective si a le reaminti proprietarilor ca trebuie sa le consolideze. De instalarea bulinelor se va ocupa Primaria Capitalei, iar cetatenii care le vor da jos vor fi sanctionati.
Autoritatile au anuntat ieri ca vor instala buline rosii pe cladirile incadrate in clasa I de risc seismic, asa cum s-a mai intamplat si in 1999, dar fara prea mare succes. La acea vreme, multi proprietari au dat jos bulinele, iar edilii s-au lasat pagubasi la un moment dat si bulinele au continuat sa existe doar pe hartie.
Noile buline vor fi confectionate dintr-un material rezistent, vor avea diametrul de 60 de cm si vor fi inscriptionate cu litere albe pe fond rosu "Cladire expertizata tehnic incadrata in clasa I risc seismic". Bulinele vor trebui confectionate in termen de 60 de zile.
In acest fel, reprezentantii Ministerului Transporturilor vor sa-i convinga pe proprietari sa accepte consolidarea cladirilor in care locuiesc si sa nu mai puna in pericol viata celorlalti locatari. Statul le ofera proprietarilor facilitati pentru consolidare, Romania fiind singura tara din aceasta zona a Europei care acorda asemenea facilitati, dupa cum a declarat Laszlo Borbely, ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului. Efectuarea expertizei si proiectarea sunt platite din fonduri de la bugetul de stat, iar executia se face tot pe banii statului, urmand ca cei care au peste venitul mediu sa achite suma in rate, timp de 25 de ani, fara dobanda.

Doar 10 cladiri consolidate

In ultimii ani, doar 10 cladiri au fost consolidate in Capitala si alte doua in tara. Unsprezece imobile se afla acum in executie, iar la alte 12 urmeaza sa inceapa lucrarile.
In Bucuresti exista 120 de cladiri care au mai mult de patru etaje, au fost construite inainte de 1940 si au fost incadrate in clasa I de risc seismic. Primariile au fost obligate sa-i notifice in termen de noua luni pe toti proprietarii care au deja expertiza efectuata sa treaca la faza urmatoare, insa termenul a trecut si notificarile nu s-au realizat. In Bucuresti exista 300 de cazuri de acest fel. De asemenea, primariile mai trebuiau sa identifice toate cladirile construite dupa 1973 care au la parter spatii publice, mai mult de trei etaje si care sunt cele mai expuse in caz de cutremur.
Pana in prezent, doar Primaria Sectorului 2 a facut inventarul acestor cladiri si a comunicat Primariei Capitalei o lista cu 30 de imobile. Edilii de la sectorul 4 au comunicat toate cladirile, si nu doar pe cele care au spatii publice la parter, asa cum ar fi trebuit. Celelalte primarii nu au comunicat nimic pana acum.

Primariile, puse la treaba

Ministrul Borbely a cerut tuturor primariilor care nu au depus inca listele complete sa faca inventarele si sa incheie procedura in termen de doua saptamani. Acesta ar vrea sa introduca o modificare in legislatia actuala prin care proprietarii care nu lasa constructorii sa-si faca treaba sa fie evacuati fortat. In 2006, autoritatile au cheltuit doar 85% din bugetul alocat pentru consolidari din cauza ca multi proprietari nu au fost de acord cu efectuarea lucrarilor.
Pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a alocat 10 milioane de lei in 2007.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă