16 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialUrmaşii cailor lui Mahomed, în Mangalia

Urmaşii cailor lui Mahomed, în Mangalia

Caii din rasa pur sânge arab sunt caii perfecţi. Istoria lor ne duce cu circa 4.500 de ani înapoi, până în ţinuturile aride şi secetoase stăpânite de beduini, în peninsula arabă. Sunt atestaţi încă din jurul anului 1.360 î.H., când apărea, în Mesopotamia, primul tratat, scris pe tăbliţe de lut, Hittite Hippologica Hethitica, în care erau prezentate moduri de îngrijire a cailor de război şi de curse. În România, în 1928 s-a înfiinţat Herghelia de la Mangalia, care avea să devină cel mai mare centru de reproducere din întreaga ţară pentru caii pur sânge arab.

Herghelia este acum în carantină, după ce la mai multe exemplare au fost descoperite cazuri de leptospiroză. Din păcate a ajuns aproape în paragină, din cauza dezinteresului şi lipsei de fonduri. Ea aparţine de drept de Direcţia Silvică, dar specialiştii spun că aceasta are prea puţine legături cu caii. Lucrul acesta se vede la tot pasul: clădirile sunt părăsite, spaţiile imense par neîngrijite, parcarea pentru turişti lipseşte, cete de ţigani mici te întâmpină de la intrare.

Lipsurile materiale sunt însă completate de pasiunea celor care îngrijesc animalele. I-am întâlnit obosiţi, după ce au încercat să salveze, timp de o noapte întreagă, o iapă cu o sarcină dificilă. Nu au reuşit, aşa că în herghelie au mai rămas numai 306 cai.

Angajaţii de aici nu au voie să discute cu presa decât dacă obţin acordul Direcţiei Silvice. De la ei am aflat însă că exemplarele de pur sânge arab sunt urmaşele cailor profetului Mahomed.

Ce spun legendele

Una dintre legendele privitoare la originea rasei pur sânge arab spune că profetul Mahomed a ţinut mai mulţi cai fără apă, timp de câteva zile, în arşiţa deşertului. După aceste zile, i-a îndrumat către o oază. Caii au început să fugă spre apă, iar când s-a apropiat i-a strigat. Cinci dintre ei s-au întors din drum. Legenda se numeşte Al Khamsa, adică Cei cinci. Au devenit favoriţii profetului şi din împerecherile lor, se spune, a apărut pur sângele arab.

O altă legendă spune că rasa a apărut în timpul lui Ismael, fiul lui Abraam. Arhanghelul Gabriel a coborât din Rai şi la trezit pe Ismael cu o pală de vânt îndreptată asupra sa. A comandat apoi norilor să oprească ploaia şi aceştia au luat forma unui cal nemaivăzut, care părea că înghite pământul. ”Înghiţitorul de vânt” – aşa au denumit beduinii primul pur sânge arab.

Frumuseţea legendelor şi cailor contrastează cu ce se găseşte acum la Herghelia Mangalia. Mare parte din clădirile construite aici sunt de pe vremea regelui Ferdinand. Vechea clădirea administrativă este şi ea în picioare, dar folosită în alte scopuri. ”Chiar şi acoperişul este original”, spun angajaţii. Statul nu a mai dat nici un leu pentru lucrări de reparaţii, în ciuda nevoii evidente. Tot ce s-a cârpit s-a făcut din donaţii şi cu muncă voluntară, pe prietenie. Cu peste 500 de hectare de teren, aici este însă nevoie de multă muncă.

Angajaţii hergheliei visează frumos. Ei spun că întreaga zonă va fi reabilitată şi modernizată. ”În curând va începe şi construcţia unui hipodrom, unde vom organiza curse de cai”, spun ei. Au început deja, de săptămâna aceasta, să defrişeze pământul. Li s-au promis investiţii importante. Herghelia a intrat şi în atenţia Consiliului Judeţean Constanţa, care a vrut să o integreze într-un circuit turistic, dar Direcţia Silvică nu a răspuns afirmativ. Consilierii judeţeani au votat totuşi, anul trecut, o hotărâre care prevede preluarea hergheliei, dacă actualii proprietari sunt de acord.

“Este dezastru la herghelia Mangalia. Caii nu au mâncare, bălăriile sunt cât hipodromul. 30% din cai sunt bolnavi şi mai sunt doar 9 armăsari de prăsila. Trebuie să valorificăm acest obiectiv, să-l introducem în circuitul turistic, să organizăm curse şi să le cotăm la casele de pariuri. Se poate organiza şi o cursă de anduranţă pe grindul Chituc, cu participare internaţională. Să atragem crescătorii de cai, români şi străini”, spunea Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, în expunerea de motive. Până atunci, angajaţii hergheliei se pregătesc, aşa cum pot, de sosirea turiştilor. Oficial, vor fi gata să îi primească din iunie.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă