11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecial„Urechile“ fortăreţei NSA din Utah

„Urechile“ fortăreţei NSA din Utah

Potrivit unui articol publicat de săptămânalul german Der Spiegel, Casa Albă şi directorul serviciilor secrete americane au confirmat ceea ce iniţiaţii ştiu de multă vreme – Administraţia Obama spionează întreaga lume. Iar politicienii germani cer explicaţii.

La sud de Marele Lac Sărat din Utah, National Security Agency (NSA), unul dintre serviciile de informaţii externe ale SUA, veghează asupra unuia dintre cele mai mari secrete. Pe o suprafaţă de 100.000 mp, lângă baza William a armatei americane, NSA este pe cale să construiască enorme clădiri pentru adăpostirea ordinatoarelor ultraperformante. Întregul ansamblu – proiectul a costat circa 2 miliarde dolari – şi ordinatoarele vor fi capabile să stocheze un volum uriaş de date, cel puţin 5 miliarde gigaocteţi. Energia necesară pentru alimentarea sistemului de răcire a serverelor va costa ea singură 40 milioane dolari pe an.

Thomas Drake şi Bill Binney, foşti angajaţi ai NSA, au declarat pentru Der Spiegel că instalaţia va putea stoca date personale despre oameni de pretutindeni şi le va păstra decenii. Este vorba despre e-mai­luri, conversaţii pe Skype, căutări Google, clipurile de pe YouTube, mesaje pe Facebook, viramente bancare, date electronice de tot felul. „Există totul despre tine în Utah”, declară Drake. Matematicianul Binney care a fost un analist influent la NSA, calculează că serverele sunt atât de mari încât pot stoca integralitatea comunicaţiilor electronice ale omenirii pentru viitorii 100 de ani, şi, bineînţeles, le oferă vechilor săi colegi numeroase ocazii să le citească şi să le asculte.

Casa Albă confirmă existenţa PRISM

James Clapper, directorul serviciilor secrete naţionale ale SUA, a confirmat existenţa unui program de supraveghere la scară mare, iar preşedintele Barack Obama a explicat că programul a fost autorizat de Congres, dar că cetăţenii americani sunt exceptaţi de această obligaţie. Un document ultrasecret, publicat săptămâna trecută de Washing­ton Post şi Guardian, demonstrează cum NSA poate obţine majoritatea datelor sale. Divulgat de un fost angajat al CIA, Ed Snowden, documentul arată că NSA a început din 2007 să caute acces direct la serverele ce aparţin societăţilor internet americane, la scară largă. Prima venită „la bord” a fost Microsoft: au urmat după şase luni Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, YouTube, Skype şi AOL. Întreprinderea care a acceptat cel mai recent, în octombrie 2012, să coopereze este Apple, documentul secret al guvernului afirmând cu mândrie că acest acces la date este realizat „direct de la serverele” societăţilor. Care bineînţeles au negat totul imediat după apariţia actului secret. Dar dacă ceea ce conţine actul este adevărat, NSA are potenţialul de a şti ce face orice persoană din lume care utilizează serviciile acestor companii, şi probabil sunt incluse şi milioane de germani.

Merkel vrea detalii

Luni, cancelarul german, Angela Merkel, a confirmat printr-un purtător de cuvânt că are în vedere să discute cu preşedintele Obama despre programul NSA de supraveghere a datelor, în timpul vizitei acestuia la Berlin. Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Justiţie a declarat, de asemenea, că sunt în curs discuţii cu autorităţile americane. Ministrul pentru Protecţia Consumatorilor, Ilse Aigner, a cerut „răspunsuri clare” din partea întreprinderilor implicate în document, iar partidul Verzilor germani a solicitat guvernului să cerceteze imediat circumstanţele PRISM.

Ruta mormonilor

În Utah, programul este plin de trepte de securitate, de pază şi de camere de supraveghere, ca şi de echipamente cu sistem de identificare biometrică. Utah adăposteşte cel mai mare număr de mormoni din lume. O comunitate religioasă foarte patriotică, ce îşi trimite tinerii membri în toată lumea pentru misionarism, şi mulţi sunt recrutaţi pentru armata Utah National Guard, a cărei brigadă de servicii secrete militare dispune de 1.600 de lingvişti. NSA are acces la ei în orice moment şi un iniţiat crede că sunt folosiţi în „analiza telecomunicaţiilor internaţionale”.

În documentul secret, programul de supraveghere al NSA este desemnat cu numele „PRISM”, o prismă fiind şi o formă ce reflectă lumina în cablurile cu fibră optică, aceleaşi cabluri care formează coloana traficului pe internet în lume. Actul arată că fluxurile de date ce călătoresc între Europa şi Asia, Pacific sau America de Sud, trec adesea prin serverele din SUA.

Administraţia Bush a legalizat această nouă dimensiune a spionajului guvernamental dar Administraţia Obama este cea care a reînnoit legea, în decembrie 2012, lege ce permite, de exemplu, supravegherea ansamblului utilizatorilor Google ce nu trăiesc în SUA, ca şi a comunicaţiilor dintre cetăţeni americani şi persoane din alte ţări. Decenii la rând, serviciile de informaţii cereau unui tribunal special o ordonanţă cu specificaţii precise asupra suspectului lor dacă doreau să-l controleze. Acum, este suficient ca NSA să aibă dovezi rezonabile că subiectul se află în străinătate, unde comunică cu cineva care trăieşte în afara Statelor Unite.

Ceea ce lărgeşte cercul suspecţilor potenţiali, reduce obstacolele birocratice, frânele şi contrele democratice, făcând mai facilă şi mai rapidă strângerea datelor referitoare la cât mai mulţi oameni.

Puterea NSA de colectare a datelor se extinde dincolo de serverele internet americane şi permite spionarea în lumea întreagă, prin sateliţi. A instalat antene de mare performanţă în diverse ţări pentru a obţine date din comunicaţiile telefoniei mobile.

Colaborare NSA-BND

Pentru autorităţile germane, NSA este un partener util, arată Der Spiegel. Directorul NSA, generalul cu patru stele Keith Alexander, primeşte regulat delegaţii din Germania la cartierul său general de la Fort Meade. Reuniunile sunt în general constructive, în parte pentru că ierarhia este clară – NSA ştie întotdeauna mai mult, în timp ce germanii acţionează ca asistenţi.

Agenţia de informaţii externe a Germaniei, BND, duce diverse operaţiuni secrete în tandem cu NSA, majoritatea în ce priveşte colectarea de date la scară largă. Iar autorităţile germane au contribuit şi ele la acţiunile NSA, în special în regiuni aflate în criză. NSA împarte cu BND date pe care le consideră suspecte. În 2007, un atentat cu bombă ce era pregătit de o celulă teroristă islamistă în Germania, aşa-zisul grup Sauerland, a fost descoperit datorită comunicaţiilor telefonice supravegheate de NSA şi transmise omologilor germani.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă