11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Ponta a ajuns la Centrul de comandă al MAI

UPDATE. Ponta a ajuns la Centrul de comandă al MAI

Premierul Victor Ponta a fost, la ora 22.00, împreună cu vicepremierul Gabriel Oprea, la centrul de comandă de la Ministerul de Interne, iar la ora 22.30 va fi cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, la centrul de comandă de la Ministerul Apărării.

Citeşte şi: Nou cod portocaliu de viscol pentru Capitală şi 14 judeţe din sud-est, cod galben în alte 11 judeţe din centrul ţării

Situaţia actualizată a intervenţiilor militarilor în zonele afectate de viscol şi ninsori

În zonele supuse codurilor de avertizare meteo şi ale celor preconizate a intra sub incidenţa acestor coduri, ministrul apărării naţionale a dispus măsuri pentru pregătirea pentru intervenţie a 6.700 de militari şi 1.000 de mijloace tehnice, în rezervă fiind pregătite, în zonele adiacente, 600 de militari şi 100 de mijloace tehnice, conform unui comunicat al MApN.

În această seară (marţi seara), se află în derulare 22 de intervenţii şi au fost finalizate alte 37, în zonele afectate de viscol şi ninsori fiind implicaţi, în total, 1.190 de militari şi 129 de mijloace tehnice.

Citeşte şi: Comandament de iarnă: Viscolul de miercuri, mai slab ca cel de sâmbătă

În judeţul Vrancea, 80 de militari cu patru mijloace tehnice, din care trei autocamioane şi un autovehicul de tip VAMTAC, aparţinând Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, acţionează în localităţile Gura Caliţei, Măicăneşti şi Vulturu pentru deszăpezirea căilor de comunicaţii şi a gospodăriilor vârstnicilor şi persoanelor bolnave.

În judeţul Buzău, 30 de militari din Brigada de Informaţii Militare, transportaţi cu elicoptere aparţinând M.A.I., acţionează în misiuni de prim-ajutor, în localităţile Vâlcele şi Brădeanu, iar alţi 16 militari din Batalionul 620 Operaţii Speciale acţionează cu un autocamion în localitatea Scurteşti pentru deszăpezirea căilor de acces. În acelaşi judeţ, 20 de militari şi un autocamion deszăpezesc căile de acces şi transportă alimente către azilul de bătrâni din localitatea Câmpeni.

În judeţul Vâlcea, şase militari cu un autogreder şi o volă acţionează pentru deszăpezirea drumurilor judeţene între localităţile Budeşti-Drăgoieşti şi Galicea-Stoileşti şi a căilor de comunicaţii în localitatea Glăvile.

În judeţul Galaţi, 48 de militari şi două camioane din Brigada 282 Infanterie Mecanizată acţionează pentru transport alimente şi pentru evacuare de persoane din localităţile Pechea şi Lupele.

Intervenţiile structurilor MAI în zonbele afectate

Piloţii Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I., au desfăşurat, în zilele de 27 şi 28 ianuarie a.c., mai multe misiuni de salvare în localităţile din care au fost transmise solicitări de intervenţie aeriană, acordând asistenţă aeromedicală pentru 40 de persoane aflate în stare critică.

Astfel, în cursul zilei de luni, 27 ianuarie a.c., Inspectoratul General de Aviaţiei al M.A.I. a răspuns solicitărilor de asistenţă aeriană transmise din judeţele Buzău şi Vrancea.

Date fiind condiţiile meteorologice favorabile zborului, piloţii Ministerului Afacerilor Interne au putut desfăşura, în cursul zilei de astăzi, misiuni şi în alte zone afectate de fenomenele meteorologice extreme, respectiv în localităţi din judeţele Brăila, Galaţi şi Buzău.

Astfel, în cursul zilei de marţi, 28 ianuarie a.c., piloţii Ministerului Afacerilor Interne au participat la salvarea a 17 persoane după ce, în cursul zilei anterioare, numărul celor salvaţi cu ajutorul elicopterelor Inspectoratului General de Aviaţie era de 23 de persoane. Între pacienţii preluaţi şi transportaţi către unităţile medicale specializate, s-au aflat cinci femei însărcinate şi patru copii cu vârste cuprinse între 8 luni şi 5 ani.

La aceste operaţiuni au participat 28 de angajaţi ai Inspectoratului General de Aviaţie – piloţi, salvatori şi tehnicieni de bord, fiind utilizate în acest sens şapte elicoptere aparţinând M.A.I.

La acest moment, un elicopter de mari dimensiuni se mai află încă în misiune, după ce a decolat din judeţul Buzău în direcţia localităţii Smulţi (judeţul Galaţi), pentru a prelua şi transporta o pacientă cardiacă, în vârstă de 73 de ani, către o unitate medicală de specialitate.

Totodată, un elicopter de capacitate mare al Ministerului Afacerilor Interne a fost pus la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale, acesta urmând să opereze în sprijinul militarilor ce acţionează în localităţile buzoiene afectate de vremea severă.

Reamintim faptul că misiunile Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I. au vizat transportul către unităţi sau echipe medicale specializate a celor ce necesitau asistenţă medicală de urgenţă – copii, femei însărcinate, persoane dializate sau cu traumatisme.

BUZĂU

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au participat, alături de cadre ale Ministerului Apărării Naţionale, la o acţiune de deszăpezire în localitatea de Glodeanu-Şiliştea.

De asemenea, 15 pompieri buzoieni au intervenit marţi, 28 ianuarie a.c., cu ajutorul mijloacelor tehnice, în cadrul unei acţiuni de deszăpezire în localitatea Vadu-Paşii.

La solicitarea autorităţilor locale din Râmnicu Sărat, angajaţii Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au participat la acţiuni de deszăpezire în municipiu, alături de reprezentanţii instituţiilor administrative din judeţ.

Tot astăzi, salvatorii Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu jandarmii buzoieni au participat la o acţiune umanitară, în cadrul căreia au fost distribuite ajutoare în localităţile Nehoiu şi Stănilă.

BRĂILA

Reprezentanţii Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat astăzi cu un efectiv de 30 de lucrători în acţiuni de deszăpezire şi de ajutorare a persoanelor în vârstă, pe raza a trei localităţi, respectiv în comunele Tichileşti, Movila Miresei şi Gropani. Alături de pompieri, 40 de jandarmi au intervenit în localităţile Tudor Vladimirescu şi Cozaşu, în acţiuni de deszăpezire.

Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne a continuat şi astăzi misiunile aeriene de asistenţă aeromedicală specializată, împreună cu personalul SMURD.

Astfel, un elicopter MI-17 a executat misiuni de salvare în localitatea Bordei Verde, de unde a preluat doua cazuri medicale. Aceeaşi aeronavă s-a deplasat în localitatea Vişani, judeţul Brăila, pentru preluarea şi transportul unei gravide de 17 ani. Toate aceste cazuri au fost transportate la Brăila – Portul Militar Braila fiind locul destinat aterizarii aeronavei.

De asemenea, un elicopterul SMURD a intervenit în localitatea Racoviţă din judeţul Brăila pentru transportul unei gravide. Ulterior, aeronava s-a deplasat către judeţul Buzău, localitatea Smârdan, de unde a preluat un alt caz medical – o pacientă cardiacă în vârstă de 70 de ani.

În continuarea misiunilor de salvare, elicopterul SMURD a mai efectuat un zbor către localitatea Racoviţă din judeţul Brăila, de unde a preluat şi transportat alte două persoane de 86 şi, respectiv, 87 de ani, ambii cu afecţiuni grave ce necesitau de urgenţă intervenţii medicale de specialitate.

GALAŢI

Un elicopter de capacitate mare de tip MI-17 s-a deplasat astăzi către Tecuci – satul Fundeanu, comuna Drăguşeni, de unde a preluat doi copii, unul de 8 luni, celălalt de 6 luni, care au fost transportaţi la Galaţi, în vederea acordării de ajutor medical de specialitate. În acest moment acelaşi elicopter se deplasează în localitatea Smulţi, în jud. Galaţi pentru a prelua un bărbat cu probleme cardiace.

VRANCEA

Pompierii, jandarmii şi militarii acţionează în sprijinul cetăţenilor pentru deszăpezirea gospodăriilor, în principal, prin facilitarea accesului către sursele de apă şi locurile unde au fost depozitate lemnele. Astfel, echipajele de pompieri au acţionat în comuna Măicăneşti, efectivele de jandarmi în localităţile Gologanu şi Tătăranu, iar cadrele M.Ap.N în localitatea Ciorăşti.

TELEORMAN

In cursul zilei de marţi, 28 ianuarie a.c., un detasament format din 20 de subofiţeri şi doi ofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Videle a continuat să intervină pentru deblocarea accesului către şcolile, grădiniţele şi liceul din oraşul Videle.

O acţiune similară demarată în cursul zilei de luni în municipiul Alexandria a fost continuată astăzi de către 30 de subofiţeri şi doi ofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Alexandria, pentru deblocarea accesului în şcoli, grădiniţe, licee şi străzi.

ALTE ACŢIUNI

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au acţionat în ultimile 24 de ore pe Drumul Naţional 2 (E85), pentru reluarea circulaţiei rutiere pe tronsonul Afumaţi-Urziceni, atât pentru autovehicule, cât şi pentru camioanele de mare tonaj.

Iniţial, traficul a fost deschis parţial, doar pentru conducătorii auto ce se deplasau în localităţile limitrofe comunei Afumaţi, traficul către Urziceni, indiferent de tonajul autovehiculelor, fiind restricţionat în totalitate. În acest moment, circulaţia pe Drumul Naţional 2 (E85) se desfăşoară în condiţii de iarnă, fără restricţii.

Pentru a preveni producerea de accidente rutiere şi pentru a asigura deplasarea în siguranţă a autovehiculelor, reprezentanţii Poliţiei Rutiere au luat decizia de a forma mai multe coloane, însoţite de către un antemergător. Astfel, coloanele de maşini au fost însoţite până la limita de judeţ, de unde au fost preluate de către un alt echipaj de poliţie, asigurându-se astfel siguranţa deplasării.

În acest context, în dimineaţa zilei de marţi, 28 ianuarie a.c., poliţiştii rutieri au permis reluarea călătoriei de către un autocar în care se aflau 30 de copii şi 14 persoane adulte, ce se deplasa din Bulgaria cu destinaţia Republica Moldova. Autocarul fusese oprit de către autorităţi, în data de 26 ianuarie a.c., în zona oraşului Voluntari, întrucât fenomenele meteorologice periculoase nu permiteau deplasarea în siguranţă a acestuia.

Toţi ocupanţii autocarului au fost cazaţi, cu sprijinul autorităţilor locale, într-un hotel din zonă, până la momentul în care, atât condiţiile meteo, cât şi starea carosabilului, au permis deplasarea în siguranţă.

 

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă