CLUJ. Problema infiintarii unei universitati de stat cu predare in limba maghiara in Transilvania a reusit sa provoace noi disensiuni in randul acestei comunitati din Ardeal. Astfel, reprezentanti ai mai multor organizatii, printre care cei ai UDMR, ai Arhiepiscopiei Romano-catolice de Alba Iulia, ai episcopiilor reformate, unitariene si evanghelice, ai Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) si ai celei de Arta Teatrala din Targu-Mures, precum si ai unor asociatii studentesti maghiare au adoptat o declaratie privind invatamantul superior in aceasta limba din Transilvania.
Totusi de pe lista semnatarilor declaratiei lipsesc reprezentantii Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, dar si cei a trei episcopii romano-catolice, respectiv din Timisoara, Oradea si Satu Mare. Mai mult, Laszlo Tokes a semnat doar in calitate de episcop nu si in calitate de presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania.
Pe lista nu se regasesc nici reprezentantii Uniunii Civice a Maghiarilor ori cei ai Consiliului National Secuiesc.
In declaratia adoptata, semnatarii cer crearea facultatilor de stiintele naturii, socio-economica si umanista in cadrul UBB, crearea facultatilor de limba maghiara la UMF Targu-Mures si autonomia acestora, inceperea organizarii invatamantului in limba maghiara la Universitatea Tehnica si la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, acreditarea universitatilor particulare maghiare ori sprijin din partea statului pentru universitatile „Sapientia” si „Partium”. Declaratia a fost trimisa vineri si autoritatilor europene.
Totusi, in prezent, in Transilvania exista doua universitati cu predare in limba maghiara, „Sapientia” si „Partium”, care primesc sprijin financiar din partea Guvernului Ungariei.