23.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialUniunea Europeana doreste un sistem GPS propriu

Uniunea Europeana doreste un sistem GPS propriu

Uniunea Europeana relanseaza sistemul de geolocalizare Galileo, care este conceput a fi mai performant decat sistemul American GPS, dar care pana acum s-a impotmolit din ratiuni financiare.

Ministrii economiei si ai finantelor din cele 27 de tari ale Uniunii Europene si-au anuntat ieri sprijinul pentru proiectul european de creare a unui sistem global de sateliti care sa reduca dependenta Europei de Statele Unite in domeniul geolocalizarii.

In acest moment, tarile Europei depind de sistemul GPS, inventat de catre experti ai armatei SUA. Initial, in momentul in care tarile UE au anuntat, la sfarsitul anilor ‘90, ca doresc sa finanteze lansarea unei retele de 30 de sateliti, Statele Unite au cautat sa blocheze acest proiect, argumentand ca reteaua europeana ar putea interfera cu sistemul american GPS. Ulterior, proiectul Galileo s-a impotmolit singur din ratiuni financiare. Estimata a costa 3,4 miliarde de euro, reteaua europeana de sateliti trebuia sa fie finantata in buna parte de catre sectorul privat. In primavara acestui an insa, firmele private s-au retras din proiect, estimand ca el nu va fi rentabil.
Galileo ofera potential o serie intreaga de posibilitati comerciale. Combinand geolocalizarea cu telefonia mobila, Galileo le-ar permite, de pilda, consumatorilor sa afle, folosind un telefon modern cu afisaj digital, coordonatele celui mai apropiat magazin alimentar deschis noaptea, fiind in acelasi timp de o mare utilitate in domeniul militar sau in cel al transporturilor.

S-a propus asadar ca UE sa finanteze in totalitate proiectul, folosind bugetul comun al Uniunii. Finantarea s-ar putea face prelevand o parte a fondurilor necheltuite din bugetul agriculturii. Parlamentul britanic a cerut insa reevaluarea proiectului, argumentand ca detaliile finantarii lui din fondurile UE nu sunt foarte limpezi si ca proiectul ar putea fi deja depasit in momentul in care va fi lansat. Argumentele oficialilor UE sunt insa ca reteaua Galileo ar fi mult mai performanta decat sistemul american GPS, ca s-ar crea mii de locuri de munca in domeniul tehnologiei informatice si ca totul ar aduce venituri ce ar depasi cu mult fondurile investite. Scepticii se intreaba insa care sunt garantiile ca sistemul Galileo ar functiona satisfacator, din moment ce companiile private s-au retras din el spunand ca este costisitor si ineficace.

Dan Alexe
Dan Alexehttp://dan-alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Florin Răducioiu, amintiri despre Cupa Mondială din 1994

Florin Răducioiu a discutat despre echipa națională a României și despre perioada Campionatului Mondial din 1994. Fostul atacant al echipei AC Milan a participat...

VIDEO. Ciolacu, despre importanța militarilor pentru națiunea română. Ceremonii și demonstrații militare, la Buzău

Militarii reprezintă pilonii pe care se sprijină siguranţa şi suveranitatea naţiunii române, a declarat premierul Marcel Ciolacu.Şeful Executivului a participat, la Buzău, la ceremonia...

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...
Ultima oră
Pe aceeași temă