11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialUnicul distribuitor de energie termica, mutat in afara orasului

Unicul distribuitor de energie termica, mutat in afara orasului

ENET SA Focsani, unicul distribuitor de energie termica al orasului, este pe cale de a-si schimba locatia actuala. Asta deoarece in locul sau ar trebui sa se inalte un modern cartier rezidential in care va fi inclus si un supermarket al unei firme occidentale. Este propunerea firmei olandeze F&C International B.V. in fata careia se afla Consiliul local al municipiului de pe Milcov.

 Propunerea a fost luata in discutie in ultima sedinta a CL, cu toate ca primarul Decebal Bainschi a uitat sa introduca propunerea firmei olandeze pe ordinea de zi. De asemenea, investitorii olandezi au asigurat municipalitatea focsaneana ca vor despagubi ENET cu o suma maxima de 70-75 milioane de euro pentru noua locatie, cat si pentru retehnologizare. In acelasi timp va fi dezafectat si terenul adiacent de 22 de hectare pe care se afla cel mai mare producator de mobila din sudul Moldovei – Mopaf SA.

Un complex rezidential din care vor disparea ENET si Mopaf

In urma cu un an de zile afaceristul vrancean Vasile Rosca a vandut actiunile majoritare pe care le avea la Mopaf SA grupului de firme Avrig 35 SRL Bucuresti din care face parte si firma olandeza F&C International B.V. lasand fara munca si ultimii 125 de angajati. Directorul executiv al SC Avrig 35 SRL, Alexander Hergan, si-a exprimat intentia printr-o scrisoare adresata Primariei Focsani de a dezafecta terenul de 3,3 hectare, pe care se afla ENET, teren aflat in curtea Mopaf SA. "Pe terenul in chestiune dorim sa ridicam un cartier rezidential, urmand a reloca fabrica Mopaf SA. De asemenea, compania noastra va finanta mutarea sediului ENET, transformandu-l intr-o centrala moderna care va asigura caldura cetatenilor municipiului Focsani la parametrii stabiliti", a precizat directorul Avrig 35 SRL Alexander Hergan.

10 milioane de euro din buzunarul public

Atat investitorul olandez, cat si directorul Mopaf SA s-au angajat ca sa contribuie la retehnologizarea fabricii cu suma maxima de 70-75 de milioane de euro. In schimb, retelele de legatura intre viitorul sediu al ENET, care este un adevarat mastodont, si oras vor trebui refacute din banii municipalitatii focsanene. Cum ENET nu se poate muta decat in zona Laminorul aflata in plin camp, undeva la est fata de actualul amplasament, ramane de vazut de unde va mai face rost Primaria Focsani de cel putin 10 milioane de euro. De altfel edilul sef al Focsaniului a tinut sa precizeze ca "firma olandeza este interesata in primul rand de teren, care se afla intr-o zona centrala a orasului. Compania olandeza are acolo 22 de ha, iar ENET ocupa 3,3 ha chiar in mijlocul suprafetei lor. Ne-au oferit o alta centrala, in alt loc, ca ei sa aiba posibilitatea sa se dezvolte in zona respectiva. Vom face acest schimb doar daca vom avea si noi avantaje. Nu pot sa va spun nimic pana nu vom face un studiu de fezabilitate in baza caruia sa luam o decizie", a mai adaugat primarul Decebal Bacinschi.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă