14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialUndă verde de la Comisia Europeană: amendaţi benzinarii!

Undă verde de la Comisia Europeană: amendaţi benzinarii!

 Cea mai mare sancţiune pe care o pot aplica oficialii de la Concurenţă unei companii este amendarea cu 10% din cifra de afaceri.

Companiile vizate de investigaţia Consiliului Concurenţei privind posibile înţelegeri privind stabilirea preţului de vânzare a benzinei au fost notificate, urmând ca în termen de 30 de zile să-şi exprime punctul de vedere. Printre companiile vizate se regăsesc OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL. 

Reprezentanţii Consiliul Con­­­­­­­­ cu­­renţei au anunţat miercuri că a fost finalizată în parte, investigaţia privind piaţa car­­bu­ranţilor, demarată încă din 2005 şi reluată patru ani mai târziu, după schimbarea echipei care lucra la acest caz. „O parte a acelei investigaţii este finalizată. Am primit răspunsul din partea Comisiei Europene, pe care l-am transmis compa­niilor vizate, urmând ca în 12 decem­brie să le audiem din nou”, a afirmat Chiriţoiu, adăugând că informaţiile din răspunsul Comisiei Europene sunt confidenţiale. 

Consiliul Concurenţei a transmis în acest an către Comisia Europenă un document în care arăta că are unele suspiciuni legate de înţelegeri în sta­bi­li­rea preţului de vânzare a carburanţilor.

Procedura de investigaţie

Trimiterea raportului către com­paniile investigate este doar o etapă în cadrul procedurii de investigaţie şi nu echivalează cu o decizie finală asupra cazului.

Conform procedurii, companiile vor trimite în scris observaţii asupra raportului de investigaţie. Apoi, companiile au posibilitate de a-şi susţine punctul de vedere în cadrul unei şedinţe de audiere. După audiere, Plenul Consiliului Concurenţei va lua o decizie cu privire la existenţa unei încălcări a legislaţiei con­curenţei. „Orice investigaţie a Consiliu­lui se finalizează cu un raport ce conţine concluziile in­ves­tigaţiei. În cadrul acestui raport, echipa de investigaţie face propuneri privind posibila practică anticoncurenţială, dar decizia finală este a Plenului”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei. În situaţia în care practicile anticoncurenţiale se confirmă şi Plenul Consi­liului Concurenţei decide sancţio­narea companiilor implicate. Orice decizie a Consiliului Concurenţei poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Majorări şi monopol

Doar în primele trei luni ale aces­tui an, după şase majorări succesive, preţurile la combustibili au crescut în medie cu 3,5%. Anul trecut, potrivit datelor de la Statistică (INS), combustibilii s‑au scumpit cu 15%. Trebuie însă menţionat că în 2009 preţurile carburanţilor au fost majorate cu 13%.

La sfârşitul lunii februarie, primul ministru Emil Boc a solicitat Consiliului Concurenţei să refacă materialul. Controlul la producătorii şi distribuitorii de benzină a relevat o creştere de 20% a veniturilor pe care ANAF o consideră „nejustificată”.

Premierul Emil Boc a declarat în perioada respectivă că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerut ANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere. De asemenea, la începutul acestei săptămâni, preşedintele Traian Băsescu a declarat la TVR, că Pe­­trom a scumpit motorina „în pli­nă campanie agricolă” nu pen­tru că a existat cerere mare, ci pentru că deţine monopol pe resursele de ţiţei.

Investigaţia derulată de Consi­liul Concurenţei pe piaţa comercializării carburanţilor a fost dis­junsă în două investigaţii dis­tinc­te. Investigaţia finalizată se referă la o posibilă înţelegere între companiile active pe piaţa co­­­mercializării carburanţilor pri­­­vind retragerea de pe piaţă a sorti­­mentului de benzină Eco Premium.  

Cele mai citite

Ciucă, reacție cu privire la tentativa de asasinat asupra premierului slovac

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a condamnat ferm tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico. A subliniat că astfel de acte de violență sunt...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. Este în stare gravă. Un agresor a fost reținut

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat și a fost transportat la un spital. UPDATE: Starea premierului Slovaciei este gravă. El a fost internat la...

Raport BNR. Rata inflației va mai scădea în 2024, dar rămâne peste nivelul Uniunii Europene

Rata anuală a inflației IPC (indicele prețurilor de consum) se va menține pe o traiectorie descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este...
Ultima oră
Pe aceeași temă